CROPIX/Ronald Goršić
ŽIVI TRI MINUTE OD HOTELA

Veliko pojačanje ipak u dresu Hrvatske! Vraća se iz Beograda i dolazi u pomoć reprezentaciji

Od ponedjeljka navečer Hrvatska je u istanbulskom "balonu", čeka utakmice kvalifikacija za EuroBasket
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 24. studeni 2020. 11:21

U ponedjeljak popodne i službeno je krenula “operacija Istanbul”, u kojoj reprezentacija želi potvrditi sve ono dobro što je napravila u veljači kad je otvorila kvalfikacije za Eurobasket, ispostavit će se kasnije ne za onaj 2021., nego za 2022., s dvije pobjede.


Taj čisti skor, slavlje protiv Šveđana kod kuće i Nizozemaca u gostima dao je zamah Hrvatskoj, no sada slijede novi ispiti. “Balon” u Istanbulu donijet će nam dvije utakmice, prva je u petak protiv Turaka (17.00), a u nedjelju ćemo još jednom zaigrati sa Švedskom (18.00). Jedna pobjeda iz te dvije utakmice bi nas i prije nego li se veljači bude igrao novi “balon”, a za organizaciju istog tada će konkurirati u Hrvatska, odveo na europsku smotru, koja će se čekati čak pet godina. Podsjetimo, Eurobasket se zadnji puta okončao, baš u Istanbulu, pobjedom Slovenije 2017. godine.

image
CROPIX/Srđan Vrančić

Zvezda pa ‘balon’

Veljko Mršić okupio je dio reprezentacije (Roko Ukić, Željko Šakić, Dominik Mavra, Pavle Marčinković, Marin Marić, Antonio Vranković, Antonio Jordano) na zajedničkom ručku u Zagrebu, a onda su večernjim letom stigli u Istanbul. Negdje u to vrijeme stigli su Roko Prkačin i Mateo Drežnjak koji su dolazili iz Podgorice, a iz Italije su došli Filip Krušlin i Miro Bilan, iz Poljske Ivan Ramljak i Tomislav Gabrič, iz Njemačke Roko Rogić.


Smješteni su nadomak zračne luke, u tradicionalnom “košarkaškom” hotelu u Istanbulu, Polatu, a i onaj 15. igrač na ovom popisu, koji živi samo tri minute daleko od Polata, Kruno Simon, ući će u “balon” kad se vrati iz Beograda, gdje Efes igra u četvrtak utakmicu sa Zvezdom u Euroligi. Prevedeno, Kruno Simon će igrati, kako sada stvari stoje u nedjelju utakmicu sa Švedskom, što je odlična vijest!


- Odmah u deset ujutro u utorak imamo zajedničko testiranje, iako su svi igrači koji su na popisu obavili testiranja i prije nego smo se okupili i imaju negativne nalaze. Što se tiče treninga, oni su za sve reprezentacije rezervirani u dva termina tijekom utorka, srijede i četvrtka, onaj jutarnji je trajanju od 45 minute, večernji od sat i pol - objasnio je izbornik Veljko Mršić uoči puta.

Uvesti ih u ritam

Na popisu reprezentacije nije morao ništa dirati, niti aktivirati pričuve.


- To je onih 14 igrača koji su od ranije bili tu, svi imaju negativne testove, zdravi su i sad ih i ova tri dana trebamo dovesti u optimalno stanje, jer dolaze u različitim ritmovima. Neki su igrali za vikend, neki su bili deset dana bez utakmica.


Dobra vijest stigla je iz njemačke lige, u kojoj je Roko Rogić u porazu Mitteldeutchera od Bayreutha ubacio 17 poena, uz pet skokova i četiri asista, što znači da je posve spreman.


- Za njega znamo da je super profesionalac, a ova utakmica, njegovi brojevi pokazuju kako je u dobrom stanju, nakon pauze koju je imao zbog rupture prepone. Igrao je on i proteklog vikenda, ali tada samo deset minuta, ali ovo znači da je forma tu. Doduše, u Njemačkoj je kasnije počela sezona, pa je ovo tek četvrtka utakmica koju su odigrali.


U međuvremenu postalo je bjelodano kako će Turci koristiti Shanea Larkina. Da li već protiv Hrvatske u petak ili tek u nedjelju protiv Nizozemske, Mršić još ne zna.


- Odluka je na Efesu. Kako vidim, na popisu Turaka je 16 igrača, ima čak pet ili šest igrača na poziciji jedan i dva. Nekako mislim da ukoliko Larkin bude igrao protiv nas, neće igrati Balbay, možda i Tuncer, koji će ostati za Efes.


Ipak, ta činjenica otvara vrata Kruni Simonu da zaigra u nedjelju protiv Švedske. Simon će sigurno igrati u Beogradu, onda mu slijedi put u Istanbul i iluzorno je očekivati da će u 24 sati biti u stanju odigrati dvije utakmice s 35 godina na leđima. Ali, Simon može ući u “balon”, Simon će biti u hrvatskom dresu u nedjelju kad igramo protiv Švedske!

Šveđani sa 6 ‘španjolaca’

- Jest, vrlo je izvjesno da će Simon moći igrati u nedjelju protiv Švedske - potvrdio je i izbornik.


Kad smo već kod Šveđana, zna Mršić da je to opasna reprezentacije, bez obzira na uvjerljivu pobjedu koju nosimo iz prvog sraza u Zagrebu.


- Niti jedna utakmica nije laka. Mi smo u Zagrebu imali jako dobar početak, napravili smo u prvih 15 minuta veliku razliku, ali ne treba zaboraviti da je ostalih 25 minuta utakmica to bio egal dvoboj. Švedska ima šest igrača koji igraju u Španjolskoj, nisu u glavnim ulogama, ali imaju svoju težinu. Mi moramo dovoljno dobri za pobijediti u toj utakmici. Uostalom, sredili smo i Nizozemsku u gostima, ali to je bila otvorena utakmica koja je mogla otići na obje strane, a presudila je tada naša obrana - zaključio je Veljko Mršić, na startu nove reprezentativne akcije.

Linker
24. travanj 2024 17:32