Ivan Leovac
 Screenshot: Instagram
POSEBNA OBITELJ

‘Nisam još odlučio hoću li navijati za brata‘ Jedan brat je u Dinamu, drugog uspoređuju s Ronaldom...

Brat Dinamova prvotimca Marina Leovca bivši je član bečkog kluba protiv kojeg sutra igraju Modri
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. listopad 2021. 20:06

Nije tajna da je Marin Leovac veći dio života proveo u Austriji, obitelj i danas živi u okolici Linza, da je karijeru gradio preko bečke Austrije, uostalom, zabio je pogodak i Dinamu u play-offu Lige prvaka u Maksimiru. No, malo je poznato da Marin ima mlađeg brata Ivana, također nogometaša, koji je igrao u - Rapidu. Prošao je mlađe uzraste bečkog kluba i najvećeg rivala Marinove Austrije, došao na prag prve momčadi Rapida, igrao za drugu. No, došla je neugodna ozljeda ramena, zatim i pandemija i Ivan je odlučio krenuti drugim putem.

Stiže cijela obitelj

- Razmišljao sam što činiti pa sam odlučio upisati Pravo u Linzu, želim završiti fakultet i onda se baviti nogometom iz jednog drugog kuta. Ali, igram i dalje, u četvrtoligašu ASKÖ Oedt, to je klub koji ima velike ambicije, više od četvrte lige, ne znam što nogomet nosi, vidjet ćemo - priča Ivan, kojemu su tek 23 godine, kao što i sam kaže, možda ćemo ga još gledati na višoj razini.

image
Marin Leovac
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

No, zato o Rapidu zna mnogo, a s osmijehom se sjeća i dana kad je došao u Beč i odličnu klupsku Akademiju.
- Marin je tada baš došao u prvu momčad Austrije, a ja sam počeo trenirati s Rapidom. Da ne bih živio u klupskom internatu, preselio sam se kod njega u stan, živjeli smo zajedno. I znalo se dogoditi da istovremeno idemo na trening, on u trenirci Austrije, ja u Rapidovoj, zajedno izađemo iz lifta pa svaki na svoju stranu, haha.


I treći, odnosni prvi brat, također je bio nogometaš.
- Marko je najstariji, odličan igrač, pravi španer, ali nije igrao na ovoj razini. No, jako ga dobro znaju u svim nižim ligama u Austriji, a ja ga uspoređujem s Ronaldom. Stalno je trenirao, živi sportski, baš kao Cristiano.


Naravno, čitava će obitelj u četvrtak biti na tribinama Allianz stadiona u Beču.
- Kako ne, stižemo svi. Mama, tata, Marinova supruga Anita, šogor Mario... Bit će nas.


Za koga će on, brat, ali i bivši Rapidov igrač, navijati?
- Nisam još odlučio, ha, ha. Vidjet ću koji dres prvi izvučem iz ormara, haha.

Psihološki preokret

Naravno, brat je brat, za Marina obitelj navija uvijek, u bilo kojem klubu u kojem je dosad igrao, no, nije lako biti protiv Rapida u Beču.
- Marin može biti ponosan na sve što je napravio dosad u karijeri. U Zagrebu uživa, dio je jedne sjajne Dinamove momčadi, koja je ispisala prekrasnu nogometnu priču, proljeće u Europi, Liga prvaka, Tottenham. I on već ide u smjeru da nakon karijere postane trener i siguran sam da će biti odličan trener.


A kakav je Rapid, čini nam se da ima dosta igrača iz svoje Akademije i, generalno, veliku većinu igrača iz Austrije.
- Da, Rapid jako puno ulaže u Akademiju, recimo, svi kategorije od U-15 naviše moraju imati UEFA Pro licencu. Ne znam napamet koliko, ali jedno pet, šest igrača iz generacija s kojima sam ja igrao, ne direktno iz moje, danas je u prvoj momčadi. A mladi Yusuf Demir (18) nedavno je otišao u Barcelonu, koja će ga iduće godine otkupiti (spominje se iznos od 10+ milijuna eura, nap.a.). Rapidova škola uistinu je sve kvalitetnija - kaže Ivan Leovac, koji ne očekuje lagan posao za Dinamo u Beču.


- Dinamo jest na papiru kvalitetniji, Rapid je u nekoj krizi, premda, ako bude pun stadion, onda je ambijent sjajan, pakleni, to je Rapidu veliki vjetar u leđa. Gledam i Dinamo, ha, odigrao je 3:3 s Rijekom, sad, je li to pozitivan rezultat, s obzirom na 3:0 na poluvremenu ili je zabrinjavajuće to što je Dinamo uopće toliko gubio. Ne znam, možda psihološki taj preokret bude Dinamov plus. Sve je moguće, ne bih prognozirao ishod.

Linker
20. travanj 2024 06:03