SOLIDARNOST

Hrvatska i još 12 članica EU pisali Bruxellesu: ‘Osigurajte cjepivo i za BiH, Srbiju, Crnu Goru...‘

Pismo šalju ministri Hrvatske, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Finske, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Švedske
Cijepljenje / Ilustracija
 Koen Van Weel/AFP

Trinaest zemalja članica, među kojima i Hrvatska, zatražile su u srijedu od Europske komisije, da osigura cjepiva za covid 19 i za zemlje zapadnog Balkana i zemlje Istočnog partnerstva.

Ministri vanjskih poslova 13 zemalja članica poslali su u srijedu pismo Europskoj komisiji u kojem traže da se dio cjepiva za koje je Komisija potpisale ugovore o nabavi daju najbližim susjedima EU, zemljama zapadnog Balkana i zemljama Istočnog partnerstva.

Pismo su potpisali ministri vanjskih poslova Hrvatske, Bugarske, Češke, Danske, Estonije, Finske, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske, Slovačke i Švedske.

"Snažno podržavamo napore i inicijative država članica i Europske komisije da se podijele cjepiva s najbližim susjedima EU-a", kaže se u pismu ministara.

Zemlje zapadnog Balkana - BiH, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Albanija, te zemlje Istočnog partnerstva - Ukrajina, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija, Armenija i Azerbajdžan nemaju isti pristup cjepivima covida 19 koje je s proizvođačima osigurala Europska unija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:26