SWEN PFORTNER Dpa Picture-alliance Via Afp
NA IZLAZNIM VRATIMA

Vatreni zatražio odlazak iz kluba, cijena se već zna: Dinamu su platili 10 milijuna, a sada traže 15!

Andrej Kramarić započeo je možda i najvažnije pregovore u karijeri, Sosa ostaje u Stuttgartu
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 24. srpanj 2021. 18:11

Ovo ljeto moglo biti vrlo značajno u životu Josipa Brekala. Naime, hrvatski reprezentativac nedavno se vjenčao, a jučer su, pak, njemački mediji izvijestili su kako je 23-godišnjak zatražio transfer iz bundesligaša Wolfsburga u koji je stigao prije pet godina.
Priča nije nova, svakih pola godine, u doba prijelaznih rokova, oko Brekala se pojavljuje niz informacija oko zaitenresiranih klubova, no sada je novost da je on sam izrazio želju za odlaskom i zatražio klub da mu to omogući.

Početkom ovog tjedna vratio se s odmora i priključio pripremama bundesligaša kojeg ove sezone čeka nastup u Bundesligi i pod vodstvom novog trenera Marka van Bommela koji je naslijedio Olivera Glasnera. Austrijski stručnjak otišao je u Eintracht ovog ljeta i to može biti jedan od razloga zašto bi Brekalo želio promijeniti sredinu. Premda kod Glasnera nije imao zajamčenu poziciju, austrijski stručnjak davao mu je puno prigoda, Brekalo je protekle sezone odigrao najučinkovitije od dolaska iz Dinama prije pet godina. U Bundesligi je odigrao 29 utakmica postigavši sedam pogodaka uz tri asistencije.

image
STUART FRANKLIN Afp

Mnogi mu zamjeraju na nedostaku konzistentnosti, još uvijek njegova igra ima puno uspona i padova, ali svi su svjesni da mu je tek 23 godine i da ima veliki prostor za napredak, napose u defenzivi što mu je najveća slabost. Vidjelo se to dobro na utakmici Hrvatska - Španjolska kada je Furija zabila dva pogotka upravo zbog preko njegove strane.

Inače, iz Wolsburga dolaze informacije kako ne bi imali ništa protiv prodaje Brekala, ali ne ispod 15 milijuna eura, jer žele zaraditi na njegovom odlasku. Naime, prije pet godina platili su Dinamu 10 milijuna eura za igrača koji je u to vrijeme po transfermarktu vrijedio tek milijun, ali je bio ogromna perspektiva i Vukovi su ga silno željeli. Početak nije bio bajan, ali nakon godine dane provedene u Stuttugartu postao je više manje nezamjenjiv u Wolfsburgu za kojeg je ukupno odigrao 120 utakmica, postigavši 21 pogodak i 16 asistencija.

Gdje bi mogao nastaviti karijeru ukoliko se realizira njegova želja za odlaskom? Čini se da su klubovi iz Primere vrlo zainteresirani za njega. Spominjao se Atletico Madrid, ali vjerojatniji je odlazak u Real Sociedad ili Betis. Ova dva kluba, sudionika Europske lige navodno su iskazali veliko zanimanje za Brekalove usluge i to bi mogla biti nova destinacija reprezentativca Hrvatske.

Čini se da je i drugi Hrvat u redovima Wolfsburga na izlaznim vratima. Marina Pongračića od dolaska u redove Vukova prate pehovi, pa je u godinu i pol dana koliko je proteklo od dolaska iz RB Salzburga odigrao tek 23 utakmice. Njega je doveo Oliver Glasner, koji više nije u klubu, a u nedavno su Vukovi iz Kölna za 13,5 milijuna eura doveli belgijskog stopera Sebastiaana Bornauwa, pa je Pongračić u ovom trenutku tek četvrta opcija na ovoj poziciji.

Ispred njega su Amerikanac John Anthony Brooks i Francuz Maxence Lacroix. Potonjeg je želio dovesti RB Leipzig, ponudili su 24 milijuna eura, ali su Vukovi to odbili, ne žele razgovarati o odšteti ispod 30 milijuna eura. Sve to pokazaju da bi Pongračić mogao otići, možda negdje na posudbu, Glasner je njegov veliki fan, nije isključeno da dođe ponuda iz Frankfurta.

Inače, što se ostalih Hrvata tiče, Borna Sosa ostat će u Stuttgartu, premda za njega ima dosta upita iz Italije, ali Švabe u njemu vide jednog od ključnih igrača, pogotovo nakon ostanka Saše Kalajdžića, njih dvojica odlično se slažu na terenu i bit će velika opasnost za sve u Bundesligi.

Baš kao i Andrej Kramarić u Hoffenheimu. On ulazi u posljednju godinu ugovora s klubom iz Sinsheima koji mu nudi novi, pregovori su tek započeli, ali u Hoffenheimu nikuda ne žure, uostalom nedavno su izjavili da nema nikakvih problema da sljedećeg ljeta Kramarić ode bez odštete, on im se, naime, višestruko isplatio od svog dolaska prije pet i pol godina.

Linker
23. travanj 2024 15:00