MAARTJE BLIJDENSTEIN Afp
POVIJESNI POTHVAT

‘Mi smo napravili čudo, a ovaj Dinamo može to ponoviti! Kako je samo tada odigrao Mario Mandžukić...‘

Nakon maksimirskog minusa u uzvratu sve okrenuli te izboriti prolaz i to usred Amsterdama
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. travanj 2021. 17:07

Nije još sve gotovo, tih 0:1 nije nenadoknadivo. Poručuju to oni koji su uspjeli napraviti isti pothvat, dečki iz 2007. Tada je Ajax otišao iz Zagreba s 0:1, mnogi su već otpisali Dinamo. Međutim, u amsterdamskoj Areni su Mandžukić, Modrić i društvo odigrali veliku partiju, jednim golom izborili produžetke, a onda slavili 3:2 i otišli u Europsku ligu, Ajax je ispao iz Europe.

- Mi smo tada uspjeli, ne vidim zašto ne bi i ova momčad mogla učiniti nešto slično. Tih 1:0 u gostima je dobra prednost, lijepi rezultat za Villarreal, ali nije nemoguća misija. Jedan gol, ako Dinamo prvi zabije, može zakomplicirati utakmicu i potpuno okrenuti ishod - kaže Branko Ivanković, danas izbornik Omana, a tada trener te generacije koja potpisuje, još uvijek, jedan od najvećih pothvata u Dinamovoj povijesti.

Vidio je Branko Ivanković gdje bi Dinamo mogao napredovati i kako se treba postaviti.

- Ono gdje Dinamo može biti bolji i kvalitetniji u uzvratu jest agresija, hrabrost, odlučnost, jače pritisnuti zadnju liniju. Tada smo se mi za utakmicu u Amsterdamu pripremali baš na taj način, kako prisiliti Stama i braniče da što teže iznose lopte i započinju akcije. Villarreal isto voli igrati, a bude li Dinamo agresivniji i ne dopusti zadnjoj liniji mirnoću, tada se iz toga može štošta izroditi. Uglavnom, vjerujem da Dinamo ima realne šanse u uzvratu okrenuti rezultat. Pokazali su Modri da imaju kvalitetu, ako su mogli protiv Tottenhama, zašto ne bi mogli i s Villarrealom? Upravo su protiv Spursa tako odigrali, odlučno i hrabro, to im je donijelo rezultat. To je recept i za uzvrat u Španjolskoj, može se, sigurno.

Dio te momčadi bio je i Brazilac Etto. Njegova sjećanja na utakmicu u Amsterdamu i dalje su svježa.

- Doista nitko nije vjerovao da nakon utakmice u Zagrebu možemo tamo napraviti senzaciju. Rekao bih da čak i dobar dio igrača i ljudi u klubu nije realno vjerovao da smo spremni za takvo što. No, rekli smo si, ajmo tamo odigrati, dati sve od sebe, pa što bude. Ajax je tada imao odličnu momčad, u Zagrebu smo teško dolazili do lopte, osjetili smo da su bolji. Ali, eto, nismo se predali, istrčali smo i dobro je krenulo.

Sjeća se Etto velike partije Marija Mandžukića.

- Kako je odigrao! On nas je sve podigao, kad smo mi vidjeli kako on gine, kako ide glavom na kopačku, onda smo svi krenuli za njim. I uspjeli smo slomiti taj jaki Ajax. Moguće je sve, nogomet je nepredvidljiv, ali ako je Dinamo mogao protiv Tottenhama odigrati takvu utakmicu, može ponovno. Nisam dojma da je Villarreal toliko bolji, pa nisu Španjolci u Maksimiru razbili Dinamo, napravili neku veliku šansu, da nisu zabili iz tog nesretnog penala, pitanje je kako bi utakmica završila. Kao i u Londonu, Kane je zabio dva gola iz dvije šanse, nije niti tamo Dinamo bio nadigran. A Dinamo, pak, uvijek ima neku priliku, mogao je i Villarrealu zabiti, malo je nedostajalo.

image
MAARTJE BLIJDENSTEIN Afp

Znači, i Etto je optimist?

- Sigurno, zašto ne bih bio? Vidio sam toliko dobrih stvari od ovog Dinama da uopće ne sumnjam da su dečki sposobni za još jednu takvu priču. Istina je, malo su se činili umornima nakon sat vremena, nedostajalo je svježine. Zato je sad najvažnije da se odmore u ovih tjedan dana, obnove snagu i odigraju veliku utakmicu u Španjolskoj. Priliku će sigurno imati, ukazat će se neka šansa, treba je iskoristiti.

Slično razmišlja i Josip Tadić, još jedan dečko iz te amsterdamske momčadi. Dinamu je tada možda bilo i teže nego danas jer je Ajax bio potpuni favorit, u Maksimiru je bio dominantan, superioran.

- Svi su nakon te utakmice otpisali, ali mi smo u svlačionici stavili glave na kup i otišli u Amsterdam odlučni da napravimo senzaciju. Poveli smo, dostigli odmah taj zaostatak, uspjeli izdržati i na kraju smo sasvim zasluženo pobijedili. Šteta što je ova utakmica završila Dinamovim porazom jer su Modri mogli zabiti gol, imati bolji rezultat. Ali, nije ni ovo nedostižno - kaže Tadić i dodaje da je ovo lakša, jednostavnija misija, nego protiv Tottenhama.

- Dinamo je dostigao 0:2 protiv Tottenhama koji je svjetska momčad. Dobro, sad će zaostatak ganjati u gostima, međutim, u ovoj situaciji kad nema publike, kad nema pritiska s tribina, nije to neka razlika igraš li kući ili u gostima. Dinamo je uigrana momčad, dečki su već godinama zajedno, ako svi budu zdravi, spremni, tad nema razloga ne vjerovati u uspjeh. Nije to strašan minus - zaključio je Tadić.

KUP UEFA, SEZONA 2007. - 2008. (1. KOLO)

20.09.2007.
Dinamo - Ajax 0:1

(Dennis Rommedahl 63)

04.10.2007.
Ajax - Dinamo 2:3

(Klaas-Jan Huntelaar 102, 120/Luka Modrić 34-11m, Mandžukić 94, 96)

ONI SU OSVOJILI AMSTERDAM:

Georg Koch, Etto, Hrvoje Čale, Dino Drpić, Gordon Schildenfeld, Ognjen Vukojević, Nikola Pokrivač, Luka Modrić, Josip Tadić, Jorge Sammir, Mario Mandžukić, Franck Guela, Mihael Mikić, Carlos Santos

Linker
19. travanj 2024 03:39