Ivan Šunjić

 DAN MINTO/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Dan Minto/prosports/Shutterstock Editorial/Profimedia
BIO JE BUDUĆNOST VATRENIH

Veliki povratak Hrvata kojem su predviđali sjajnu karijeru: ‘Razarač‘ stiže na veliku scenu

Nekadašnji veznjak Dinama bio je nezamjenjiv u bivšem klubu, ali ovo je jedna drugačija priča.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 07. srpanj 2022. 10:42

Ivan Šunjić ima novi klub, 25-godišnji veznjak nakon tri odrađene sezone u engleskom drugoligašu Birminghamu, s kojim ga ugovor veže još dvije godine, sljedeću će odraditi u Herthi iz Berlina. Dogovorena je jednogodišnja posudba s pravom otkupa i igrač kojem se predviđala blistava karijera stiže na ipak nešto veću scenu. Bio je Šunjić važan član Birminghama u zadnje tri godine, no daleko je kvalitativna razina momčadi tog kluba od ozbiljnog europskog nivoa, ipak se već godinama radi o jednom od najlošijih engleskih drugoligaša. Krajnje je vrijeme da na nešto osvjetljenijoj pozornici Šunjić pokaže svoju vrijednost. Puno je toga prošao i sigurno naučio u engleskom Championshipu, vidjet ćemo što može u Bundesligi.

- Oduševljen sam što smo ga uspjeli dovesti. Njegov mentalitet i kvalitete savršeno će se uklopiti u nogomet koji želimo igrati - poručio je sportski direktor Herthe Fredi Bobic.

Počeo je Šunjić kao klinac u Španskom, u Zagreb ga je doveo Drago Rukljač, a kao kadeta potom u Dinamo Jozo Bandić. Debitirao je za prvu momčad Modrih sa samo 17 godina u Puli pod Zoranom Mamićem u svibnju 2014., a s konstantnim usponom počeo je od starta 2016. kad je otišao na posudbu u Lokomotivu. Neustrašivi zadnji vezni kojem je trener Mario Tokić dao i kapetansku vrpcu kao 20-godišnjaku, nosio ju je i u U-21 reprezentaciji u kojoj su između ostalih igrali Nikola Vlašić, Luka Ivanušec, Josip Brekalo, Duje Ćaleta-Car, Lovro Majer, Borna Sosa, Nikola Moro... Šunjić posebno pamti 28. svibnja 2017. kad je odigrao zasad jedinu utakmicu za A-reprezentaciju Hrvatske. Priliku mu je protiv Meksika dao izbornik Ante Čačić. Vatreni, koji su nastupili bez svojih tada najvećih zvijezdi, slavili su s 2:1, a Šunjić je odradio svih 90 minuta.

image

Ivan Šunjić i Franko Kovačević

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Predstavljen s Oršićem

Sezona konačnog iskoraka u Lokomotivi bila je ona 2017./18. koju je okončao s čak šest postignutih pogodaka. Sjajan učinak za defenzivnog veznog, pogotovo jer nijedan gol nije zabio s bijele točke. Gledali smo ga u te dvije i pol sezone u plavo-bijelom dresu kluba s Kajzerice, vidjeli potencijal i koliko dobar može biti, no podsvijest nikad nije mirna, uvijek se postavlja pitanje “je li baš toliko dobar da igra u Dinamu?”.

Takve misli srećom nisu previše morile Nenada Bjelicu, vratio ga je s posudbe u Maksimir u ljeto 2018. u svom prvom prijelaznom roku koji je odradio kao trener Dinama. Očekivanja javnosti nisu bila velika, no nisu bila ni od Mislava Oršića, koji je istog dana, 18. lipnja 2018., predstavljen s još nizom igrača. Obojica su svim skepticima začepili usta.

image

Mario Šitum, Ivan Šunjić, Danian Kadzior, Luka Menalo, Emir Dilaver, Mislav Oršić, Adrian Šemper i Bojan Kneževic

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Već prvu polusezonu odradio je Šunjić na visokoj razini i u tadašnjoj Bjeličinoj rotaciji imao ulogu standardnog prvotimca u HNL dvobojima, a nije podbacio, dapače, ni u dvobojima u Europskoj ligi u kojima je Dinamo nakon skoro pola stoljeća izborio europsko prezimljavanje. Ozlijedio se potom na zimskim pripremama, ispao na neko vrijeme iz kadra, ali onda se vratio i opet izborio mjesto u najboljih 11. Otišao je u lipnju s U-21 reprezentacijom na Euro 2019. i očekivanja su tada već bila potpuno drugačija. Šunjić je nakon samo jedne odigrane sezone u Dinamu za mnoge bio neupitna budućnost Vatrenih. I onda u srpnju šok, transfer u Birmingham, drugi engleski razred. Za momka kojem su se predviđale velike stvari, ipak malo razočaravajuće. Bez obzira što je Dinamo zaradio lijepih sedam, osam milijuna eura...

Najviše nastupa

Nije potonuo u jednoj od najtežih svjetskih liga, dapače. Četvrti po broju klupskih nastupa u prvoj sezoni, u drugoj i trećoj nijedan od suigrača nije igrao više od njega. Apsolutno nedodirljiv u veznom redu kod svih trenera, Pepa Cloteta, Aitora Karanke i Leeja Bowyera. Nosio se bez problema s veznjacima u Championshipu, gdje u sredini terena prevladavaju zvijeri, igrači kojima je fizička moć prva i često jedina prava prednost. Suigrači su mu dali nadimak Destroyer, što jasno govori koliko se uspio nametnuti. U ligi čiji su trademark upravo destruktivci u veznom redu, baš su njega prozvali - Razarač.

No pravog rezultatskog iskoraka nije bilo, umjesto borbe za vrh i Premier ligu, realnost je bila preživljavanje. Sve isto kao i prije Šunjićeva dolaska, od 2017. do 2022. Birmingham je plivao između 17. i 20. mjesta na koncu drugoligaške sezone. Bilo je krajnje vrijeme za odlazak...

Uremovićeva preporuka

Novi menadžer Birminghama John Eustace počeo je slagati momčad za novu sezonu i u njoj neće biti Šunjića. I klub i igrač složili su se da je najbolje za promjenu sredine, dres s brojem 34 sljedeće će sezone Hrvat nositi u Herthi. Čega ga tamo Filip Uremović, stari poznanik iz Dinama i mlade reprezentacije, kojeg su Berlinčani ovog ljeta doveli iz Rubina.

- Rekao mi je da se radi o velikom klubu punom sjajnih ljudi i prema onom što sam vidio, Filip je potpuno u pravu - kazao je Šunjić u razgovoru za službenu stranicu novog kluba i dodao:

- Prijelaz u veliki njemački klub za mene je ogroman korak i jako sam sretan. Nakon tri godine u Engleskoj ovo je pravi potez. Bundesliga je jedna od najboljih svjetskih liga i oduševljen sam. Idem korak po korak, spreman sam za pripreme i jedva čekam upoznati nove suigrače. Ligu dobro poznajem, pratim je od malih nogu.

Premier liga mu je, zasad, ostala nedosanjani san, ali ni Bundesliga nije loša. Proslavit će 26. rođendan 9. listopada, pravo je vrijeme za pravi iskorak.

Linker
13. travanj 2024 07:57