MATIJA DJANJESIC/CROPIX
FORMULA VEČERI

Rijeka ima put do uspjeha protiv Reala: Bunker bez ikakvog napadačkog odgovora je večeras - zabranjen

U odličnoj atmosferi Rijeka je u prvoj utakmici igrala hrabro, agresivno, držali su goste, ali...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. prosinac 2020. 15:36

Rijeka je u prvoj utakmici na Rujevici demonstrirala kako igrati protiv Real Sociedada, ali to će biti teže na njegovom terenu. Te večeri i gledatelji su bili na stadionu, u odličnoj atmosferi domaćini su igrali hrabro, agresivno, trkom i borbenošću držali su goste daleko od svoga gola u velikom dijelu susreta, no nisu zabili.

No, Rijeka je u završnih pola sata padala u snazi jer prije toga više je trčala od rivala, pogotovo imala više sprintova i to se odrazilo, ostala je bez snage. Iako se svejedno držala. Unatoč kombinatornoj i u posjedu dominantnoj igri španjolske momčadi imala je 0:0 sve do treće minute sudačke nadoknade.

Na Anoeti će Real Sociedad nastojati čim brže zabiti pogodak-dva i usmjeriti utakmicu kako mu odgovara. Rijeka će morati biti jednako agresivna, napadati obranu domaćina, koliko će moći, već kod iznošenja lopte te imati visoku koncentraciju kako ne bi pogreškama primila jeftini gol što joj se znalo događati. Sigurno je da će Baski kreirati poneku priliku i zato je bitno i kako će braniti Nevistić. Treba paziti na prekide, a iz njih ujedno i tražiti svoju šansu.

Ključ da bi imala šanse za uspjeh je, osim izbjegavanja pogrešaka i naivnih golova, da održi tempo igre. Rijeka će imati izgleda samo bude li i ona napadala, barem da svako toliko priredi koju kontru te tako natjera domaćina na oprez, ali i da zbog sprintova u obrani Baski nemaju toliko svježine u ofenzivnim akcijama. Rožman ima veznjake i bočne igrače koji su kadri režirati opasnosti za svakog protivnika, a budu li držali egal jako je bitno kako će reagirati igrači koji će ući s klupe. S njima su u drugom poluvremenu obično protivnici rasli, a Rijeka padala.

To govori načelno o širini izbora, ali i dodatno o koroni koja je Bijele ozbiljno limitirala pa im pravilo o pet zamjena ne ide u prilog. Još da Rijeka prva zabije, otvarale bi se ljepše perspektive... Ako se povuče u defenzivan bunker bez napadačkog odgovora, teško je vjerovati da može dobro završiti. Borba, taktička kompaktnost, specijalno obrambenog reda i veze, koncentracija i malo sreće, standardna je formula za autsajdera protiv favorita.

ZAŠTO JE RIJEKA IZGUBILA OD SOCIEDADA NA RUJEVICI?

1. PROPUŠTENE ŠANSE
Rijeka je imala vrlo dobre šanse iz kojih nije zabila, pogotovo Andrijašević i Lončar. Propustila je steći prednost koja bi joj dodatno dala poticaj za pozitivan rezultat, a možda i nervozu kod suparnika.
2. PAD FIZIČKE MOĆI
Rijeka je bila agresivna, borbena, hrabra i puno trčala, ali da bi tako igrala dosta se trošila i u završnici susreta fizički je pala. Nije više napadački odgovarala te su igrači Sociedada zadominirali i napadali.
3. OZLJEDA ANDRIJAŠEVIĆA
Jasno da Real Sociedad ima jaču momčad, a onda je Rijeku pogodila i nevolja što se ozlijedio Andrijašević koji je morao izići s terena u 62. minuti, što je dodatno smanjilo izglede za pozitivan rezultat.

Linker
25. travanj 2024 02:10