BRUNO MIOC
BIVŠI VATRENI ANALIZIRA

Petrić savjetuje Bjelicu! ‘Imaju dosta problema, stalno vlada nekakav nemir, nije to više onaj klub!

U bogatoj karijeri bivši hrvatski reprezentativac igrao je i za švicarski klub
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. rujan 2020. 09:57

Mladen Petrić (39), bivši hrvatski reprezentativac, u svojoj bogatoj karijeri igrao je i za Basel, klub koji će gostovati kod Osijeka u Gradskom vrtu. Mladen je ostao u nogometu i nakon završetka karijere, sa suprugom i djecom živi u Grčkoj, a postao je naš - kolega! Postao je komentator švicarske televizije, za koju komentira Ligu prvaka. Također, komentator je njemačkog Sky Sporta, za Nijemce komentira Premiership. Kaže da mu se posao komentatora sviđa, da se našao u njemu.

S Petrićem smo, naravno, popričali o Baselu, njegovu klubu u kojem je igrao na početku sjajne nogometne karijere.
- Basel više nije kao onaj Basel koji znamo od prije. Nije to klub koji je od sezone 2009./10. do sezone 2016./17. osam puta zaredom osvojio švicarsko prvenstvo. Imaju dosta problema u klubu, stalno vlada nekakav nemir, što se može dobro raspoznati i po tekstovima koje mediji objavljuju kad se radi o klupskim događanjima - kazao nam je za početak Petrić.

U tri sezone minus 50

Glavna zvijezda Basela je 22-godišnji napadač Arthur Cabral, koji je prošle sezone u Baselu igrao kao posuđen napadač Palmeirasa, u međuvremenu je oduševio (39 utakmica, 18 golova), pa su ga Švicarci ovoga ljeta otkupili za 4,4 milijuna eura. Međutim, Cabral je - ozlijeđen.

- Basel je prilično iskusna momčad, ali nije vrh švicarske lige. Posljednje tri sezone tamo naslove uvjerljivo osvajaju Young Boysi, a prošle godine ispred Basela se ugurao i St. Gallen. Dapače, u te tri sezone Basel je za najboljom momčadi lige ukupno zaostao skoro 50 bodova. Basel se čini i slabiji nego prošle sezone, otkupljen je samo Cabral koji je sada bolestan, a momčad su napustili Van Wolfswinkel, Kuzmanović, Bua i Omlin.

Od sva tri europska suparnika hrvatskih klubova Basel jest svakako najzvučnije ime, ali Mladen kaže da to definitivno nije onaj Basel koji smo poznavali kao konkurentnog u Ligi prvaka. Švicarci su prošle sezone ispali u četvrtfinalu Europske lige, tu ih je s 4:1, prije mjesec i nešto dana izbacio Šahtar.

- Sad su promijenili i trenera, stigao je Ciriaco Sforza. Ali Basel je kod kuće izgubio prvu pripremnu utakmicu od njemačkog trećeligaša Saarbrückena rezultatom 5:1! Generalka definitivno nije uspjela, jasno jest da im ne ide kako treba. Ako već uspoređujemo, Young Boysi su skroz preuzeli dominaciju u švicarskom prvenstvu. Međutim, nemojmo se zavaravati, Basel je još uvijek dobra momčad. Ako im krene, mogu biti jako, jako opasni. Imaju kvalitetu, to sigurno, ali zbog svih turbulentnih klupskih događanja ne mogu je iskazati na najbolji mogući način.

Zalutali metak

Petrić će napomenuti da se Basel, bez obzira što sad njihova priča ne djeluje dobro, može u kratkom vremenu regenerirati, presložiti...
- Eto, prošle sezone, dok su svi govorili da je Basel u krizi, razbili su, recimo, Luzern s 5:1. Kad im krene, onda su zaista nezgodni.

Kad smo ga pitali kakve onda šanse ima Osijek u Gradskom vrtu protiv Basela, kazao je...
- Vidite, ne pratim baš previše hrvatsko prvenstvo, ali, naravno, znam da je Osijek preuzeo Nenad Bjelica koji je s Dinamom bilježio odlične europske rezultate. Zato ne poznajem snagu Osijeka da bih mogao davati bilo kakve prognoze. Međutim, igra se jedna utakmica, u takvim ogledima sve je moguće, jedan zalutali metak može sve riješiti. Stvar koja bi Osijeku mogla ići u prilog jest činjenica da švicarsko prvenstvo počinje tek 19. rujna, dok je Osijek već nekoliko tjedana u punom pogonu - zaključio je Petrić.

Linker
15. travanj 2024 01:36