GORAN MEHKEK/CROPIX
IGRAČ KOJI RADI RAZLIKU

‘Petkoviću, podredi život nogometu, možeš biti svjetska klasa!‘ Totalno je oduševljen napadačem Dinama!

"Njegovim ulaskom utakmica je otišla u Dinamovu ulicu, unio je nered između naših linija"
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. listopad 2020. 21:06

Nakon utakmice s Dinamom nogometaši Feyenoorda prespavali su u zagrebačkom hotelu Westin i u petak ujutro posebnim su se zrakoplovom vratili u Rotterdam. Sa željenim plijenom, priželjkivali su bod uoči utakmice, na kraju su ga i osvojili. No, zadovoljstvo ipak nije bilo potpuno...

- Nakon svega što se događalo, moramo biti zadovoljni remijem. Ali, žalimo što nismo materijalizirali dominaciju u prvom poluvremenu, nismo iskoristili ni kazneni udarac, ta je Livakovićeva obrana dala Dinamu i dodatni stimulans - rekao nam je pomoćni trener Feyenoorda Željko Petrović.

Buđenje lava

Potom je nastavio:
- Tih nam je prvih 45 minuta bilo najbolje što smo odigrali ove sezone! Šteta što nije stigla nagrada i nismo zatresli mrežu Plavih. Sve je izgledalo odlično do Dinamova 16-erca, a onda smo zapinjali i nismo znali probiti posljednji Dinamov obrambeni blok. Dinamo se vratio u drugom poluvremenu, agresivnije nas je napao i razbio našu dominaciju, a u posljednjih 20-ak minuta, kad smo ostali s igračem manje, imali smo i sreće, a i naš je vratar bio na visokoj razini.

Kad spominjete sreću, aludirate li na nedosuđeni kazneni udarac za Dinamo nakon prekršaja na Ademiju?
- Nisam baš siguran da je to bio prekršaj...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

A kako ste doživjeli Dinamo?
- Znate da stalno pratim Plave, lani sam bio i trener Intera. I mogu reći da je prvo poluvrijeme bilo Dinamovo najgore poluvrijeme u posljednjih godinu dana! Nisu bili agresivni, stajali su daleko od naših igrača, pa smo preuzeli niti igre i kontrolirali utakmicu. Dinamo se vratio u nastavku, što je i logično za dobro posloženu momčad prepunu odličnih pojedinaca.

Jeste li drhtali u tih posljednjih 20-ak minuta s igračem manje?
- Pa tko ne bi drhtao u takvoj situaciji u Maksimiru! Naravno da smo se zabrinuli, ali hrabro smo se postavili, nismo se grčevito branili u svom kaznenom prostoru, nego smo pokušali udaljiti Plave od naših vrata i uspjeli smo sačuvati mrežu. Bod je vrlo dobar, ima svoju posebnu težinu, jer nismo igrali protiv nekog kluba iz Zanzibara, nego protiv Dinama koji svake sezone igra u skupini europskih natjecanja.

Posebno je Petrović istaknuo jednog Dinamova igrača:
- Bruno Petković je sjajan nogometaš, mogao bi biti svjetska klasa! Njegovim ulaskom utakmica je otišla u Dinamovu ulicu, unio je nered između naših linija. Jak je, može zadržati loptu i proigrati suigrače, zna igrati, baš je čovjek koji stvara razliku. I dao bih mu savjet, želi li me poslušati: nek’ počne maksimalno raditi, treba zapeti na treninzima i život sasvim podrediti nogometu. Jer, kad je posve spreman, Petković je igrač za klubove iz najviše europske klase! Bilo bi uistinu šteta da zbog svojih pogrešaka i propusta ne napravi veliku karijeru kakvu po svojoj nadarenosti zaslužuje! Ali, sve ovisi o njemu, mora napokon napraviti taj klik i shvatiti da sad, s 26 godina, hvata posljednji vlak za veliki iskorak, te apsolutnu afirmaciju i potvrdu nesvakidašnjeg talenta. Mora se probuditi, mora krenuti, imam osjećaj da mu treba nekakav poticaj kako bi se naljutio i svima poručio: “E, sad ću vam pokazati kakav sam igrač!” Možda bi netko iz njegova najbližeg okruženja mogao u njemu “probuditi lava” i ukazati mu da je vrijeme za ozbiljan rad.

Livaković sjajan

Podsjeća li vas Petković pomalo na Ibrahimovića?
- Apsolutno! To je takav tip igrača. Ali razlika je u tome što Ibrahimović u 39. godini trenira više nego ikada. Samo kad je igrač maksimalno spreman, onda ta njegova kvaliteta dolazi do izražaja, u suprotnom se gubi u sivilu prosječnosti i nestaje kao da ga nije ni bilo. Nitko na svijetu ne može živjeti od golog talenta.

Kad bi Feyenoord imao Petkovića...?
- Borili bismo se ravnopravno za naslov s kudikamo bogatijima PSV-om i Ajaxom! Ali, nemamo mi novca za takvoga igrača, ne možemo mi to platiti. Dinamovi igrači nisu jeftini. I tu je velika klupska snaga, u spoznaji da može reći “ne” kad dođe neka ponuda!.

Nahvalio je još nekog...
- Vratar Livaković je fantastičan, neprijeporno je jedan od najboljih u Europi.

Nismo mi Liverpool ili Bayern da kažemo ‘moramo proći skupinu‘

Nakon izvlačenja skupina najavili ste da će ovo biti izjednačena skupina u kojoj će se Dinamo, CSKA i Feyenoord boriti za prvo mjesto, ali i da se ne smije podcijeniti Wolfsberger, koji će “ugristi” nekoga. Vaše su se najave ostvarile, CSKA je zapeo u Austriji...
- Bilo bi nekulturno nekoga podcijeniti, svaki klub koji je došao do ovoga dijela natjecanja zaslužuje respekt. Nakon prvoga kola, eto, svi imamo po bod, idemo ispočetka, ozbiljna je ovo grupa. I netko će se opet negdje poskliznuti. Gledajte, nismo mi Liverpool ili Bayern, pa da kažemo uoči natjecanja “moramo proći skupinu”. Ne, to mi ne možemo reći, posebno u konkurenciji s Dinamom i CSKA-om. Možemo samo najaviti da ćemo se boriti do kraja, da ćemo na svakoj utakmici dati sve od sebe, pa što bude...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:36