Bison Dale
 YOUTUBE
FILMSKA PRIČA

Pokojni član Jordanovih Bullsa: ‘Bacio‘ je 37 milijuna dolara, mutio s Madonnom, završio tragično..

Brianu Williams bio je 208 cm visoki centar i član šampionske momčadi Chicago Bullsa
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 04. lipanj 2020. 18:42

​Posljednji ples koji govori o Michaelu Jordanu i Chicago Bullsima, o NBA ligi i onoj njezinoj drugoj strani. No, uz to što su se sada najednom svi "uzjogunili" i imaju ponešto za reći možda je pravi trenutak prisjetiti se onih koji to, nažalost, više nisu u stanju jer su 'dva metra ispod zemlje', ili u slučaju junaka naše priče, negdje vjerojatno u morskim dubinama.


Radi se o Brianu Williamsu, rođenom u Fresnu na uskrsnu nedjelju 1969. godine, 208 cm visokom centru šampionske momčadi Chicago Bullsa iz sezone 1996./1997. u kojoj je ovaj ekscentrični košarkaš koji je godinu kasnije promijenio ime u Bison Dale, u čast svojeg, uz afroameričko i indijanskog porijekla iz plemena Cherokee, bio i te kako važan kotačić za osvajanje petog naslova NBA prvaka.


Brianov je otac bio pjevač Eugene Geno Williams Jr. iz nekad ultrapopularne skupine The Platters, a majka Patricia Phillips, koja je nakon rastave brinula o djeci. Williams je sportsku karijeru zapravo započeo kao trkač, no visina ga je odvukla prema košarci, a s obzirom na to da je njegov dres u katoličkoj gimnaziji Saint Monica u Kaliforniji umirovljen, očito je ostavio traga. Nakon dvije sezone na Sveučilištu u Arizoni, uzimaju ga Orlando Magicsi kao 10. pick u prvom krugu NBA drafta 1991. godine. Dvije godine u Orlandu, pa dvije u Denver Nuggetsima i jedna u Los Angeles Clippersima, gdje zbog spora oko ugovora i previsoke odštete za njega na početku sezone 1996/1997. nije mogao pronaći momčad. Chicago Bullsi su ga stoga potpisali na devet utakmica prije kraja sezone, što se pokazalo kao pun pogodak. Karijeru je završio igrajući dvije sezone u Detroit Pistonsima, gdje je godinu nakon Bullsa ubacivao 16,2 poena po utakmici, uz 8,9 skokova u prosjeku. Posljednju je sezonu u Pistonsima odigrao pod imenom Bison Dale.


Taj doista svestrani čovjek nije bio klasičan sportaš, njegovo je polje interesa bilo vrlo široko pa je odlučio napustiti košarku prije početka sezone 1999/2000, još u naponu snage, sa 30 godina, rekavši da je "zaradio dovoljno za lagodan život". Tada je bio najplaćeniji igrač Pistonsa, no zbog nekih svojih razloga je odlučio raskinuti i izaći iz ugovora na još pet godina odrekavši se tako i skoro 37 milijuna dolara.


Pričalo se da je izlazio s Madonnom, a znalo da voli glazbu i da je svirao saksofon, violinu i trubu. Stekao je licencu za pilota zrakoplova, no uz letenje je obožavao je i jedrenje, pa je po umirovljenju dugo lutao Sredozemljem i australskim vodama. Nakon što je dobro naučio jedriti kupio je katamaran kako bi oplovio Sedam mora, nazvavši ga Hakuna Matata, što sjajno objašnjava njegovu životnu filozofiju. Naime, ta fraza iz svahili jezika označava život bez pravila, odgovornosti i briga, kao afričko hedonističko načelo.


I to je to, Dele je rekao da je zaradio dosta i da može ispuniti svoje snove i zajedno s djevojkom Serenom Karlan brodom oploviti svijet. Neposredno pred put u srpnju 2002. godine se na brodu našao i njegov brat Miles, koji je godinama nemilice 'muzao' novac od brata, trošeći ga uglavnom na drogu, zbog čega su i bile česte svađe među braćom. No, kako krv nije voda, nakon što je Miles poželio putovati s njima Bison ga je ukrcao na brod. Samo dva dana po isplovljavanju Hakuna Matata nije više odgovarala na pozive obalske straže, da bi nakon dva tjedna uplovila na Tahiti. Na brodu je bio samo Miles, dok njegovu bratu Bisonu i djevojci Seleni, te kapetanu Bertrandu Saldu, nije bilo traga.


Policija je krenula s istragom tek u rujnu te godine, nakon što je Miles pokušao unovčiti ček od 152.000 dolara koji je glasio na ime njegova brata, koristeći njegove dokumente. Miles je uhićen zbog pokušaja prevare, no ubrzo i pušten, ali u istragu se uključio i FBI, ali i francuska policija. Nedugo potom je otkriveno da je na Tahitiju Bisonov brod registriran pod novim imenom, ali i da su na njemu otkrivene rupe od vatrenog oružja. Nakon provedene istrage je FBI zaključio da su Selena, Bison i kapetan Saldo najvjerojatnije ubijeni i bačeni negdje u Tihi ocean, te za smrt okrivili Milesa koji je mijenjao verzije događaja, ali službeno priznanje policiji nikada nije dao, da bi prije podizanja optužnice za trostruko ubojstvo i on umro nakon što je pao u komu zbog predoziranja inzulinom.


Tragična priča već 18 godina golica maštu mnogih, jer tijela Bisona Delea, njegove djevojke Selene Karlan i kapetana broda Bertranda Salda nikada nisu pronađena.

Linker
19. travanj 2024 19:47