Bojan Bogdanović i Zoran Dragić

 IGOR KUPLJENIK/MI-PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Igor Kupljenik/mi-press/Shutterstock Editorial/Profimedia
KVALIFIKACIJE ZA SP

Debakl Hrvatske u Stožicama! Dončić i društvo u potpunosti nadigrali naše košarkaše

Hrvatska sada ne ovisi sama o sebi, a za nastavak sna o SP-u mora pobijediti Fince u nedjelju.
Piše: Tvrtko Puljić, SNObjavljeno: 30. lipanj 2022. 22:10

SLOVENIJA - HRVATSKA 97:69 (33:8, 21:27, 22:16, 21:18)

LJUBLJANA Arena Stožice. Gledatelja 12.000. Suci: Rosso (Francuska), Castillo (Španjolska) i Proc (Poljska).

SLOVENIJA: G. Dragić 19p, 4s, 3a, Nikolić 6, Murić 8, Tobey 16p, 13s, Blažič 2p, 3a, Hrovat 9p, 3s, Dimec, Z. Dragić 8p, 8s, Glas 3, Macura 2, Čebašek 3, Dončić 21p, 8s, 10a, 3il.

HRVATSKA: Perković, Filipović 5p, 3a, Prkačin 5s, Hezonja 22p, 9s, 6a, Gnjidić, Zubčić 4p, 4s, Bender, M. Drežnjak 2, Rogić 3p, 3a, Zubac 14p, 7s, 4a, Žižić 6, Bogdanović 13p, 3s, 3a, 6il.


Slovenija se poigrala s Hrvatskom, uništila ju je u prvoj četvrtini koju su Luka Dončić, Goran Dragić & CO dobili sa 33:8, pa je sve što je naša vrsta odigrala u Stožicama kasnije bilo tek popravljanje dojma od sporog, nikakvog starta. Zapravo bilo je to pokušavanje popravljanja dojma jer je Slovenija na koncu slavila sa 97:69. I samo zbog sportskog duga Alekseja Nikoliča koji je stao na loptu kod 97 poena, iako ga je publika zvala da se Hrvatima ubaci i stotka, nije smo inkasirali trocifren broj poena.

Uraganski je Slovenija otvorila utakmicu. Izgledalo je u tih uvodnih deset minuta kao da se neki hrvatski ligaš namjerio na neku NBA momčad. Sva je sreća da je dobra vijest stigla uoči ogleda Slovenije i Hrvatske, sva je sreća da je Finska (iako je gubila 13 poena razlike) svladala Švedsku sa 85:69, pa će o tome hoćemo li u drugi krug kvalifikacija za SP odlučivati naša utakmica protiv Finske u nedjelju u Rijeci. Pobjeda nas vodi dalje, uz uvjet da Slovenci srede Švedsku u gostima. Trebat će im, jer se svaka pobjeda prenosi u drugi krug, a Hrvati će ih imati, eto, tek dvije ako prođu dalje. Finci su već na četiri, Slovenci će biti na četiri ako srede Šveđane, a Nijemci mogu biti u onoj skupini s kojom se križamo i na pet. Na SP će najbolja tri iz te nove skupine, pa će taj doseg trebati pravo čudo u drugom krugu kvalifikacija, svakako pet, a možda i svih šest pobjeda.

image
RONALD GORSIC Cropix

Ali, prije toga treba dobiti Fince. S igrom kakva je bila u Ljubljani to neće ići. Jer Lauri Markkanen je jako opasan. Nije Dončić, nije Dragić, ali niti Hrvati, barem je ako je suditi prema onome što su pokazali u Stožicama, nisu u naročitoj formi. Ili nas je Slovenija, zapravo svakako jest, izula iz cipela...

Ambijent Stožica, ludilo s vatrom na početku, na predstavljanju igrača, tisuće papirića, zborno pjevanje himne, sve to je bilo previše na otvaranju utakmice za Hrvatsku. Napadačka bezidejnost, nepostojanje načina da se u napadu kreira viška, a čak i kad bi lopta stigla na vanjski šut, nitko je nije mogao smjestiti povezalo se s lošom obranom. Hrvatska je izgledala kao da ju je sva silina i moć iznenadila. Iako je nasuprot stajao aktualni europski prvak i olimpijski polufinalist, iako su nasuprot stajali Luka Dončić, najbolji europski igrač trenutačno, a vrlo skoro i najbolji u povijesti te Goran Dragić, silno motiviran na svom oproštaju od dresa Slovenije. Hrvatska je se iznenadila baš sa svime, čvrstoćom slovenske obrane, moćnim napadom, u kojemu je Dončić čitao svaki pokušaj zaustavljanja, u kojemu je Goran Dragič radio nered u našim linijama, u kojemu je Mike Tobey zakucavao na alley-oop...

image

Bojan Bogdanović i Zoran Dragić

IGOR KUPLJENIK/MI-PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Igor Kupljenik/mi-press/Shutterstock Editorial/Profimedia

Bojan Bogdanović je gubio lopte, Ivica Zubac nije uspio napraviti prednost u reketu, igra na perimetru nam je bila spora, Mario Hezonja je brzo napravio dva penala. Damir Mulaomerović je počeo rotirati, no nije se pronašao s klupe niti šut Tomislava Zubčića, niti je Ante Žižić uspio odigrati bolje od Zupca. Bili smo baš nemoćni. Bili smo unakaženi, zaostajali smo već nakon prve četvrtine ogromnih 25 razlike (8:33), bili smo, ruku na srce, gotov i prije nego li smo se ukazali na ovoj utakmici.

Teško se zapravo sjetiti je li Hrvatska ikada primila 33 poena za uvodnih deset minuta, teško se sjetiti i je li ikada ubacila samo osam poena u prvom kvartalu. Teško se uopće sjetiti, a igrali smo i protiv SAD-a više puta jesmo li ikada izgledali toliko nemoćni kao na otvaranju utakmice protiv Slovenaca.

Damir Mulaomerović je sve planove za ovu utakmicu morao rotirati odmah. Tako je Roko Prkačin zaigrao na početku druge četvrtine kao čovjek za obranu Luke Dončića, nakon što je to većinom prve četvrtine radio Drežnjak, nešto malo i Hezonja. Što zbog nove energije, što zbog činjenice da Slovenija nije mogla u ritmu iz prve četvrtine odigrati baš cijelu utakmicu, Hrvatska je se ukazala. Poentirao je u 13. minuti i prvi puta Bojan Bogdanović. Treći izbor na playu, Goran Filipović, pokazao se najboljim izborom, a Mario Hezonja je počeo trpati. Hrvatska je spustila ispod dvadeset razlike, štoviše, nakon trice Marija Hezonje, njegovog 15. poena, Hrvatska je stigla do 35:49 u 18. minuti, čak je postojala nada da se na veliki odmor ode i zaostatkom od manje od deset poena, ali je Edo Murić stavio tricu iz kornera, Hezonja je promašio prodor, onda je Luka Dončić brutalno zakucao, a Hezonja, koji je odlučio odigrati simultanku u napadu, valjda shvativši da je to jedini način da nešto zabijemo, još je promašio dva penala, pa je Slovenija sa 54:35 otišla u drugo poluvrijeme.

Ako je jedan od ideja bila držati prevlast u visini na ovoj utakmici, to se nije dogodilo jer je Slovenija nakon dvadeset minuta imala 23, a Hrvatska 18 skokova. I samo tri, debelo ispod očekivanja, u napadu. Goran Dragić nam je uvalio 15 poena za 13 minuta, Luka Dončić 13 poena, uz četiri skoka i šest asista, uz šut 4-9, Mike Tobey je imao deset poena i sedam skokova. Recimo da su Žižić i Zubac u prvom dijelu imali kombinirano tri skoka, Zubac dva, Žižić jedan. Imao Hezonja šest skokova i 15 poena, Roko Prkačin četiri. Bojan Bogdanović je za 18 i pol minuta prvog dijela ubacio dva poena, uz šut 1-5,, imao je skok, dva asista i četiri izgubljene lopte,. Samo smo u minutaži Gorana Filipovića i Roka Prkačina bili u rezultatskom plusu.

image
RONALD GORSIC Cropix

Realno, već je nakon uvodnog poluvremena, iako je Hrvatska dobila drugu četvrtinu sa 27:21, bilo jasno da će nam drugi dio poslužiti za uigravanje kako bismo u nedjelju svladali Finsku u Rijeci i tako izborili drugi krug SP-a, pod uvjetom, jasno, da Slovenci slave u Švedskoj...

Uostalom, Luka Dončić je dodatno zapalio tribine kad je lansirao novi alley-oop za Mikea Tobeyja, a vrlo brzo je Mulaomerović morao pozvati minutu odmora jer je za dvije pol minute drugog dijela već bilo 61:38 za domaćina nakon nove Dončićeve trice iz step-backa.

Hrvatska je nakon koš-faula Marija Hezonje stigla do 50:67 u 28. minuti, a Bojan Bogdanović je podivljao na suca, čak ga i odgurnuo nakon što mu nije dosuđen faul na prodoru. Nikada Bogdanović nije imao takvu reakciju prema sucima, što dovoljno govori o razini frustracije našeg kapetana. Učas je neka minimalna nada da se Hrvatska može spustiti ispod deset poena razlike nestala, jer su Slovenci otišli na 73:50, nakon trice Alekseja Nikolića, pa i poena Gregora Hrovata koji je iskoristio sjajan asist Luke Dončića. I na 76:51 uoči ulaska u zadnju četvrtinu.

Hrvatska je bila u takvom stanju da se do konca utakmice trebalo potruditi izgubiti s manje od dvadeset poena razlike, kako debakl dojma ne bi bio i rezultatski grozna. Naravno da nam niti to nije pošlo za rukom, jer je Slovenija na koncu slavila sa 97:69. Onaj propuh pod obručima bio je još izraženiji, jer su Slovenci skupili 49 skokova, a Hrvati 36. Mike Tobey je do konca imao 13 uhvaćenih lopti, a Ivica Zubac i Ante Žižić kombinirano devet, od čega Zubac sedam. Bojan Bogdanović je skupio 13 poena uz šut 5-13, a uz tri skoka i asista, upisao je čak šest izgubljenih lopti. Mario Hezonja ubacio 22 poena, a ispucao je 21 loptu, uhvatio je devet skokova i podijelio šest asista. Zubac je uz sedam skokova, skupio i 14 poena te četiri asista.

Luki Dončiću su nedostajala dva skoka do triple-doublea, zaustavio se na 21 poena, osam skokova i deset asista, Goran Dragić je u posljednjoj utakmici za reprezentaciju u Sloveniji ubacio 19 poena, uz četiri skoka i tri asista.

Slovenija je ponizila Hrvatsku, otkrila je neke bolne istine o našoj vrsti. Neke koje ćemo morati vrlo skoro popraviti, jer Eurobasket je tu, iza vrata.

Doduše, prije toga je i Finska u nedjelju. Bilo bi pristojno upisati pobjedu i stići di drugog kruga, ostati s kakvim takvim izgledima za plasman na SP. Neće biti naročiti, ali bar ćemo biti tu, a ne u nekakvim predkvalifikacijama za Eurobasket. Doduše, trebat će nam i pomoć Slovenije u Švedskoj. No, s obzirom na to kako je ona izgledala u četvrtak, veći smo problem mi...


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Težak poraz Hrvatske! Završilo je sa 97:69, grozan ulazak u utakmicu koštao nas je ovakvog rezultatskog podbačaja. U nedjelju treba pobijediti Finsku ako mislimo ostati u utrci za SP, a pritom Slovenija mora dobiti u Švedskoj. Izgube li Slovenci, Hrvatska ispada i neće ni igrati drugi krug kvalifikacija.

38' Goran Dragić za delirij u Stožicama! Sjajan potez, 92:67 je. Novi timeout Damira Mulaomerovića.

37' Novi promašaj Gorana Dragića, a Zubac je iznudio nova dva slobodna bacanja. Zabit će jedno, 87:67 je. Tricom Dončića Slovenija je stigla do 90 poena

36' Smanjujemo zaostatak, zabio je Bogdanović za 85:65. Svakako, bilo bi dobro barem sve skupa na kraju spustiti ispod 20 razlike... Horvat na 87:65, a onda Zubac s jednim bacanjem za -21.

35' Zubčićeva trica, prva večeras za 85:61. Promašio je pak Goran Dragić iz kuta, a Zubac je iznudio prekršaj Dončića.

34' Promašaj Rogića s otvorene trice, bit će nastavak napada zbog faula Dimeca, zabio je sada Hezonja za 84:58. Slovenski izbornik Sekulić sada revijalno mijenja one najbolje koji dobivaju zasluženi pljesak pune dvorane.

33' Još jedna trica Alekseja Nikolića, 81:56. Žižić ostvaruje težak promašaj, a onda i Čebašek trpa tricu za 84:56, najveće vodstvo Slovenije večeras. Jasno, ide i timeout Damira Mulaomerovića.

image
RONALD GORSIC Cropix

32' Zabio je Blažić njegove prve poene ove večeri, a onda Hezonja promašuje na teškom šutu. No, iz kontre Žižić polaže za 78:56.

31' Promašaj Bogdanovića za tri poena, tako smo počeli posljednju dionicu dvoboja. No, zabio je iz drugog pokušaja, sad smo na -22, a Bogdanović je na 11 poena.

KRAJ 3. ČETVRTINE: Trebalo bi ovo do kraja biti samo formalno odrađivanje posla za Sloveniju, imaju domaći jednako ugodnu prednost kao i u većem dijelu utakmice do sada. Dapače, plus 25 je...

29' Trica potpuno samog Alekseja Nikolića za 71:50. Zubac s druge strane ide na liniju bacanja... Ne zabija niti jedno, sada je na 0/4 s linije. Prvi koš danas zabija i Hrovat, Slovenci su opet na +23.

28' Hezonja zabija uz prekršaj, evo i njegovog 18. poena, Hrvatska je pak na -17, prešli smo brojku od 50 poena večeras u Stožicama. Promašaj Nikolića za tri poena, a Bogdanović je nakon verbalnog kontakta sa sucem dobio tehničku pogrešku. Poludio je na suce.

27' Zicer promašuje Zubac nakon dobro izrađene akcije, a malo se zaigrao i Dončić pa bacio "živu" loptu u aut.

26' Zabija Bogdanović tricu, uz faul Murića, bit će tu i dodatnog slobodnog bacanja kojeg Babo neće zabiti pa će ostati 67:47. Imao je u sljedećem našem napadu priliku iz kuta zabiti i Gnjidić, ali to nije učinio. Promašio je tricu i Dončić, kao i Bogdanović... Slovenci su na za njih ugodnih +20...

25' Sada i Zubac poentira, a Goran Dragić će imati dva slobodna bacanja. Zanimljivo, promašio je oba. Zubac je zakucao za 65:44 i stigao do svog desetog poena. A onda G. Dragić za Tobeyja, 16 njegovih koševa, taj sve posprema iz reketa.

image
FIBA

24' Zabio je sada Zubac nakon akcije Hezonje, a otvoreni šut G. Dragić lako posprema sa šest metara... Nova kontra Slovenaca, Zoran Dragić je zabio za 65:40, bila je silazna putanja, koliko god Zubac protestirao...

23' Dončićeva trica za 59:38, njegov 16. poen večeras. Kakva blokada Z. Dragića na Filipoviću, natrčao je Tobey i zakucao za 61:38. Novi timeout naše klupe. Opet smo zaspali, 7:3 za Slovence na startu drugog poluvremena.

22' Nakon promašaja Gorana Dragića, zabio je tricu Bogdanović. Je li to naznaka da će Bojan proraditi? Nismo zabili novi napad..

21' Tobeyjevo novo zakucavanje, opet Dončićev sjajan asist. Hezonjin promašaj trice, lopta ide domaćinima.

KRAJ 1. POLUVREMENA: Slovenija i dalje ima veliku prednost +19 je, Hezonja je uspio u zadnjoj minuti promašiti oba slobodna bacanja koja je imao, a Dončić maestralno ubacuje za 54:35.

19' Hezonja! Nova trica za 49:35. Uh, ovo nam je trebalo, njegov 11 poen u drugoj četvrtini. No, na Dončićev asist tricu iz kuta zabija i Edo Murić.

18' Zabija sada i Žižić za 49:32, Filipović ipak promašuje tricu, a Tobey griješi pa ćemo imati novi napad za smanjenje zaostatka nakon minute odmora.

17' Evo i Hezonjine trice, sad smo na -17, bilo je i -27 u jednom trenutku za Sloveniju. No, uzvraća tricom i Zoran Dragić. Veliku grešku u tranziciji napravio je Prkačin, a Tobey sve vraća na 49:27. Kakvo zakucavanje... No, onda i nova Hezonjina trica za 49:30.

image
FIBA

16' Filipović, evo je! Trica za 42:24. A onda tehnička Damiru Mulaomeroviću zbog prigovora na suđenje. Šteta, taman smo bili u seriji 9:0. Završena je ta serija ubačajem Tobeyja, Slovenci su na 44:24.

15' Dončić promašuje tricu, kao i Prkačin na otvorenom šutu. Još niti jednu tricu nisu zabili naši košarkaši.

14' Prvi poeni za Bogdanovića (42:17). Zoran Dragić promašuje tricu, a Filipović zabija za 42:19. Slovenski timeout na +23 za domaće. Goran Dragić nakon toga ne zabija tricu iz kuta, a Zubac polaže za 42:21. Hrvatska serija 6:0.

13' Hezonja zabija oba slobodna bacanja, ali tek smo na 13 poena. Goran Dragić uzvraća pa Zubac za 40:15. Dragićeva dva bacanja, evo i njega samog na 15 poena, koliko ima i Hrvatska.

image
RONALD GORSIC Cropix

12' Još jednom Goran Dragić, Bogdanović promašuje za tri poena, a onda Zoran Dragić mete tricu za 38:11. Metu nas Slovenci...

11' Slovenci drugu četvrtinu otvaraju praktički s drugom petorkom, a Rogić zabija za 33:10. Prvi njegovi poeni. Nakon toga rade Slovenci prekršaj u napadu, bio je to Čebašek. Rogić će sada imati i slobodna bacanja, zabit će jedno za 33:11.

KRAJ 1. ČETVRTINE: Što je ovo? Slovenci se poigravaju s Hrvatskom koje nema nigdje. Primili smo 33 poena, zabili svega osam... Šest izgubljenih lopti, Bogdanović bez poena s tek jednim šutom iz igre...

9' Hezonja još jednom promašuje tricu, a Dončić proigrava Tobeyja za 27:6. Nestvarno... Promašuje i Gnjidić, ali srećom tricu i Blažić. Imat će Žižić sada dva slobodna bacanja, možda nešto i zabijemo... Vjerovali ili ne, Žižić je zabio oba, Hrvatska se upisuje nakon pet minuta bez ijednog koša.

8' Slovenski izbornik napravio je prve promjene, ali ne pogađa ni Hezonja. Dončić sada, srećom, promašuje tricu. A Bogdanović ima i treći turnover, Murić zakucava za 25:6.

image
RONALD GORSIC Cropix

7' Slovenija se poigrava s Hrvatskom. Goran Dragić za 21:6. Nema nas na terenu... Tricu promašuje i Drežnjak, a Mike Tobey ima novih 2+1. Ne postojimo! 23:6 je, tri minute do kraja prve četvrtine.

6' Nova slobodna bacanja za Dončića, zabio je oba za 17:6. Velikih +11 već za domaće. Zubčić je promašio, a Goran Dragić zabija za 19:6.

5' Nova izgubljena lopta Bogdanovića i nesmotren šut Zubčića, ali griješe i Slovenci, Murić radi prekršaj u napadu.

5' Murićeva trica je iscurila, ali imaju Slovenci novih 2+1, zabio je Goran Dragić, a sad će Mulaomerović pozvati timeout s hrvatske klupe. Dragić je nakon timeouta zabio i dodatno slobodno bacanje za 15:6.

image
RONALD GORSIC Cropix

4' Tobey promašuje tricu, Hezonja također s druge strane, bilo je to dosta ishitreno. A Dončić pogađa tricu za 12:6.

3' Promašaj trice Bogdanovića, napadački skok Hezonje, krasno se probio za 7:6. A onda Dončićevih 2+1. Bit će ovo moćna utakmica za njega, ako je suditi po početku. No, Dončić nije pogodio dodatno bacanje.

2' Hezonja s niskog posta na 5:4 preko Murića. Nakon toga dva slobodna bacanja za Tobeyja, prekršaj Hezonje. 7:4 za Sloveniju. Goran Dragić je promašio tricu nakon što je brat Zoran ukrao loptu Bogdanoviću.

1' Krenulo je tricom Ede Murića, košarkaša Cedevite Olimpije. Uzvratili smo asistencijom Zubca i košem Drežnjaka. No, Goran Dragić postavlja na 5:2.

20.15 Utakmica u Ljubljani je započela. Hrvatska petorka je: Bogdanović, Drežnjak, Hezonja, Rogić i Zubac. Slovenci kreću s petorkom: Dončić, Murić, Tobey te braća Goran i Zoran Dragić.

>>> Hrvatski navijači pred utakmicu su napravili dobru atmosferu u Ljubljani

image
RONALD GORSIC Cropix

image
RONALD GORSIC Cropix

image
RONALD GORSIC Cropix

>>> Utakmica počinje kroz nekoliko minuta, traje uzbudljiv uvodni program, a publika gromoglasno pozdravlja slovenske košarkaše.

>>> Atmosfera u dvorani već se zagrijava. Košarkaši su na zagrijavanju.

Linker
19. travanj 2024 04:37