DANIEL MIHAILESCU Afp
VELIKA SNAGA

Kraj znači novi početak! On je izgubio prsten, ali je Hrvatska dobila nadu, Babo se vraća u najdraži dres

Hrvatska će s njim biti u statusu favorita za plasman na Igre u Tokijo
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 20. lipanj 2021. 16:59

Nije tajna, negdje oko pola sedam u subotu ujutro po hrvatskom vremenu svi su u hrvatskom stožeru odahnuli. Clippersi su prošli do finala, sredivši Jazz po četvrti puta uzastopno u seriji polufinala Zapada, a to je ujedno značilo da će Bojan Bogdanović, čim stigne, uhvatiti zrakoplov iz Salt Lake Cityja i krenuti za Hrvatsku, gdje ga već u srijedu Veljko Mršić očekuje u reprezentativnom okruženju.

Jedan plan propao, ali...

Ništa protiv Ivice Zubca, Mršić je uostalom već izjavio kako je birati između njega i Bogdanovića, kao da bira između dva djeteta. Iako to do kraja nije točno, jer Bojan Bogdanović koncepcijski i te kako treba Hrvatskoj i za njega nemamo zamjenu. Izostanak Ivice Zubca (i Darija Šarića, jer i njega treba promatrati kao peticu) pokrit će se Antom Žižićem, Mirom Bilanom i Darkom Planinićem.

Iza Bojana Bogdanovića ostala je sezona u koju je ušao nakon što osam-devet mjeseci nije šutnuo loptu na koš zbog operacije na zglobu desne, šuterske ruke. Iako je sporije ušao u sezonu nego nas je to navikao, Bogdanović je na koncu odigrao sve utakmice Utah Jazza ove sezone, u osnovnom dijelu sezone (72 utakmice) zaustavio se na 17 poena, 3,9 skokova i 1,9 asista u prosjeku. Takva statistika nije za podcjenjivanje jer je sve to učinio u momčadi koja je imala najbolji skor lige. Između ostalog, Bojan Bogdanović je ove sezone upisao i rekord karijere, ubacio je 48 poena Denver Nuggetsima u završnici, kad je zbog neigranja Donovana Mitchella i Mikea Conleyja bio i prva opcija Jazza.

image
KEVORK DJANSEZIAN Afp

U 11 utakmica doigravanja bio je na prosjeku 18,1 poen, 4,3 skoka i 1,5 asista. Ukupno, dakle bila je to još jedna sjajna sezona hrvatskog asa, koji je do prekida lanjske sezone imao do tada najbolju sezonu karijere s 20 poena, četiri skoka i dva asista u prosjeku. To su sada bile, otprilike, iste brojke.

Bogdanović je kazao kako mu je cilj ove sezone osvojiti naslov prvaka sa Jazzom i igrati s Hrvatskom u Tokiju na Igrama. Sada je jasno da prvi dio ovog plana neće ići, a postavlja se pitanje bi li funkcionirao i drugi dio tog plana da je Bogdanović ostao u igri za NBA naslov, jer bez njega bi naša reprezentacija, realno, teško izborila Igre.

Uvod u ludo ljeto

Ovako, Bogdanović, pun iskustva i vrlo snalažljiv u prilagodbama, odmah će se uklopiti u reprezentaciju za koju nije igrao od jeseni 2018. godine, jer na kvalifikacije tijekom sezone nije mogao dolaziti zbog NBA obveza. A to je njegovo omiljeno dvorište, to je dres u kojemu igra najbolje i to je mjesto i skupina ljudi od kojih nikada nije odustao. I dalje on želi osvojiti medalju. I nemojte sumnjati, kad bude letio za Hrvatsku u sljedećim danima, ti snovi će mu se motati po glavi.

Hrvatska će, pak, s Bojanom Bogdanovićem i povratnikom Marijom Hezonjom, pet godina starijim i boljim nego je to bio kad se zadnji puta loptao u dresu s kockicama, biti u statusu favorita za plasman na Igre. Iako, bila je to i Italija u Torinu prije pet godina, pa je do Rija stigla Hrvatska. Stoga, oprez.

Doduše, Bojan Bogdanović, puna Spaladium Arena i Hrvatska u boju za jedno od 12 mjesta na olimpijskom turniru, postoji li bolja pozivnica za uvod u ludo ljeto?

Linker
19. travanj 2024 20:23