Ivica Zubac dobiva povišicu od Clippersa

 SEAN M. HAFFEY Afp
POVEĆANJE PLAĆE

Ivica Zubac produžuje vjernost Clippersima, Hrvat za novi trogodišnji ugovor dobiva pravo bogatstvo

Hrvatski reprezentativni centar dogovorio je sa svojim sadašnjim NBA klubom novi ugovor
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 29. lipanj 2022. 06:21

Dok nakon dugo vremena odrađuje reprezentativne pripreme u Opatiji, Ivica Zubac odradio je i dobar posao s LA Clippersima. Hrvatski centar i NBA momčad, naime, dogovorili su novi ugovor koji će 25-godišnjem Čitlučaninu donijeti 33 milijuna dolara u sljedeće tri sezone.

Da bi se to moglo realizirati Clippersi neće aktivirati klupsku opciju na posljednju sezonu sadašnjeg ugovora, koji je Zubac potpisao 2019. i koji bi mu donio 7,5 milijuna dolara, a onda potpisati novi ugovor koji će ga vezati za momčad iz LA do kraja sezone 2024/25. Zubac, inače, već sada ima najduži staž u Clippersima od svih igrača s aktualnog rostera, a ostane li u klubu do kraja novog ugovora skupit će šest i pol sezona kao Clipper. U momčad je, pak, stigao u veljači 2019., u razmjeni s LA Lakersima, u kojima je igrao otkako su ga draftirali 2016. kao 32. izbor.

Ovim su dealom Clippersi spriječili mogućnost da Zubac sljedećeg ljeta postane slobodan igrač na tržištu (nakon što bi mu istekao stari ugovor) i potpiše gdje god želi, a istovremeno su očito riješili pitanje prvog centra za skorašnju budućnost i to za solidnu cijenu. Zubac je, pak, jednako tako dobio sigurnost za sljedeće razdoblje u karijeri, a istovremeno je nagrađen i s otprilike 4 milijuna dolara povišice u odnosu na dosadašnju godišnju plaću.

Što je bilo razumno i za očekivati s obzirom na to da je iza njega najbolja sezona u karijeri gledano statistički. Ubacivao je za njega rekordnih 10,3 poena, skupljao 8,5 skokova, dijelio 1,6 asistenciju i imao 1 blokadu po utakmici, uz 62,6% šuta iz polja. K tome, startao je u svih 76 utakmica koje je igrao, odnosno odigrao 250 utakmica od mogućih 258 u protekle tri sezone, tako da je taj faktor pouzdanosti, odnosno izostanka većih ozljeda svakako bio jedan od čimbenika u odluci Clippersa da ga žele zadržati. Zupcu je uostalom tek 25 godina, još ima prostora za izgraditi svoju igru na oba kraja terena i na to Clippersi računaju.

Clippersi su, inače, u ovoj off-sezoni već produžili ugovor i Robertu Covingtonu (24 milijuna USD za dvije sezone), a očekuje se kako će rosteru dodati i playmakera Johna Walla.

Nadaju se zadržati veterana Nicolasa Batuma i rezervnog centra Isaiaha Hartensteina, ali obojica su slobodni igrači ovog ljeta. Jasno, najveći dobitak za momčad bit će zdravi Kawhi Leonard, Paul George i Norman Powell jer s njima imaju pravo razmišljati o napadu na titulu prvaka.

Linker
01. travanj 2024 18:56