Na fotografiji: Ante Erceg i Kristijan Jakic.
 

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
IMOTSKI SIN

Cijeli grad navija za Hajduk, desetak kuća za Dinamo: ‘Transfer Kristijana u Hajduk nije dolazio u obzir!‘

‘Kiki je rođen u Splitu, ali on nije Splićanin nego Imoćanin. Molim da se to zna‘, priča tata Jakić.
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 20. svibanj 2022. 07:54

Evo ti moj Kiki, napravi pravog igrača, tako je svojeg sina Kristijana, predao Ivica Jakić, zvani Zele predsjedniku Splita Slavenu Žužulu. Zaista u taboru "crvenih" u Parku mladeži odgojen je reprezentativac Hrvatske, danas prvotimac Eintrachta iz Frankfurta.

Kristijan je iz Imotskog, to jest iz sela Runovića, gdje je kao sedmogodišnje dijete počeo trenirati u tamošnjem klubu Mračaju, gdje su ponikla tri kapetana reprezentacije Jugoslavije, odnosno Hrvatske: Ivan Buljan, Ivan Gudelj i Zvonimir Boban.

-Ja sam svoje dijete trenirao jednu godinu –ispričao je Ivica Jakić. Vidio sam, shvatio, da je talentiran, motoričan, žilav, pa sam se nadao da će jednog dana zaigrati u dresu Dinama.

image

Kristijan Jakić

ANKE WAELISCHMILLER/SVEN SIMON Dpa Picture-alliance Via Afp

U Runovićima su mahom navijači Hajduka, ali – kako kaže Zele – ima desetak kuća koje su za Dinama.

Kristijanova majka Milena u pravilu se žestila kad bi reporteri tijekom televizijskih prijenosa, dok joj je sin igrao za Splita, Lokomotivu, Istru, pa Dinama, govorili o Jakiću kao Splićaninu, pa je prosvjedovala:

- Kiki je rođen u Splitu, ali on nije Splićanin nego Imoćanin. Molim da se to zna…

Slaven Žužul,predsjednik Splita, u mladim danima igrao je u Mračaju zajedno sa Kristijanovim ocem, rekao je:

-U Jakića se možeš pouzdati, taj mladić u svakom trenutku daje sve od sebe. On je i prgav, ali to mu nije mana, nego vrlina. Baš sam zajedno sa sinom Antom uživao kad je Jaki ušao u Sevilli. Drago mi je što je Eintracht pobijedio, eto mi iz Splita liferujemo reprezentativce…

Jakić je četvrti po redu, prije njega su hrvatski dres ponijeli Marko Rog i Ante Rebić, Amir Rrahmani je postao kapetan reprezentacije Kosova, za Splita je igrao i Ivica Križanac… Kristijana Jakića je u Imotskome tri godine trenirao Mario Kujundžić Kunta, s kadetima je osvojio županijski kup (pobijedili su i Hajduka), prvo mjesto u drugoj ligi, plasirali se u prvu. Kad je Jakić prešao u Splita preuzeo ga je Guran Sablić, juniori "crvenih" osvojili su prvenstvo Hrvatske. Sablić je na inzistiranje predsjednika Žužula plasirao Jakića u prvi sastav (debitirao je u prvoj HNL protiv Osijeka 20. prosinca 2015., bilo je 1:1).

Mnogi se pitaju kako to da iz Hajduka nisu reagirali i angažirali Jakića prije nego je otišao u Lokomotivu, ali tata Jakić nedvosmisleno kaže:

-To ne bi došlo u obzir, meni je u srcu bio jedino Dinamo.

Linker
17. travanj 2024 16:25