Slavlje hrvatskih igrača na Poljudu

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
JOŠ KORAK BLIŽE

Italija ili Portugal neće vidjeti Katar, evo što to znači za Vatrene. Možda se dogodila ključna stvar...

Ždrijeb skupina je 1. travnja. Još uvijek nije poznato koju će rang-listu FIFA uzeti kao mjerodavnu.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. studeni 2021. 18:21

Ždrijebom europskih dodatnih kvalifikacija za SP koje će se odigrati sljedeće godine u Kataru postalo je jasno da jedna od dvije vrlo jake reprezentacije - Italija ili Portugal, neće vidjeti svjetla Mundijala. Italija će svoj polufinalni susret Turnira C odigrati protiv Sjeverne Makedonije, a Portugal će dočekati Tursku u polufinalu. Prođu li i jedni i drugi, finale će se krajem ožujka održati u Portugalu, odredio je ždrijeb.

To znači da jedan od dva prethodna europska prvaka neće ići u Katar. No, što to znači za Hrvatsku?

Vatreni su po aktualnoj FIFA-inoj rang-ljestvici 15. reprezentacija svijeta što ih sigurno drži u drugoj jakosnoj skupini za ždrijeb skupina SP-a što će se održati u travnju sljedeće godine.

S te strane, izabranici Zlatka Dalića barem zasad mogu biti mirni. Ispadanje Italije ili Portugala dat će im jedno dodatno mjesto među drugim nositeljima koje će ostati upražnjeno. S obzirom na to da se zasad na SP nisu kvalificirale niti SAD niti Meksiko, koje su po renkingu bolje od Hrvatske, i tu ima još prostora za napredak, a trenutno je na mjestu osme reprezentacije u POT-u 2 Kolumbija koja je 16. na svijetu, mjesto ispod Hrvatske.

Još uvijek nije poznato koju će ljestvicu, od kojeg mjeseca FIFA uzeti kao onu po kojoj će 32 reprezentacije u ždrijebu SP-a razvrstati u četiri jakosne skupine po osam reprezentacija. Sve reprezentacije osim europskih imaju FIFA-termine u siječnju sljedeće godine, a novi termini su u ožujku. Budući da FIFA objavljuje rang-liste sredinom svakog mjeseca, ona iz travnja koja bi bila mjerodavna nakon kraja doigravanja u Europi mogla bi stići prekasno da uđe u kalendar.

Hrvatsku u ožujku očekuju dvije pripremne utakmice, a ne bi bilo loše odabrati nešto slabije suparnike kako bi se zadržala aktualna pozicija na rang-listi te na taj način ne bi iskompromitirao status drugog nositelja. Iz drugog pota krenuli smo i prema svjetskom srebru u Rusiji. Ispadanje Italije ili Portugala svakako Vatrenima ide u prilog. Dapače, to bi moglo biti i ključno...

Linker
18. travanj 2024 11:51