Matija Djanjesic / CROPIX
OBRAČUN POD STIJENAMA

DINAMO OVOGA PUTA NIJE DOZVOLIO SENZACIJU NA KVARNERU Konačno je proradio i švicarski reprezentativac: S dva gola u osam minuta 'ušutkao' Kantridu!

Dinamo je lako pobijedio Opatiju i plasirao se u četvrtfinale hrvatskog Kupa. Ovoga puta nije bilo drame na Kantridi, sve je riješeno već u prvom poluvremenu...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 30. listopad 2019. 20:14

Ovoga puta nije bilo iznenađenja, Dinamo je rutinski odradio posao na Kantridi i protiv Opatije već do poluvremena osigurao pobjedu koja ga je odvela u četvrtfinale Hrvatskog kupa. Ovoga puta nije mirisalo na iznenađenje kao prije pet godina kada je Opatija bila minutu do senzacije, a neće se pričati ni o sucu kao tada o Igoru Križariću, budući da je Zdenko Lovrić imao nekoliko velikih pogrešaka (jedanaesterac na Bjelanoviću u 50. minuti) kada je utakmica već bila odlučena.

Opatija nije umrla muški kako je priželjkivao trener Zoran Bogolin, nije bio ni realno da će ozbiljnije moći parirati europskom Dinamu, ali će se igrači bijelo-crnih sigurno dugo prisjećati kako su na kultnoj Kantridi igrali protiv Gavranovića, Olma, Mora, Hajrovića…

Rijeka, 301019.
Stadion Kantrida.
Opatija - GNK Dinamo, 1/8 finala nogometnog kupa Hrvatska, 19/20.
Na fotografiji: Nikola Moro.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Iako u jakom sastavu, Dinamo je utakmicu odradio s pola gasa, bez velikog intenziteta, točno onoliko koliko je trebalo da spriječe mogućnost iznenađenja iako će Nenad Bjelica sigurno imati što za reći svojim igračima. Prije svih Dinu Periću koji si je dozvolio dvije situacije kakve u ozbiljnijim utakmicama koje mu slijede mogu skupo koštati Modre. Prvi put je opasno startao prema Pejanoviću, odnio i napadača Opatije i loptu, drugi put kada je u 50. minuti zakasnio u duelu s Bjelanovićem i, dojma smo, napravio prekršaj za jedanaesterac.

Opatija se borila koliko je mogla, do poluvremena je rezultat po njih čak bio i lošiji od dojma kojeg su ostavili, ali jednostavno Dinamo im je ostavio premalo prostora da ih ozbiljnije ugroze. Poneki pokušaj iz kontranapada kojem je falio bolji završni pas ili udarac s distance koji nije išao u okvir značili su da je Danijel Zagorac bio nezaposlen dok su se njegovi ofenzivci igrali nogometa. Pogotovo Marin, Gavranović i Kadzior u prvom poluvremenu, odnosno Dani Olmo koji je pokazivao klasu svojim potezima.

Rijeka, 301019.
Stadion Kantrida.
Opatija - GNK Dinamo, 1/8 finala nogometnog kupa Hrvatska, 19/20.
Na fotografiji: publika.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Sve bitno na utakmici dogodilo se do 36. minute koliko je trebalo igračima Nenada Bjelice da viziraju prolaz u četvrtfinale. Drugo se nije ni očekivalo, imena koja je Bjelica doveo na Kantridu bili su jasan znak da ništa neće prepustiti slučaju.

Mrežu domaćina načeo je Kadzior nakon lijepe akcije Ivanušeca i Marina te efektno poentirao udarcem isprve, Gavranović je povećao vodstvo u 29. minuti postigao iz jedanaesterca, a sedam minuta kasnije udarcem isprve zaključio malonogometnu akaciju Marina i Kadziora.
Pokušao je domaćin uzvratiti, da je Lovrić start Perića na Bjelanoviću u 50. minuti okarakterizirao najstrožom kaznom možda je mogao dati malo zanimljivosti nastavku tijekom kojeg je Dinamo igrao uglavnom u širinu, a Opatija sa što manje dodavanja doći u situaciju da ugrozi Zagorca.

Iveša je u nekoliko navrata bio dobro postavljen, s druge strane Zagorac nije imao potrebe intervenirati na nekoliko dalekometnih udarca i utakmica je ušla u mirnu završnicu. Na kraju su obje momčadi ispunile svrhu, Dinamo lako prošao u četvrtfinale, a Opatija dobro napunila Kantridu i parirala najbolje što je mogla najjačem Dinamu u novijoj povijesti.

Opatija darivala Modre zbog promocije HR nogometa

Nebo se smilovalo, kiša je izostala, a publika dobro popunila središnju tribinu na Kantridi. Gotovo tri tisuće gledatelja došlo je vidjeti europski Dinamo i navijati za Opatiju koja se nadala iznenađenju. Ipak, miroljubivo je bilo i na travnjaku i na tribinama, Dinamo je posao odradio rutinski i bez većih uzbuđenja, a Opatija parirala koliko je mogla. Atmosfera je zato bila kazališna, tek poneki dobar potez domaćih igrača nagradili su aplauzom, dok su BBB u većem broju stigli tek na poluvremenu.

Rijeka, 301019.
Stadion Kantrida.
Opatija - GNK Dinamo, 1/8 finala nogometnog kupa Hrvatska, 19/20.
Na fotografiji: zajednicka fotografija.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Prema igračima Dinama nije bilo posebnih reakcija osim prema Mariju Gavranoviću kojem su Riječani zamjerili odlazak u Modri dres. Ali ni to nije bilo osobito, a Gavranović je na poneki zvižduk i povik odgovorio golovima. Zapravo najviše reakcija izazivao je sudac Zdenko Lovrić, domaća publika zamjerila mu je neke odluke, no u konačnici, dojam je, ništa krucijalno nije pogriješio.

Utakmica je počela svečarski, od aktivnog nogometa oprostio se Aleksandar Šolić koji je u HNL-u igrao za Osijek, Hr. dragovoljac i Karlovac, dok je kapetan Opatije Niko Vlatković darivao Modre umjetničkom fotografijom kao zahvalu za Dinamu za sve što čine za hrvatski nogomet u Ligi prvaka.

Inače, utakmicu Opatije i Dinama gledali su i mnogi bivši igrači Rijeke poput Rubčića, Mladenovića, Samardžića...

OPATIJA - DINAMO 0:3 (Kadzior 8', Gavranović '28-11m, '36)

RIJEKA Stadion Kantrida. Gledatelja: 2500. Sudac: Zdenko Lovrić (Đakovo). Pomoćnici: Pataki i Tomas. Četvrti sudac: Krečak (Velika Gorica). Delegat: Čalić (Marčana).

OPATIJA (5-4-1): Iveša - Malinić (od 69. Kurilić), Jukičić, Vlatković, Bertoša, J. Rudan - Bjelanović, Glavaš, Furijan, Pejanović - Bjelanović, B. Bogolin (od 79. T. Rudan), Pejanović (od 66. Lazić). Trener: Zoran Bogolin 6.

DINAMO (4-2-3-1): Zagorac - Stojanović, Šutalo, Perić, Leovac - Moro (od 46. Đira), Ivanušec - Hajrović, Kadzior (od 76. Gvardiol), Marin - Gavranović (od 46. Olmo). Trener: Nenad Bjelica.

ŽUTI KARTONI: Bertoša (28 - napucavanje lopte u prekidu), CRVENI KARTONI: -, IGRAČ UTAKMICE: Mario Gavranović.

---------------------------------------------------------

POGOCI

0:1 - KADZIOR (8)

Ivanušec je lijepo petom proigrao Marina koji je prošao lijevom stranom i ubacio na desetak metara za Kadziora a ovaj isprve pogodio kut nemoćnog Iveše.

0:2 - GAVRANOVIĆ (29-11M)

Stojanović je probio desnu stranu, Vlatković u padu rukom blokirao njegov ubačaj, a Gavranović sigurno realizirao jedanaesterac kojeg je Lovrić dosudio s malom zadrškom.

0:3 - GAVRANOVIĆ (36)
Obrana Opatije u tri pokušaja nije uspjela izbiti loptu iz svoje trećine, iskoristio je to Marin koji se oslobodio čuvara pa malonogometnom akcijom s Kadziorom pripremio zicer Gavranoviću kojeg ovaj nije propustio.

----------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

90 - GOTOVA UTAKMICA! Laka pobjeda na Kantridi ovoga puta, svi zadovoljni s rezultatom obzirom kako je startalo. Domaćini su izljubili igrače Dinama na centru poslije utakmice, a poklon za "promociju hrvatskog nogometa u Ligi prvaka" uručen im je još uoči početka utakmice!

88 - Dinamo je odradio drugo poluvrijeme i više nego "džentlamenski", iako s Olmom u sastavu nije bilo previše uzbuđenja u šesnaestercu domaćina. Uostalom, sve je riješeno u prvih 36 minuta...

78 - Dobru je loptu primio Bjelanović na rubu šesnaesterca, potom je zakoračio korak dva i isprobao udarac, ali nije to išlo u okvir vratiju.

Rijeka, 301019.
Stadion Kantrida.
Opatija - GNK Dinamo, 1/8 finala nogometnog kupa Hrvatska, 19/20.
Na fotografiji: Nenad Bjelica, trener.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

58 - Opet su nezadovoljni domaći nogometaši, htjeli su penal, ali sudac Lovrić nije ga dosudio. Naime, nespretno su se sudarili u šesnaestercu golman Opatije Vanja Iveša i Dinamov Kadzior

56 - Evo i domaćina! Pokušali su iz daljine, ali otišlo je to daleko od gola. Bjelanović je pucao iz voleja, ali nije dobro zahvatio loptu pa je ona otišla prema korner zastavici!

49 - Evo nas u nastavku utakmice, a prva veća uzbuđenja četiri minute kasnije. Tražili su domaći nogometaši penal! Marko Bjelanović pao je u šesnaestercu, ali sudac nije bio blagonaklon! Perić je sudjelovao u duelu, domaća "sedmica" uhvatila se za gležanj, ali na kraju ništa. Domaći navijači burno su reagirali...

45 - POLUVRIJEME Dinamo je odradio posao na Kantridi, čini se da će biti prilike za izmjene u nastavku. Posebno zadovoljan može biti Mario Gavranović. Čini se da ćemo u nastavku utakmice gledati trening momčadi Nenada Bjelice, sjajna prilika nakon 3-0...

36 - GOOOOL! Mario Gavranović zabija za visokih 3-0 nakon pogreške domaćina na rubu svog šesnaesterca! Čini se da nećemo gledati reprizu od prije nekoliko godina, novu dramu...

28 - PENAL ZA DINAMO! Sudac je dosta kasno reagirao, netko je u zadnjoj liniji domaćina igrao rukom ( kapetan gostiju Vlatković), naravno zvižduci na stadionu. Mario Gavranović siguran je s bijele točke za 0-2!

22 - Igra se u polovici Opatije gotovo cijelu utakmicu, a nakon što su domaćini spojili nekoliko dodavanja i približili se vratima Zagorca, nagrađeni su velikim - pljeskom.

15 - Završio je na podu Mario Gavranović, a to se nije svidjelo domaćim navijačima, pa je uz zvižduke ispračeno njegovo - podizanje.

12 - I Antonio Marin isprobao je udarac s nekih 10 metara iskosa, jedva je Iveša spasio gol. Novi korner za Dinamo.

Screenshot

8 - GOOOOL! Opet je Kadzior imao svoje "prste", dapače, sjajno je reagirao na ubačaj s lijeve strane u šesnaesterac, lagano je iz blizine pospremio loptu za 0-1!

4 - Damian Kadzior dobio je priliku za slobodan udarac s nekih 20 metara s desne strane iskosa, ali pogodio je samo živi zid

----------------------------------------------

17:28: Zagrljeni uoči početka utakmice, ali samo nekoliko sekundi uoči početka zanimljivog susreta na Kantridi.

Screenshot

17:15: Utakmica Rijeke i Osijeka iz 1999. godine jedna je od najtužnijih epizoda koju pamte čuvene stijene Kantride zbog zastavice pomoćnog suca Zorana Krečka koji je u posljednjoj minuti označio zaleđe koje je Bijele spriječilo u osvajanju naslova prvaka. Krečak je dugo bio persona non grata na Kvarneru gdje više nije dolazio... Simbolično, na današnjoj utakmici na Kantridi dio sudačke četvorke je njegov sin Tino Krečak koji je postao "poznat" po onom jedanaestercu iz Dugopolja gdje nije vidio da je lopta prošla kroz rupu u mreži.

16.30: Objavljeni su službeni sastavi. Trener Modrih Nenad Bjelica odlučio je u prvi sastav uvrstiti 19-godišnjeg braniča Joška Šutala kojemu će ovo biti debi za seniorsku momčad Dinama. U prvih 11 startat će i mladi Antonio Marin. Bjelica će u ovome susretu dati šansu od prve minute i Danijelu Zagorcu, Izetu Hajroviću te Luki Ivanušecu.

Linker
22. travanj 2024 22:59