Izbornik Damir Mulaomerović može biti zadovoljan ovom utakmicom

 TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
UVJERLJIV NASTUP

Prva proba uspjela! Hrvatska slavila s 30 razlike, Amerikanac odmah pokazao zbog čega je doveden

Hrvatska košarkaška reprezentacija u Češkoj je igrala pripremnu utakmicu protiv Bugarske
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 13. kolovoz 2022. 19:46

HRVATSKA - BUGARSKA 98:68 (20:20, 23:12, 27:22, 28:14)

HRVATSKA: Perković 15p, 3s, Filipović 4p, Smith 3p, 7a, Prkačin 3p, 3s, Hezonja 8p, 8s, 3ul, 3il, Šarić 10p, 4s, Gnjidić, Marčinković 7p, Matković 16p, 6s, Drežnjak 5p, 4s, Ramljak 1p, Mavra 10p, Zubac 12p, Bogdanović 4p, 8a

BUGARSKA: Alipiev 8p, 11s, Karamfilov 2p, 9a, 4s, 3il, Kostov 9p, 3s, 3il, Bačev 2p, 3il, Georgiev 3il, Stoilov 4p, Marinov 8p, 3a, 3il, Ivanov 4p, Dimitrov 2p, Petkov 11p, Kravish 11p, 3il, Simeonov 7p, 3s


Dvije su nas stvari zanimale na prvoj pripremnoj utakmici hrvatskih košarkaša za Europsko prvenstvo - kako će izgledati Jaleen Smith u prvom nastupu za Hrvatsku te koliko je spreman Dario Šarić koji zbog ozljede nije igrao više od godine dana. Nije Bugarska pravo mjerilo snaga niti je ovo stadij u kojem bi se mogli i trebali izvlačiti neki krucijalni zaključci, ali izbornik Damir Mulaomerović može biti zadovoljan s obje stvari. Smith nam je donio mirnoću na poziciji playmakera i prava je šteta što nismo ranije posegnuli za Amerikancem na toj poziciji, a Šarić je izgledao prilično spreman i željan igre. Dapače, igrač Phoenixa fizički izgleda odlično - izgubio je nekoliko kilograma i bio je jako pokretan u igri.

Iako još uvijek nije dobio hrvatsko državljanstvo, Smith je igrao na ovoj utakmici jer ona nije službena pa je to bilo moguće. Koliko će nam njegovo prisustvo dobro doći, pokazalo se već u prvoj akciji. Odigrao je Smith visoki pick‘n‘roll sa Ivicom Zupcem te nakon toga sjajno pronašao Bojana Bogdanovića na drugoj, slabijoj strani napada. Naš kapetan situacije poput te, kada se nađe potpuno sam, ne propušta te je pogodio tricu.

image

Jaleen Smith je nakon treninga zaigrao i na utakmici za Hrvatsku

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Smith je imao još nekoliko lijepih razigravačkih akcija. Odisao je mirnoćom, nije paničario u niti jednoj situaciji te je utakmicu završio sa 7 asistencije i niti jednom izgubljenom loptom. Igrao je odlično i u obrani, bio agresivan prema protivničkim bekovima, a s njim je Mulaomerović dobio opciju da, zajedno s još jednim bekom, napada protivnika već u začetku njihovih napada. To smo vidjeli nekoliko puta na ovoj utakmici i to uopće nije izgledalo loše. Nije se Smith istaknuo šuterski - postigao je samo 3 poena, odnosno jedan ubačaj od sedam pokušaja, ali to i nije primarno njegov zadatak. Ono što se od njega najviše tražilo - organizacija napada i dobra igra u obrani - je isporučio. Nije briljirao, ali je bio jako dobar, točno onakav kakav nam je trebao i godinama nedostajao na ovoj poziciji.

Što se same utakmice tiče, Mulaomerović je, prema najavama, počeo s Mariom Hezonjom na poziciji ‘četvorke‘, a uz Smitha, Bogdanovića i Zupca u petorci je bio Dominik Mavra. U prvoj četvrtini Hrvatska nije dobro izgledala u obrani, posebno kod branjenja reketa, pa se bugarski Amerikanac, David Kravish, proslavio s 11 poena u tih 10 minuta.

Nakon toga Hrvatska je počela igrati čvršće u obrani i raznovrsnije u napadu. Do kraja druge četvrtine bilo je 10 razlike, u trećoj je ta prednost narasla na 20, a na kraju je završilo točno 30 razlike za Hrvatsku. Do pobjede smo došli iako su naši najbolji napadači, Bogdanović i Hezonja, zajedno postigli 12 poena uz ukupni šut 3/12. Odlično su reagirali Toni Perković i Karlo Matković u drugom poluvremenu - Perković je pogodio tri trice i utakmicu završio s 15 poena, a Matković nije imao promašaj iz igre. Bio je naš najefikasniji igrač sa 16 poena uz šut 7/7, a imao je i 6 skokova.

Hrvatska na pripremnom turniru u Češkoj sutra igra protiv domaćina. Početak je također u 17:30.

Linker
19. travanj 2024 08:23