Dosta vam je!

Želite prestati pušiti? Doznajte gdje griješite i kako ostvariti svoje novogodišnje odluke

 FOKUSIERT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Istraživanja pokazuju da se čak 80% novogodišnjih odluka ne ostvari, evo kako to promijeniti

Nova godina, nove odluke, novi mi, tako bar neki kažu. Istraživanja na drugu stranu pokazuju da se čak 80% novogodišnjih odluka ne ostvari. Što je pravi razlog da je to tako, teško je reći. Možda si postavite visoke ciljeve, možda ih bude previše ili su suviše općeniti pa se i u širokom spektru izgubi ono što ste zapravo htjeli postići. Nebrojeno je mnogo razloga zbog kojih se neki cilj ne ostvari ili izjalovi, ponekad stvari jednostavno nisu u našim rukama. Ali za one koje jesu, pronašli smo par savjeta kako ih privesti kraju.

image
FOTOSIPSAK/GETTY IMAGES

OTKRIJETE ŠTO ŽELITE I ZAŠTO TO ŽELITE

Neke su odluke doista pohvalne, ali su previše općenite, poput: vježbati ću više, kuhati češće, trošiti ću manje novaca... Iako su ovo odlične polazne točke, ako želite ustrajati u ostvarivanju svojih ciljeva bilo bi bolje da se fokusirate na određenije odluke. Odluka kao, "trošiti ću manje" je suviše općenita i lako se možete izgubiti u toj ideji. Mudrije bi bilo da napravite plan koji ima vidljivu svrhu. Kad sebi kažete da ćete vježbati više, postavite si i pitanje zašto to radite. Želite li trčati više kilometara nego inače? Želite ojačati svoje ruke tako da lakše možete podizati stvari? Donesite konkretnu odluku što želite i napravite plan kako do toga doći.

image
SOLIDCOLOURS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

NAPRAVITE RAZLIKU IZMEĐU OSOBNOG RASTA I DOHVATLJIVIH CILJEVA

Ciljevi koji uključuju i pospješuju osobni rast obično uzimaju više vremena i rezultati su sporije vidljivi, dok na drugu stranu postoje svakodnevni dohvatljivi ciljevi koji vam jednom kada ih izvršite mogu dati dobar vjetar u leđa. Fokusirajte se više na ove druge, napravite popis i križajte s njega one koje završite. Naprimjer, ove godine donesite odluku da ćete završiti jedan stupanj nekog novog jezika, ostvarenje ovakvog cilja će svakako pomoći vašem samopouzdanju pa ćete se uostalom i lakše nositi s odlukom da naprimjer budete manje pasivno-agresivni.

image
ALEKSANDRA ZLATKOVIC/GETTY IMAGES

FOKUSIRAJTE SE NA POČETAK, A NE KRAJ

Ponekad je neke stvari puno teže započeti, nego ih privesti kraju. A nekada nije neobično da neke stvari započnemo samo da bi rekli da smo krenuli i onda ih nikada ne završimo. U tom slučaju problem obično leži u tome što se gleda previše u budućnost. Glavni fokus u ovakvim odlukama je kraj, što nikada ne može biti dobro. Sve ima svoj razvoj i tijek i potrebno je posvetiti se i tome i to jednako vrednovati. Svaki korak naprijed je bitan. Stoga umjesto da sebe uvjeravate kako ćete ove godine biti pozitivni, potrudite se u svakom danu pronaći bar jednu pozitivnu stvar.

image
ASBE/GETTY IMAGES

PRIZNAJTE SVOJE SLABOSTI I PREDNOSTI, TE RADITE NA TOME

Da bi se napravio bilo kakav pomak u životu potrebno je napraviti razliku između osobnog razvoja i toga da želite postati netko tko niste. Dobar savjet za određivanje te razlike je da probate spoznati koje su vaše mane i potrudite se ih pretvoriti u svoje prednosti. U slučaju da imate problema s javnim nastupima ili održavanjem prezentacija na poslu pred drugim kolegama, najbolji način da tu manjkavost pretvorite u svoju prednost jest da vježbate i suočavate se s takvim zadatcima koliko god je moguće.

image
CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES

BUDITE ZAHVALNI

Kada donosite velike novogodišnje odluke budite oprezni i probajte ostati skromni koliko god je to moguće, u svakom procesu napretka ili ostvarivanja ciljeva važno je voditi brigu i o malim stvarima kao što su posjeti roditeljima i obitelji, druženje s nekim starim prijateljima i prostor samo za vas gdje ćete sebi priuštiti kvalitetan odmor za bolje funkcioniranje. Jedno istraživanje na Harvardu pokazalo je da vas zahvalnost čini sretnijima, a te pozitivne vibracije također mogu utjecati na postizanje nekih velikih ciljeva. Stoga budite zahvalni na svemu što imate.

image
PIXELFIT/GETTY IMAGES

CIJENITE ONO ŠTO IMATE

Iako svi volimo imate vremena prvenstveno za sebe, ne zaboravite u tom postizanju ciljeva sjetiti se svojih najbližih. Iako nas je 2020. godina poprilično oštetila u tom smislu, uvijek imajte na umu koliko je to bitno. scientificamerican objavio je članak o važnosti društvenog života, ne samo da kvalitetna druženja pomažu ljudima da ozdrave od određenih tegoba i bolesti, nego sam nedostatak istoga može prouzročiti zdravstvene probleme. Odlučite se u 2021. posvetite više vremena društvenom životu, organizirajte video sastanak, idite volontirati ili bilo što drugo što vas uveseljava u tom smislu.

image
FOKUSIERT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

BUDITE FLEKSIBILNI

Donosite odluke koje su koliko-toliko fleksibilne i otporne na promjene. Kada donosite odluku zamislite najgori mogući scenarij i kako on može utjecati na tu odluku, ako ćete zbog njega morati odustati od toga, onda to možda nije odluka za vas. Stvarajte odluke koje se mogu prilagoditi i najtežim promjenama. Mnogi su prošle godine donijeli odluku kako će putovati više, i vjerujte nam nitko pod time nije mislio na putovanje do drugog kvartovskog dućana, ali to one koji su se znali prilagoditi nije smelo. Oni su putovali po svojoj državi i istraživali naprimjer nacionalne parkove. Odluke koje se znaju adaptirati, dobre su odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 15:14