U prvoj utakmici protiv Austrijanaca bilo je 1:0 za Modre. Majer u akciji...
 RONALD GORSIC/CROPIX
TURBO JAKI U GOSTE

Mamić ovo nije imao mjesecima! Na put nije otišao samo jedan igrač, evo kako bi mogao izgledati Dinamo

U potencijalno najvažnijoj utakmici dosad u Europskoj ligi trener može računati na sve igrače
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. studeni 2020. 11:00

Kako se sve promijeni u jednom danu. Od velikih briga prije neki dan, iščekivanja tko će sve biti na raspolaganju za dvoboj u Austriji, do slatkih briga koje su u Maksimir stigle u utorak. Naime, za razliku do Rijeke, svi su igrači i članovi stručnog stožera bili negativni na službenom COVID testu, svi su i službeno izliječeni.

Tako je to danas, što više negativnih ljudi, to je pozitivnija atmosfera, možete misliti kako su u Dinamu dočekali tu vijest. U najvažnijoj utakmice dosad u Europskoj ligi (dobro, svaka je važna, ali ova može direktno Dinamo lansirati prema drugom krugu), Zoran Mamić može računati na gotovo sve igrače, što dosad nije bio slučaj. Jer, čak i kad nije bilo zaraženih, bilo je puno ozlijeđenih, sad bi spreman mogao biti i Dino Perić, u kadru je i Bartol Franjić, premda se u utorak poslijepodne nije još znalo tko će putovati u Klagenfurt. Netko mora otpasti, to je sigurno, sad je previše ljudi na popisu, ne mogu svi biti ni u zapisniku. Kako smo u utorak čuli, u Dinamu planiraju prema Austriji s više autobusa, ipak zbog predostrožnosti od zaraze, za svaki slučaj.

Kako će izgledati Dinamova startna postava? To je u ovom trenutku teška nepoznanica, pogotovo sad kad Mamić ima na stolu cijeli set kombinacija i mogućih rješenja. Primjerice, hoće li Gvardiol uz Lauritsena na stopera ili će umjesto Leovca na lijevi bok? Hoće li nominalno učvrstiti sredinu s Jakićem i Franjićem uz Ademija i Majera ili će ipak igrati samo trojica od njih četvorice.

Zoran Mamić je uoći puta otkrio kako većih problema ima samo Gavranović koji je u konačnici i otpao za susret i nije niti otputovao s Modrima u Klagenfurt. Jedino je sigurno, a to je da nećemo gledati “OPG” kako iz zovemo (Oršić - Petković - Gavranović), a kako trener misli postaviti stvari u vrhu napada, ostaje za vidjeti. Kako uopće razmišljaju Mamić i suradnici, odlaze li u Klagenfurt s idejom da napadnu i pobijede WAC ili bi i bod bio dobro rješenje za Modre?

- S obzirom da je prvi u skupini i u povoljnoj situaciji, mislim da je za Dinamo najvažnije u Klagenfurtu ne izgubiti. A to može, ima ova momčad kvalitetu, odigrati takvu utakmicu, osvojiti barem bod. E, sad, kako se postaviti, krenuti potpuno napadački od prve minute ili ipak malo opreznije, to ovisi o više faktora. O tome tko će biti na raspolaganju, u kakvoj su igrači formi, što se očekuje od suparnika. U svakom slučaju, konačni cilj, a to je ostati neporažen, mogu Modri ispuniti - kaže Igor Cvitanović.

Inače, Cvitanović je dobar sugovornik i zbog još jednog detalja. Naime, Dinamo, tada imenom HAŠK Građanski, već je jednom igrao na Wörthsee stadionu u Klagenfurtu i to kao domaćin. Bila je to predzadnja europska utakmica maksimirskog kluba kao jugoslavenskog predstavnika u eurokupovima.

Moraju biti ‘top’

U rujnu 1991. dok je rat već opasno bijesnio Hrvatskom, Modri su u Kupu UEFA-e radili na promociji Hrvatske kroz dvoboje s turskim Trabzonsporom. S obzirom da nisu mogli igrati u Zagrebu, domaćini su bili u Klagenfurtu, Turci su slavili 2:3, u drugoj je utakmici bilo 1:1 i Trabzonspor je išao dalje.

Igor Cvitanović ušao je u igru u 65. minuti umjesto Joze Gašpara, a na klupi su uz njega bili Zoran Mamić i Alen Peternac, današnji trener i njegov pomoćnik, koji je službeno vodio prvi dvoboj protiv WAC-a u Zagrebu.
- Sjećam se da smo bili dobra momčad, ali bili su i oni jako kvalitetni. Mamić i Peternac su bili na klupi, ja sam ušao u igru, no, na kraju nismo uspjeli pobijediti niti izbaciti Turke. Nije bilo lako, rat je kod nas već bio, nije bilo utakmica, pripremali smo se za utakmicu trenirajući u Zagrebu, putovali preko Slovenije da bismo bili domaćini u Klagenfurtu. Ni fizički, ni mentalno nismo bili potpuno spremni za te dvoboje.. - ispričao je Cvitanović.

Stari Wörthersee s atletskom stazom više ne postoji, na tom je mjestu napravljen novi stadion, onaj uz koji puno ljepše uspomene vežu hrvatsku reprezentaciju s Eura 2008. godine, na njemu su pale Njemačka i Poljska. No, promijenio se i Dinamo u odnosu na 1991., ne samo imenom, već europskim iskustvom. A i mentalno i fizički Modri bi u četvrtak trebali biti “top”, nema razloga da tako ne bude, pogotovo nakon sjajnih vijesti iz COVID laboratorija. Mamić i Peternac opet na klupi, sad u drugim ulogama, valjda i drugačijeg raspoloženja na kraju susreta.

Linker
19. travanj 2024 22:56