Niko Kovač

 FRANK HOERMANN/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp
BIT ĆE IZAZOVNO

‘Niko, dobrodošao na bauštelu!‘; Nijemci jasno objasnili što čeka bivšeg HR izbornika na novom poslu

Kovač će morati dobro zaorati i prionuti zadatku maksimalno ozbiljno kako bi Wolfsburg vratio u vrh.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 20. svibanj 2022. 14:05

Niko Kovač novi je trener Wolfsburga. Znalo se to još od četvrtka rano poslijepodne kada je većina njemačkih medija u mah objavila da bivši hrvatski izbornik i trener Monaca preuzima Vukove, 12-plasiranu momčad netom završene Bundeslige. Njemački Sportbild objavio je što to točno čeka hrvatskog stručnjaka jednom kada se primi posla u novom klubu, s kojim je potpisao ugovor do ljeta 2025. godine.

- Dobrodošli na bauštelu! - stoji naslov u Bildu, koji već sam po sebi kazuje kakav će lavovski posao Kovač sa svojim stručnim stožerom, u kojem će biti i njegov brat Robert također, morati odraditi od starta priprema koje kreću 20. lipnja.

Cilj kojeg su pred Kovača postavili Direktor za nogomet Jorg Schmadtke i sportski direktor Marcel Schäfer jasan je. Nakon sezona u kojima su bili na 6., 7. i 4. mjestu, ovosezonsko 12. shvaćeno je kao veliki podbačaj. Kovač mora klub vratiti u vrh njemačkog nogometa.

Ovo su samo neki od poslova na kojima bi se Kovač trebao iskazati pred upravom i navijačima Wolfsburga već u prvoj sezoni:

- Fizička priprema: Već mjesecima unazad Wolfsburg je izgledao umorno, što sugerira i konačni položaj na ljestvici. U posljednjem kolu direktor Schmadtke jasno je rekao da je problem sa spremnosti igrača već kontinuirano prisutan u klubu. Kovač, kojem je disciplina drugo ime, nedvojbeno će tražiti da mu momčad bude na top-razini spremnosti.

- Balast: Kovač će postaviti nove hijerarhijske standarde u klubu. Svatko tko bude iskakao iz njegovih okvira morat će se pomiriti da će završiti na klupi, čak i na tribinama.

- Igra: Pod Oliverom Glasnerom, sada trenerom Eintrachta, Wolfsburg je bio momčad visokog intenziteta i agresivnosti kada nema loptu u nogama. Imali su i jako brzu, munjevitu tranziciju. To je kasnije Mark van Bommel okrenuo na pozicijski nogomet, a vrati li se Kovač nekad uspješnoj filozofiji nogometa, to bi moglo biti dobro za neke igrače.

- Radna atmosfera: - Bivši trener Kohfeldt morao je otići jer se nije slagao s upravom, nisu bili na istim valnim duljinama glede nekih odluka. Ali, Kovač sada može slijediti primjer svojih prethodnika, Bruna Labbadije, Olivera Glasnera, i Marka van Bommela.

Linker
25. travanj 2024 10:31