PIETER STAM DE JONGE
RAZBILI NIZOZEMCE

Opet proljeće u Europi! Sjajni Dinamo osigurao prvo mjesto u skupini, pogledajte golove

Golovima Petkovića i Majera Modri došli do velike pobjede u Rotterdamu. Ispali Vlašić i Bistrović!
Piše: HINA/Patrik MršnikObjavljeno: 03. prosinac 2020. 17:42

Nogometaši zagrebačkog Dinama izborili su plasman u 16-inu finala Europske lige osvojivši prvo mjesto u skupini K i to kolo prije kraja, u susretu 5. kola Dinamo je kao gost u Rotterdamu svladao Feyenoord sa 2-0 (1-0).

Strijelci za Dinamo bili su Bruno Petković iz kaznenog udarca u petoj minuti sudačke nadoknade prvog poluvremena i Lovro Majer u 52. minuti.

U samoj završnici izjednačenog prvog poluvremena Dinamo je stigao do prednosti. Nakon što je stoper Feyenoorda Spajić morao napustiti travnjak zbog razbijenog čela, uslijedila je brza akcija Dinama u kojoj je Majer prošao po lijevom krilu te uposlio kapetana Ademija u samom srcu domaćeg kaznenog prostora. Ademi se odlučio produžiti loptu do Kastratija čiji je udarac vratar Marsman uspio obraniti, no nakon udarca došlo je do kontakta između Kastratija i veznjaka Feyenoorda Kokcua, koji je zakasnio popuniti prazninu u obrani nastalu izlaskom Spajića, a sudac Kavanagh pokazao je na bijelu točku. Siguran izvođač najstrože kazne bio je Petković koji je pričekao da se Marsman opredijeli za jednu stranu, a zatim poslao loptu u drugu.

Dinamo je svoju prednost povećao u 52. minuti nakon sjajne kombinacije u kojoj su pasove izmijenili Majer, Petković i Ademi, koji je suočen s Marsmanovim blokom vratio loptu do Majera, a ovaj je s pet metara pogodio praktički nebranjenu mrežu.


FEYENOORD - DINAMO 0:2 (Petković 45+5'-11m, Majer 53')

FEYENOORD: Marsman - Geertruida, Spajić (od 46' Botteghin), Senesi, Malacia - Diemers (od 70' Teixeira), Toornstra, Kokcu - Berghuis, Linssen, Narsingh

DINAMO: Livaković - Moharrami, Lauritsen, Theophile, Gvardiol - Ademi, Jakić - Kastrati (od 88' Perić), Majer (od 65' Franjić), Ivanušec (od 72' Oršić) - Petković (od 88' Tolić)

Prijenos uživo:

KRAJ: Velika pobjeda Dinama! Modrima čestitamo na prvom mjestu u skupini i novom europskom proljeću!

90+1' Senesi je dobio žuti karton u prvoj od tri minute sudačke nadoknade.

90' Utakmica u Moskvi je gotova, Wolfsberger je slavio protiv CSKA s 1:0.

88' Nove dvije promjene kod Modrih. Ušli su Perić i Tolić, a izašli Kastrati i Petković.

86' Petković se "očistio kartona". Dobio je žuti, neće igrati protiv CSKA u posljednjem kolu.

82' Berghuis dobiva žuti karton zbog teškog starta na Ademija. Poprilično je glasno zajaukao Dinamov kapetan, ulaze i liječnici...

80' Theophile je maločas dobro startao na Toornstru u šesnaestercu, nije bilo kaznenog udarca za Feyenoord, mada su to Nizozemci tražili. Prtisnuli su, ali i dalje imaju samo jedan udarac u okvir gola.

77' Teče vrijeme polagano, bez previše događanja na travnjaku De Kuipa. Wolfsberger golom našeg Vizingera i dalje vodi u Moskvi, no trenutno je taj rezultat irelevantan za Dinamovo stanje u skupini.

73' Lukav ubačaj Kastratija, dobro odigrana akcija no Petković je zamalo prekratak. Kao da nije očekivao da će Senesi promašiti loptu. Šteta!

72' Bannis je sada promašio zicer iz neposredne blizine, ostaje 2:0 za Dinamo. Ivanušec ide iz igre, ulazi Oršić.

70' Nova promjena kod Feyenoorda. Teixeira ulazi umjesto Diemersa.

68' Ritam igre domaći ne mogu podignuti na njima željeni način. Utakmica se odvija baš prema planiranom za Modre. Nema ozbiljnijih udaraca prema Livakovićevom golu.

65' Prva izmjena u Dinamu, Franjić ulazi umjesto Majera.

62' Pogledajte i drugi pogodak Dinama! Kako su to napravili Modri? Saznajte klikom na OVAJ LINK.

60' Pola sata je do kraja u Rotterdamu, pola sata do matematičke potvrde Dinamovog prolaska u šesnaestinu finala. Podsjetimo, Dinamu sada odgovara i remi.

57' Prilika za Feyenoord iz slobodnog udarca, Kokcu je ubacio s lijeve strane, ali Senesi glavom nije bio odveć uspješan.

55' Dinamo ima veliku prednost, iz gužve se rodila prilika koju su Modri iskoristili na najbolji mogući način. Feyenoord se sada mora otvoriti, ostajat će Modrima prostora.

53' GOOOOOL! Lovro Majer je zabio. Sjajno je zakucao loptu u mrežu nakon nove kombinacije s Ademijem. Mahao je pomoćni sudac Cook zaleđe, otišao je glavni Kavanagh na konzultacije i nakon toga pokazao na centar.

51' Geertruida je dobio žuti karton, kupe domaći javne opomene iz minute u minutu. Već su na četiri žuta...

49' Evo i snimke Petkovićevog trenutka hladnokrvnosti potkraj prvog dijela. Pogledajte pogodak Modrih OVDJE.

47' Odmah žuti karton za Malaciju, start otvorenim đonom na Majera kaznio je Kavanagh.

46' Krenuo je nastavak dvoboja u Rotterdamu, Dick Advocaat je već pripremio prvu izmjenu. Umjesto ozlijeđenog Spajića ući će Brazilac Botteghin.

Čestitke kapetanu!

image
SN

POLUVRIJEME: Taman pred poluvrijeme, u posljednjem napadu prvog, dogodilo se ono što smo čekali i tražili. Kokcu je napravio prekršaj nad Kastratijem, Kavanagh je pokazao na bijelu točku, a Petković je to sigurno realizirao za vodstvo Modrih.

45+5' GOOOOL! Vodi Dinamo, siguran je Bruno Petković!

45+4 Jedanaesterac za Dinamo! Sjajna kombinacija Ivanušeca i Majera, prihvatio je to Kastrati nakon dodavanja Ademija na udarac, a Kavanagh pokazuje na bijelu točku zbog prekršaja Kokcua nad Kastratijem...

45' Sudar glavama Spajića i Petkovića. Opet su njih dvojica bili u kontaktu. Pukla je Spajićeva arkada, ima i krvi... Minuta sudačke nadoknade još u prvom dijelu. Ali, bit će i koja više, zbog pružanja pomoči srpskom stoperu.

43' Majerov pas je nedostajao u završnici još jedne Dinamove akcije, bit će tamo i žuti karton za Toornstru zbog povlačenja Ivanušeca s leđa od nešto ranije.

40' Nije suđen evidentan prekršaj Senesija nad Kastratijem u fantastičnom sprintu Dinamovog Kosovara po desnoj strani. Engleski sudac Kavanagh to ne svira ni u Premier ligi...

38' Petković je ostao sam u suparničkoj ofanzivnoj trećini okružen čak četvoricom domaćih nogometaša, nije mogao napraviti previše na desnoj strani.

36' Linssen neće moći nastaviti igru, umjesto njega ući će 18-godišnji napadač Bannis.

33' Stanka je, pruža se pomoć Linssenu koji se uhvatio za stražnju ložu. Možda će Dick Advocaat već morati i mijenjati.

31' Uspostavio je Dinamo terensku inicijativu, imaju izabranici Zorana Mamića i više loptu u nogama u suparničkoj obrambenoj zoni... Sada je Lauritsen poslao loptu prema Ivanušecu, ali stigao je prvi do lopte vratar Marsman i poklopio je.

29' Pogodak našeg Darija Vizingera u Moskvi pogledajte OVDJE.

27' Jedan je ubačaj Ivanušeca bio očišćen, bilo je ovo jako opasno za Feyenoord, imali su Nizozemci i dosta sreće.

25' GOOL! Wolfsberger je poveo u Moskvi, Vizinger je zabio. Theophile je dobio žuti karton u Rotterdamu.

23' Petković je fauliran još na polovici Dinama, očito ga je Spajić nagazio i za to zaradio žuti karton.

20' I ova je, još jedna akcija krenula obečavajuće. Gvardiol, pa Ademi, koji je poslao loptu prema Kastratiju na drugu stranu, ali se ispred njega ukazao Malacia i dodao loptu do svog vratara Marsmana.

18' Gradi Dinamo napad, izgleda to dosta strpljivo, s mnogo dodavanja, ali zasad se ne može naći mjesto za uputiti neki konkretniji pokušaj...

15' Nećemo pamtiti prvih četvrt sata igre na De Kuipu po nekoj lijepoj akciji... Dinamo je dosta konkretan kada ima loptu, no treba to i okruniti nekim pokušajem, nadamo se i pogotkom.

12' Dobra akcija Ivanušeca i Majera koji su krenuli prema domaćim vratima, Majer je nekako uspio dati na Gvardiola koji nakon prodora ne pronalazi nikoga u sredini.

10' Zaustavio je Malacia jedan potencijalno opasan sprint Kastratija. On bi danas mogao biti faktor prevage na terenu za Modre.

8' Prijetili su sada malo i domaći, no njihov korner i akcija nakon njega nije previše ugrozila vrata Dominika Livakovića.

6' Pokušavaju Modri od samoga početka, bio je sada i jedan slobodni udarac na kakvih 35 metara od domaćih vrata, no nisu uspijeli Zagrepčani složiti neku opasniju akciju.

4' Utakmicu sudi engleski arbitar Chris Kavanagh. Maločas je dosudio novi faul za Feyenoord nakon jedne krivo dodane lopte Ivanušeca u opasnoj zoni.

2' Prekršaj Petkovića nad Spajićem na središtu igrališta, slobodni udarac za Nizozemce.

18.55 Utakmica je počela! Sretno, Modri.

18.45 Deset minuta do početka dvoboja, ne preostaje ništa drugo nego zaželjeti sreću Modrima.. Ovako izgleda tablica...

image
UEFA

18.35 Domaći su spremni...

18.28 Naravno, jednim okom ćemo pratiti i dvoboj CSKA i Wolfsbergera u Rusiji. Nikola Vlašić kreće od početka, dok će Kristijan Bistrović započeti s klupe za pričuvne igrače.

18.22 Podsjetimo se kako je bilo na jučerašnjoj Dinamovoj konferenciji za novinare.

18.15 Dinamo večeras prolazi dalje i hvata vizu za europsko proljeće s bilo kakvim pozitivnim rezultatom, osim remija bez golova. Dakle, pobjeda u Rotterdamu ili remi s golovima (1:1, 2:2...) vodi Modre dalje.. Dinamo može i izgubiti, ako CSKA i Wolfsberger remiziraju također će proći. Dogodi li se pak Dinamu bilo koji remi s golovima, uz bilo koji remi u Rusiji, Modri će osigurati i prvo mjesto u skupini.

Zvuči komplicirano, ali nije...

18.05 Pogledajte bakljadu Feyenoordovih navijača pred utakmicu s Dinamom.

17.55 Otkako je 2018 iz korejskog Ulsan Hyundaija stigao u Dinamo, Oršić je odigrao kao starter točno 35 europskih utakmica zaredom za Modre. Nije bilo ozljeda, kartona, korone ili bilo čega drugog što bi ga spriječilo u tome... Do danas, kad je svoje mjesto u sastavu prepustio Luki Ivanušecu.

17.50 Prvi puta otkako je u Dinamu, Mislav Oršić neće krenuti u jednoj europskoj utakmici iz početne postave. Zanimljiv podatak...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

17.45 Feyenoordov sastav izgleda, barem po imenima, nešto ozbilnije u odnosu na prvu utakmicu, mada momčad Dicka Advocaata muče brojni izostanci.

17.40 Stigli su sastavi za današnji dvoboj. Jedina promjena u odnosu na najavljeno kod Dinama je ulazak Ivanušeca umjesto Oršića

Linker
19. travanj 2024 22:12