PIETER STAM DE JONGE/AFP
RAPSODIJA

Ovakvom Dinamu mjesto je u Ligi prvaka! U utakmici sezone briljirala su četiri majstora...

Prije par godina Dinamov Božić u Europi bio je osmo svjetsko čudo. Danas je to - standard!
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. prosinac 2020. 23:17

Dinamo je opet u europskom proljeću! Dinamo je kralj hrvatskog klupskog nogometa. Kad se spomene ime zagrebačkog kluba, onda se o njemu mora govoriti s poštovanjem. U ovoj bremenitoj, groznoj sezoni obilježenoj pandemijom Modri su pokazali da mogu protiv svega, i protiv bolesti, i protiv ozljeda, i protiv svih onih glasova koji su im naviještali poniranje nakon odlaska bivšeg trenera. I znate što? Nakon utakmice u kojoj su samljeli Feyenoord nekako nismo osjećali nekakvo posebno oduševljenje. Jer nam se čini da je ovom i ovakvom Dinamu mjesto - u Ligi prvaka!

Svako zdravo oko moglo je vidjeti da je zagrebački klub jak kao zvijer, da su otresli slavni nizozemski klub kao snježne pahulje s kaputa. Osim ponešto pred kraj utakmice, Feyenoord im uopće nije mogao parirati, na domaćem terenu uputili su u okvir Livakovića jedan jedini udarac!?

Pogodak Petkovića za 0:1

Zoran Mamić uglazbio je uštimani orkestar koji šara Europskom ligom naoko lakše nego HNL-om. Europski Dinamo više nije iluzija, zaista se svi navijači Modrih nakon sinoćnje predstave mogu utapati u nekoj slatkastoj tekućini, uživati u navijanju za taj klub. Konačno, Dinamo je ovaj novi uspjeh postigao s mnogo mladih igrača čiji se talent tek razgorijeva, kako su samo majstorski igrali Majer, Ivanušec, Gvardiol, Jakić... Možda je bilo prirodno i normalno da će oscilirati, jer tek su zakoračili u ozbiljni europski nogomet, ali ne, oni si nisu dopustili nikakve oscilacije, njih se zaista isplatilo gledati kroz ovosezonske utakmice Europske lige.

Prije nekoliko godina bilo bi osmo svjetsko čudo da je Dinamo dočekao Božić u nekom od europskih natjecanja, desetljećima se europski put završavao oko Dana mrtvih. A sad je postao standard da Dinamo igra europsko proljeće. Prošle sezone je otpalo zbog onih posljednjih minuta utakmice sa Šahtarom u Ligi prvaka, ove sezone nije bilo nikakve šanse.

Kad prođemo kroz sve ove utakmice koje su Modri odigrali ove sezone, tek se možemo sjetiti one jedne u Moskvi kad su visili, a sve ostale su odigrali kao profesori protiv učenika. Veseli posebno još jedna činjenica. Na slavnom De Kuipu od prve su se minute postavili kao Supermeni nad običnim smrtnicima. Od samog starta su krenuli agresivno, presingom, napadački, kao da su oni domaćini. Pokazali su stav, gard, jasno naznačili Feyenoordu da je on u toj utakmici ‘underdog’. Osim što su igrali hrabro, nudili su i iznimno zrelu igru, možda smo u toj prvoj dionici gledali i najzreliji Dinamo ove sezone. Definitivno, Dinamo je izrastao u ozbiljnu europsku momčad!

Pogodak Majera za 0:2

I peti put je sačuvao netaknutu svoju mrežu, što je zaista fantastičan doseg. Dominik Livaković je i u Nizozemskoj bio zaštićen kao velebitska degenija, obrana je opet odigrala sjajnu partiju kao i kompletna momčad. Feyenoord je, dakle, dobio po turu usred Rotterdama, a nije to slaba momčad, da netko ne bi pomislio, u nizozemskom prvenstvu još su bez poraza.

Sad nam se čini da je skoro svejedno koga će Dinamo dobiti za protivnika u ždrijebu za europsko proljeće. Ovakav Dinamo može ravnopravno igrati s mnogim klubovima velikog imena i velike kvalitete. Možemo samo zaključiti priču jednim parafraziranim refrenom - moj Dinamo, tak imam te rad!

Linker
24. travanj 2024 11:51