LJUBILI POKOJNIKA

Rekordan broj oboljelih u Crnoj Gori, liječnici ogorčeni kršenjem mjera na sprovodu Amfilohija

U Crnoj Gori trenutno je od koronovairusa aktivno 4434 slučajeva koronavirusa, što je na 100 tisuća stanovnika 704
Pogreb mitropolita Amfilohija Radovića
 Savo Prelevic/AFP

Crna Gora izvijestila je u ponedjeljak o rekordnih 496 oboljelih od koronavirusa te sedmero umrlih, a Nacionalno koordinacijsko tijelo za suzbijenje zaraznih bolesti (NKT) osudilo je kršenje mjera tijekom sprovoda mitropolita Amfilohija i preporučilo povećanje bolničkih krevata u covid bolnicama.

NKT je osudio „drastično kršenje mjera“ tijekom sprovoda mitropolita SPC-a u Crnoj Gori i pozvao je građane da u sljedećim danima u potpunosti poštuju preventivne mjere, izbjegavaju sve kontakte koji nijsu neophodni i štite djecu i starije.

To je tijelo preporučilo Kriznom medicinskom stožeru da napravi plan povećanja bolničkih kreveta u covid bolnicama.

Tijekom pogreba mitropolita Amfilohija, tisuće ljudi koje su prisustvovale trodnevnim vjerskim običajima ljubile su ruku pokojnika, primale pričest istom žlicom, a veliki broj vjernika koji je bio okupljen ispred i u Hramu Hristovog Vaskrsenja (Kristovog uskrsnuća) u Podgorici nije nosio zaštitne maske.

"Posljedice ovakvog postupanja u jeku drugog vala pandemije, u idućim danima će izvjesno dodatno otežati epidemiološku situaciju, dodatno opteretiti zdravstveni sustav i ugroziti živote velikog broja građana", priopćeno je iz NKT-a.

U Crnoj Gori trenutno je od koronovairusa aktivno 4434 slučajeva koronavirusa, što je na 100 tisuća stanovnika 704.

„Ukupan broj umrlih od sredine lipnja kada je u Crnoj Gori počeo drugi val epidemije iznosi 311, a od početka godine 320”, priopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

U crnogorskom Sindikatu liječnika medicine tvrde da je Crna Gora u protekla tri mjeseca imala najveću stopu zaraženih koronvirusom u Europi, te ukazuju da drastično raste i broj umrlih.

“Smrtnost u Crnoj Gori je u razdoblju od 6. rujna do 1. listopada porasla čak 66,5 posto. U Njemačkoj i Velikoj Britaniji je rast oko 10 posto, u Švedskoj manje od jedan posto", navodi sindikat.

U prvom valu epidemije Crna Gora imala je samo 324 zaražena i devet umrlih od koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 00:47