FIBA
PIŠE TVRTKO PULJIĆ

Srbi su uvidjeli kroz što Hrvati prolaze zadnjih 25 godina i doživjeli potpunu sramotu

Dočekali smo dan kad će Danska u košarci dobiti Litvu, odnosno kad će Španjolska izgubiti od Izraela
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. prosinac 2020. 08:10

Petak je bila samo najava. Danska je prasnula Litvu usred Vilniusa, iako nije bila riječ niti o nogometu niti o rukometu. Onda je subota stvari odvela ne neku novu razinu. Švicarska, koja je stigla do kvalifikacija za Eurobasket tako što je prošla pretkvalifikacije, u balonu u finskom Espoou poenima dečka rođenog u Beogradu, Dušana Mlađana skinula je Srbiju. Reprezentaciju koja je na posljednjem Eurobasketu igrala finale, godina dana ranije i finale Igara u Riju, reprezentaciju koja je bila na SP-u 2014. opet u finalu.

Onda su stvari, iste te subote, otišle i korak dalje, jer je u Valenciji, dakle usred Španjolske, reprezentacija koja je 2019. postala svjetski prvak izgubila kod kuće od Izraela. Doduše, taj Izrael ima neku košarkašku tradiciju, nije to niti Švicarska, niti Danska, ali možete zamisliti kako se osjećao Sergio Scariolo kad je odlazio u svlačionici spoznajući kako je velika Španjolska u tri prve utakmice kvalifikacija za Eurobasket upisala dva poraza, u veljači su, opet u Španjolskoj, izgubili i od Poljaka.

SP bez tri ozbiljne

I dogodilo se, eto, i najvećima, jer, uz Francusku, reprezentacije Španjolske, Srbije i Litve spadaju u sam vrh kvalitete europske košarke. Dogodilo im se ono što su Hrvati, navikli na košarkaške batine kroz posljednjih četvrt vijeka, već doživjeli. Sjećate se već, izgubili smo od Rumunjske u Zadru, onda i u punom sastavu od Poljske u Gdanjsku, da bi posljednji ciklus u tom boju za SP u Kini donio i gaženje koje smo doživjeli od Mađara.

Srbija je prije dvije godine poražena u kvalifikacijama za SP u Estoniji, još tamo u kvalifikacijama za Eurobasket 2009. godine upisali su poraz u Finskoj, ali ovo što se dogodilo u subotu bila je najveća sramota za sport kojim se susjedi diče, koji je uvijek argument viška kad trebaju potvrditi da su velika sportska nacija.

image
FIBA

Kad je FIBA vratila sustav kvalifikacija, baš za SP u Kini, kad je bilo jasno da njih neće moći igrati NBA igrači kojih je sve više iz Europe, kad se na to nadovezao sukob Eurolige i FIBA-e, bilo je jasno da će u tim kvalifikacijama biti rusvaj. I svakim iza toga dok se odnosi ne dovedu u red. Kinu tako nisu vidjele tri ozbiljne reprezentacije. Slovenija, europski prvak iz 2017. godine, Latvija koja je na istoj toj europskoj smotri pokazala da bi u godinama koje dolaze mogla biti ozbiljna priča i - Hrvatska. Koja je bila u procesu traženja, od potpune smjene generacija do povratka na starije igrače, promjena izbornika i malo smisla.

U međuvremenu - pokazala je to najbolje utakmica s Turcima u petak - Hrvatska je naučila lekciju, odgojila je neke mlade ljude koji su danas legitimni reprezentativci, koji više kad obuku dres nacionalne reprezentacije ne osjećaju da je ta tkanina na njihovom torzu teška tko zna koliko kilograma.

A sve je to bilo tako prije samo dvije godine. I sve se to sada događa Srbiji. Koja je u Espoou imala čak pet debitanata u reprezentaciji (Stefan Pot, Marko Jeremić, Dragan Apić, Jovan Novak i Boriša Simanić), a iako nisu formalno bili debitanti, svakako su morali tako osjećati Nemanja Dangubić i Danilo Anđušić.

Svi će na Eurobasket

Španjolska je imala neku kombinaciju talenta i iskustva pojačanu s tri epizodista sa zlatom iz Kine (Colom, Rabaseda i Beiran), Litva je imala iskustvo Kalnietisa, Kuzminskasa, Mačiulisa, Gailiusa, Bendžiusa, pa opet nije išlo.

Ako se u nečemu može FIBA-i čestitati onda to jest na činjenici da je od nekih košarkaških liliputanca stvorila, jasno ovisi o kvaliteti, kroz sve moguće sustave kvalifikacija - solidne cjeline. U određenom danu, takve su cjeline u stanju kvaliteti na suprotnoj strani terena parirati uigranošću. I onda se dogodi neki Dušan Mlađan, neki Tamir Blatt ili Danac Gabriel Lundberg u nekom ludom danu, jer bez heroja nema velikih pobjeda, i svijet se, ili Europa u ovom slučaju, okrene naopačke.

Malo će se pomučiti Srbija, Španjolska i Litva, ali niti jedna od te tri reprezentacije neće, mogao bi se čovjek okladiti u to, ostati bez Eurobasketa koji će se 2022. igrati u Njemačkoj, Italiji, Češkoj i Gruziji. Za razliku od Svjetskog prvenstva, gdje smo bili bez nekih ozbiljnih vrsta. Uključujući Hrvatsku.

Linker
20. travanj 2024 06:00