Laurence Griffiths/Getty Images
I NAJBOGATIJI IMAJU POTEŠKOĆE

DOLASKOM LJETA U BROJNIM ENGLESKIM KLUBOVIMA MOGAO BI NASTATI POTPUNI KOMERCIJALNI KAOS Među njima je i Liverpool, a evo u čemu je problem

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 03. travanj 2020. 00:28

Klubovi hrvatske Prve lige razmišljaju o poluamaterizaciji u nadolazećoj sezoni, kao jednoj od posljedica pandemije koronavirusa, a sve kako bi se nogomet na najvišoj razini nastavio igrati u novonastalim uvjetima na cijeloj zemlji, a s kakvim se problemima suočavaju najbogatiji, oni u engleskoj Premier ligi, kojima su sponzori i TV prava najveći dio prihoda, otkriva Daily Mail.

Situacija je takva da se premierligaši potencijalno suočavaju s nizom pregovora o ugovorima i pravnim bitkama sa sponzorima zbog odgođenog završetka sezone. Brojni lukrativni ugovori između brendova i vrhunskih engleskih klubova ističu krajem ove sezone, koja je tradicionalno završavala u svibnju. No, kriza uzrokovana Covidom-19 prvo je natjerala Premier ligu da obustavi igranje do 30. travnja, a sad je razvidno da se neće igrati barem do početka lipnja.

Prema informacijama Daily Maila, mnoga od tih sponzorstava ne sadrže klauzule koje bi bilo kojoj strani omogućile da ih jednostrano produže ili otkažu. To znači da bi u slučaju pregovora ili suđenja koji bi mogli nastati ako se sezona nastavi izvan vremenskih ograničenja postojećih ugovora jedini način rješavanja sporova bile nagodbe.

Time bi ljetni mjeseci mnogim klubovima mogli donijeti komercijalni kaos. Primjerice, Liverpoolu, Newcastleu i Watfordu vrlo brzo ističu ugovori s dobavljačima sportske opreme New Balanceom, Pumom i Adidasom. Pet klubova Premier lige trebali bi, pak, od sljedeće sezone dobiti nove sponzore na prednjoj strani dresa, a još petorica nove na rukavima.

To bi moglo uzrokovati velike probleme Liverpoolu i njegovoj novoj ugovornoj vezi s Nikeom, koja bi trebala startati od sezone 2020./21. i koštati više od 75 milijuna britanskih funti (oko 85 milijuna eura), ovisno o realizaciji, bonusima. Postojeći ugovor s New Balanceom ističe 31. svibnja, a do tada se aktualna premierligaška kampanja, razvidno je, neće završiti.

Liverpool je još u listopadu prošle godine pobijedio New Balance u pravnom okršaju, čime se oslobodio da može potpisati ugovor s novim partnerom, Nikeom. Sad bi se, pak, nesuđeni novi prvaci Engleske s postojećim partnerom mogli ponovno sučeliti na sudu, gdje bi se odlučilo tko će osigurati dresove za produženje sezone na ljetne mjesece. Kao rješenje se nameće nagodba.

No, kako otkriva Daily Mail, Nike svoje globalne ugovore zbog poreznih olakšica potpisuje u Amsterdamu, a intelektualna prava i logotip tvrtke registrirani su upravo u tom holandskom gradu i stoga podložni zakonima Nizozemske, a tamo klauzule "više sile" ne daju ni jednoj strani naknadu štete ili pravo izmjene ili otkazivanja ugovora.

Međutim, kako saznaje Daily Mail, Liverpoolov je stav da će ostati vjeran New Balanceu do kraja aktualne sezone, kada god službeno završi, kako bi si osigurao punu isplatu bonusa (onaj za titulu prvaka je zasigurno najveći!), ali ne mogu ništa garantirati dok se ne usuglasi točan datum nastavka sezone. Nike bi, pak, mogao prihvatiti da klub u lipnju nastavi nositi komplet opreme New Balancea, ali bi se to stajalište moglo promijeniti protegne li se sezona i u srpanj ili kolovoz. Rješenje se nazire u potpisu aneksa već potpisanog novog ugovora, po kojem će njegov početak primjene biti odgođen, a da bi se to dogovorilo i potpisalo također nedostaju - datumi. Nastavka i kraja postojeće sezone. Rješenje se, prateći trendove pandemije, očekuje početkom sljedećeg tjedna.

Linker
19. travanj 2024 03:39