BORIS KOVACEV/CROPIX
BOD NIJE ZA BACITI

Modri su preživjeli strašnih 20-ak minuta, veliko pojačanje bilo je izvan meča, a onda se sve okrenulo...

Europska liga sinoć se igrala na 24 stadiona. Samo na jednom nije bilo golova - na Maksimiru...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. listopad 2020. 23:27

Dinamo ove sezone puno zabija i puno prima, a onda na startu Europske lige odigra 0:0. Doista, nema puno utakmica koje su Modri u Europi odigrali tim rezultatom, zadnji put bilo je 0:0 protiv Anderlechta u jednoj rezultatski nevažnoj utakmici prije dvije godine uoči europskog proljeća, a prije toga protiv PSV-a 2013. kad je na klupi bio baš Zoran Mamić.

Ti klubovi iz zemalja Beneluxa, eto, najčešće odlaze iz Maksimira s 0:0. Mogao je Dinamo pobijediti, imao je 20-ak minuta igrača više, mogao je prije toga propasti u ponor, sama utakmica neće se dugo pamtiti, ali piše se bod na startu, nije za baciti. Briljirali su vratari, Livaković je obranio jedanaesterac i držao Dinamo iznad vode, Bijlow spašavao kad je Dinamo bilo blizu golu, bod na kraju realan, važan će biti idućeg tjedna dvoboj s CSKA u Moskvi.

Bilo je to za Dinamo strašnih petnaestak, 20 minuta. Nisu se Modri mogli ozbiljno sastati s loptom, Nizozemci su pleli mrežu pred Livakovićem od prve minute i već u sedmoj imali veliku priliku. Kristijan Jakić svojim je prekršajem nad Diemersom u šesnaestercu simbolizirao tu Dinamovu početnu nemoć, bila je to raštimana modra vojska. Ali, zato postoji Livaković! Pročitao je udarac Berghuisa s bijele točke, sjajno obranio, skinuo svoj četvrti jedanaesterac ove sezone. Bravo, Livi, što drugo reći.

image
DAMIR SENCAR

Očekivali smo da će ta reakcija dati Dinamu vjetar u leđa, da će Modri proigrati, probuditi se, no malo toga smo vidjeli do kraja prvog dijela. Gvardiol se pokazao na lijevom boku, bio je raspoložen, jedan od rijetkih koji su zaradili pozitivnu ocjenu. Dinamo nije imao ideju, plan u napadu, a taj Jakić za kojega smo više puta napisali da je dosad najveće pojačanje Modrih - uz Gavranovića, naravno - bio je potpuno izvan utakmice. Toliko grešaka, krivih dodavanja, popravljanja štucni kad treba uzeti loptu. Nije jedini koji je griješio, puno je bilo toga u Dinamovoj igri, jedna velika prilika.

Oršić je ubacio pred gol, Gavranović nije zahvatio loptu, ili ju je samo okrznuo, dovoljno da bude neugodno za Bijlowa, koji je sjajno reagirao i obranio. Nakon toga je Oršić u jednom obećavajućem prodoru loše završio, loš je bio udarac. S druge strane pucao je Linssen, u Livakovića, koji je nedvojbeno bio Dinamov junak. Nije bilo ni podrške s tribina koja bi gurala momčad kad je teško, jedino su glasni bili dečki sa Sjevera, ali oni su više skandirali "koferima" i braći Mamić nego Dinamu. Neki od njih više su se uzbudili u okolnom kafiću kad je Rijeka promašila zicer nego kad je Livaković obranio kazneni udarac. U drugom dijelu bacili su prema terenu i nekoliko baklji. Ali, takva je stvarnost, suluda i treba je biti svjestan ili mijenjati, a uvijek je najbolji lijek pobjeda, golovi, dobra igra.

Međutim, Dinamo taj recept nije uspio ispisati, Modri su i u drugom dijelu nastavili u istom ritmu. Uz manjak ideje, opasnosti. Feyenoord je i dalje bio konkretniji, Linssen je opet bio u izglednoj šansi, pucao glavom, opet je na mjestu bio Livaković. Jakić je bio prvi kandidat za izlazak, ali Mamić mu je vjerovao, već u 54. minuti izvadio je iz igre Gavranovića i Kastratija i ubacio Petkovića i Ivanušeca. Iako Gavranović nije imao neku veliku priliku, ipak je napadač koji je u formi i kojega se isplati čekati. Možda je bio neki drugi razlog. Jakića je, pak, kasnije zamijenio Franjićem.

Sudio je Finac Gestranius, VAR-a nije bilo, mnoge su "sitne" odluke gospodina, da se malo našalimo, iz zemlje hokeja ostale upitne. Ipak, u 73. minuti nakon starta koljenom u Ademijevu glavu pokazao je opravdano Senesiju drugi žuti karton, Dinamo ima igrača više!

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

U ovakvoj utakmici to je dar s neba, Dinamo je krenuo po gol. I u prvoj akciji nakon tog isključenja, Ademi je pao u duelu s Nieuwkoopom, činilo se i po reakciji Dinamovih igrača - kazneni udarac. Skočila je čitava klupa, razljutili su se igrači na terenu, ali, ponavljamo, nema VAR-a, naviknuli smo se u zadnje vrijeme da će kamera ispraviti moguće greške suca. No, s jedanaestercem ili bez njega, igra se prebacila pred gol Feyenoorda, Dinamo je bio taj koji je prijetio.

Ako je ranije visio gol u Dinamovu šesnaestercu, sad je ipak bilo opasnije pred Bijlowom. U zadnjih desetak minuta izgledalo kao da Dinamo to ipak ne može izgubiti, ali može li i pobijediti!? Oršić je u 85. opalio iz slobodnog udarca s 30 metara, Bijlow je obranio, Dinamo nabacivao, Zapad počeo vikati "Dinamo, Dinamo!"... I onda, šansa utakmice. Ademi, s tim povezom na glavi, s povezom na glavi "petkovićevski" je petom odigrao za Ivanušeca u šesnaestercu, ali on nije Gavranović, nije pogodio zicer.

Bijlow je sad junak susreta, spasio je Feyenoord u Maksimiru! Na jedinom stadionu, od 24 u sinoćnjem 1. kolu Europske lige, gdje nije postignut nijedan pogodak.

image
SN

Grafika: SofaScore za SN

Linker
20. travanj 2024 12:01