Bruno Petković u jednom od duela iz maksimirske utakmice
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
MEČ ISTINE

‘Dinamo je utakmica jeseni. Doma nismo izgubili 13 mjeseci, osim kad nas je masakrirao sudac iz Srbije!‘

Feyenoordov pomoćni trener i bivši igrač Dinama uoči velikog sudara s Modrima u četvrtak
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. prosinac 2020. 23:10

Samo su bod upisali nogometaši Feyenoorda u 10. kolu nizozemskog prvenstva, odigravši u Rotterdamu 1:1 protiv Utrechta. Bio je to četvrti remi Feyenoorda u dosadašnjem dijelu sezone, pa sad s 22 boda drži četvrtu poziciju na ljestvici, s pet bodova manje od Ajaxa.

Iako je igrao na svom, praznom De Kuipu, Feyenoord zapravo mora biti zadovoljan tim remijem. Briljirao je, naime, vratar Marsman, koji je s nekoliko sjajnih obrana zaustavio pokušaje gostiju iz Utrechta. S tom se ocjenom slaže i Željko Petrović, pomoćnik Dicka Advocaata na trenerskoj klupi Feyenoorda:

- Taj je bod definitivno bio naš maksimum. Opet smo “krpali” momčad, nedostajalo nam je ukupno 11 igrača. Koronavirus nas je ovaj put zaobišao, ali ozljede, prehlade i privatni problemi desetkovali su nam svlačionicu. Utrecht je ostavio bolji dojam, stvarno smo sretno dohvatili remi, poglavito zahvaljujući vrataru Marsmanu - rekao je Petrović.

Ipak, nastavili ste pozitivan niz, bez poraza ste u posljednjih šest utakmica, od onog čudnog i teškog posrtaja protiv Wolfsbergera u Rotterdamu (29. listopada, 1:4), nanizali ste četiri pobjede i dva remija...

- A u domaćim prvenstvenim utakmicama ne znamo za poraz više od godinu dana, od Advocaatova dolaska na klupu 30. listopada prošle godine! To je svakako fascinantan podatak, koji dovoljno govori o ovom izvrsnom treneru. Točno je da smo u seriji od šest pozitivnih utakmica, a i onaj poraz protiv Austrijanaca zapravo je (ne)djelo Srđana Jovanovića, suca iz Srbije koji nas je masakrirao! Dosudio je tri kaznena udarca protiv nas, od kojih je postojao samo jedan, onaj treći, a nama nije dosudio čisti kazneni udarac. I završilo je tako kako je završilo.

Pustimo kalkulacije

U kakvom stanju dočekujete Dinamo?

- To je za nas najvažnija utakmica jeseni! Pobjedom bismo osigurali prolaz, uz uvjet da Austrijanci izgube u Moskvi. Bili bismo tada, naime, bolji od Dinama u međusobnim okršajima, a Zagrepčanima bi onda, prema tim kalkulacijama, bio dostatan i remi protiv CSKA u Maksimiru u posljednjem kolu. No, pustimo kalkulacije, činjenica jest da nam je to ključna utakmica jeseni i učinit ćemo sve za pobjedu u četvrtak - kaže Petrović i nastavlja:

- Dinamo u nedjelju nije igrao s Hajdukom, a mi smo u posljednjih tjedan dana odigrali čak tri utakmice s ovakvim, osiromašenim igračkim kadrom. K tome, imali smo i dva putovanja (Sittard i Moskva), pa je jasno da smo načeti umorom i to bi možda moglo presuditi, budući da se Dinamo u nedjelju odmarao. Dobra je vijest da nam se za utakmicu s Dinamom vraćaju među kandidate za nastup trojica igrača, veznjaci Toomstra i Kökcü, te lijevi branič Malacia.

image
Željko Petrović

Prošloga je tjedna Dinamo projurio Klagenfurtom i svladao Wolfsberger 3:0...

- Gledao sam tu utakmicu, igrali su Plavi vrlo pametno, nisu bili naivni poput mnogih velikih momčadi koje se najprije zalete protiv takvih, objektivno slabijih suparnika, pa onda “dobiju po glavi”. Dinamo je bio mudar i još je jednom potvrdio da je odlična momčad. Nakon četiri odigrana kola u skupini definitivno se može reći kako je Dinamo kudikamo bolja momčad i od CSKA i od Wolfsbergera. Vidi se dugoročni i sustavni rad, kao i pojedinačna kvaliteta. Malo klubova ima igrače poput Livakovića, Ademija, Oršića, Petkovića...

Možete li pobijediti hrvatskog prvaka?

- Vjerujemo u pobjedu, pa ne bismo ni igrali da ne vjerujemo u uspjeh! U Zagrebu smo, uostalom, igrali izvrsno, sve do isključenja Senesija u 73. minuti, a onda smo “spašavali glavu”. Na početku, sjetimo se, već u 8. minuti, nismo iskoristili kazneni udarac, Livaković je obranio pokušaj našeg kapetana Berghuisa. Pokazali smo, eto, da možemo dobro igrati s Dinamom, ali sigurno će biti teško jer je Dinamo doista jak. Uostalom, podatak da je jedini klub koji dosad nije primio pogodak u Ligi prvaka i u Europskoj ligi jasno ocrtava snagu Plavih. Ozbiljna je to i dobro organizirana momčad, koja može jednom imati loš dan, ali ne može u nizu igrati slabo. Morat ćemo dobro zapeti za pobjedu koja nas dovodi korak do europskoga proljeća.

Kakva je vaša prognoza raspleta u skupini K Europske lige?

- Nadam se da ćemo prolaz izboriti Dinamo i mi! Trenutačno je, s osam osvojenih bodova, Dinamo najveći favorit za prolaz, ali ništa još nije gotovo. Bit će to zanimljiva i neizvjesna dva kola - smatra Petrović.

Izgledi su 50:50, ne ‘pilim naopako‘

Je li Feyenoord favorit protiv Dinama?

- Da nema ove pandemije, da se igra s gledateljima, onda bismo sigurno bili favoriti, jer bi uz nas bilo 45.000 fanatičnih navijača. Ovako, šanse su podjednake, stvarno mislim da su izgledi 50:50, nije ovo “pila naopako”. Trebat će nam i malo sreće, potpisao bih da nas u četvrtak pomazi sreća onako kako je pomazila dinamovce u Moskvi protiv CSKA.

FEYENOORD OD MAKSIMIRA DO DANAS

22/10/20.
Dinamo - Feyenoord 0:0
25/10/20.
Waalwijk - Feyenoord 2:2
29/10/20.
Feyenoord - Wolfsberger 1:4
01/11/20.
Emmen - Feyenoord 2:3
05/11/20.
Feyenoord - CSKA Moskva 3:1
08/11/20.
Feyenoord - Groningen 2:0
22/11/20.
Fortuna Sittard - Feyenoord 1:3
26/11/20.
CSKA - Feyenoord 0:0
29/11/20.
Feyenoord - Utrecht 1:1

Linker
19. travanj 2024 06:18