BORIS KOVACEV/CROPIX
LIVAKOVIĆ OBRANIO PENAL

Totalna ofenziva i drama protiv Feyenoorda: Dinamo s igračem više promašio pobjedu u zadnjim minutama

Modri su od 73. minute igrali s igračem više, ali nisu mogli do slavlja protiv Feyenoorda.
Piše: Nikola Lipovac/Patrik MršnikObjavljeno: 22. listopad 2020. 17:49

DINAMO - FEYENOORD 0:0

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile Catherine, Lauritsen, Gvardiol - Jakić (od 71' Franjić), Ademi - Kastrati (od 54' Ivanušec), Majer, Oršić - Gavranović (od 54' Petković)

FEYENOORD: Bijlow - Nieuwkoop, Spajić, Senesi, Haps - Teixeira, Kökcu (od 74' Botteghin), Tornstra - Berghuis, Linssen, Diemers (od 81' Jorgensen)


Dinamo nije uspio pobijediti Feyenoord, iako je od 73. minute igrao s igračem više na sartu nove europske avanture, ali kad se sve zbroji i oduzme, poglavito neiskorišteni kazneni udarac gostiju u 8. minuti (Livaković obranio Berghuisu), po bod svakome pravedan je ishod dvobija 1. kola skupine K, a dobra vijest stigla je i iz Klagenfurta, gdje su Wolfsberger i CSKA također remizirali (1-1).

Za prolazak skupine, statistički, treba više od sedam bodova, možda ovaj jedan na kraju bude i presudan za hrvatskog prvaka, no pametniji ćemo biti nakon gostovanja u Moskvi sljedeći četvrtak. “Modri” nisu igrali dobro i mogu biti prezadovoljni bodom, puno puta dosad Dinamo je ovakve utakmice gubio, a Feyenoord je pak, s tih 0-0 ponovio rezultat iz 2013. svojih zemljaka iz Eindhovena.

Kako smo i naslućivali, Zoran Mamić startao je s trojicom stopera, Joško Gvardiol bio je lijevi bek, a Marin Leovac ostao na klupi, ali nisu startali Gavranović i Petković u špici, kao protiv Flore, nego je trener “modrih” sastavio - teoretski - natjecateljski logičnu postavu, s Kastratijem na desnom krilu protiv ofenzivnog beka Feyenoorda Ridgeciana Hapsa. Lovro Majer tako je bio “prava desetka”, a Mario Gavranović u vršku napada.
Dick Advocaat napravio je samo jednu izmjenu u odnosu na zadnje dvije prvenstvene utakmice, umjesto ozlijeđenog Fera na “šestici” je zaigrao iskusni Toornstra, formacijski je išao na Majera, a u momčad je ušao Turčin s nizozemskim državljanstvom, Orkun Kökcü. Za razliku od Dinamovog stopera Rasmusa Lauritsena, Feyenoordov napadač Danac Nicolai Jørgensen startao je s klupe…

Jedan vezist manje u postavi “modrih” osjetio se više nego je Mamić planirao, gosti su preuzeli konce igre u svoje ruke i pleli mrežu prema Livakoviću, domaći jedva i rijetko prelazili centar. U 7. minuti Jakić je zakašnjelom intervencijom šesnaesercu naivno srušio Diemersa, ali Dominik Livaković je obranio udarac s bijele točke najboljeg strijelca i igrača gostiju Stevena Berghuisa; kapetan Feyenoorda pucao je poluvisoko u polukut, idealno da ga vratar pročita, što je naš Livi, dakako, i napravio. Kristijan Jakić bio je neočekivano impresiniran i limitiran, dodavao krive lopte, loših su poteza imali i Stojanović i Kastrati na desnoj strani i Dinamo je mogao biti sretan što je na poluvrijeme otišao s 0-0. Najbolja kakvatakva prilika domaćih bila je u 28. minuti, kad je Oršić ubacio u dubinu, Gvranović promašio loptu, ali čuvar mreže gostiju uspio intervenirati. Gosti su, pak, propustili dvije prilike, Linssen glavom i Diemers nogom u 37 i 44. minuti.

Drugo poluvrijeme počelo je u istom tonu, domaći su s više sreće nego pameti držali “nulu”, pa je već u 54. minuti Mamić napravio dvostruku izmjenu, Petković je ušao umjesto Gavranovića, koji nije dobio nijednu upotrebljivu loptu, a Ivanušec umjesto Kastratija, ali Oršić je prešao na desno krilo, da osujećuje ofenzivne pokušahe Hapsa.

No, nastavilo se po starom, “igrali” su samo gosti. U 57. minuti Linssen je primio loptu u 16-ercu, ali Livaković je obranio njegov nedovoljno dobar udarac, “modri” nikako nisu usoijevali izaći sa svoje polovice pas-igrom na visoki pritisak Nizozemaca. Tek u 63. minuti nekakvo uzbuđenje pred 16-erce gostiju, Petković je proigrao Ivanušeca, ali ovaj vratio predugu loptu u peterac. U 70. minuti Oršićeva paralela za Ivanušeca, Senesi je izbio u korner.

U 73. minuti, Bog je pogledao “modre”, Senesi je isključen zbog druge javne opomene, prvu je dobio na Petkoviću, drugu zbog “lakta kao alata” na Ademiju. Dick Advocaat je reagirao uvođenjem novog stopera umjesto jednog vezista, domaći su imali 17 minuta plus sudačku nadoknadu da pokušaju pobijediti. U 76. minuti loši finski sudac nije dosudio kazneni udarac na Ademiju, Petkoviću je zbog prigovora pokazan žuti karton, krenuli su domaći po sva tri boda. Oršić se vratio na lijevo krilo, Majer premjestio na (lažno) desno, Ivanušec na polušpicu. Probudila se i publika sa zapadne tribine…

Uveo je Advocaat Jørgensena u špicu, eto danskog dvoboja između modrog broja šest i gostujuće “devetke”, kraj koje je “za svaki slučaj” ipak stao Theophile-Catherine. U 85. minuti Oršić je iz slobodnjaka sa 30 metara skoro svladao Justina Bijlowa, Petković bio rekratak u skoku u nastavku akcije. U 87. Ademi je petom ostavio loptu Ivanušecu, ali je Bijlow istrčao i obranio, oduzeo Livakoviću epitet igrača utakmice!

KRAJ: Nema promjena, ostalo je 0:0 na Maksimiru. Šteta, jer Dinamo je mogao do pobjede u završnici. Ipak, prvi bod je na kontu Modrih.

90+2' Žuti karton za Teixeiru zbog prekršaja nad Ivanušecom. Opet se sve seli pred vrata Bijlowa.

90' Lopta je oko kaznenog prostora gostiju u većini vremena otkako je Senesi dobio crveni karton.

Ali, igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade. Još je toliko vremena ostalo Modrima.

87' Ademi je u drugom poluvremenu zaradio i masku... Ali, ne zbog epidemioloških prilika, već zbog jedne ozljede glave...

A sad velika prilika za Dinamo! Upravo je Ademi asistirao Ivanušecu, točnije odigrali su njih dvoje dupli pas, ali je Bijlow još jednom spasio Feyenoord pogotka.

84' Nieuwkoop ruši Ivanušeca, bit će to slobodni udarac za Oršića u pravoj prilici...

Uspio je to obraniti Bijlow, Nizozemci su odbili prvi val Dinamovih napada.

Jorgensen pamti Subašića iz Nižnog Novgoroda


Napadač Feyenoorda, Nicolai Jorgensen, bio je jedan od aktera dvoboja Hrvatske i Danske u Nižnom Novgorodu u osmini finala Svjetskog prvenstva u Rusiji. Jorgensen je u raspucavanjima s bijele točke izveo zadnji jedanaesterac. Vratar Danijel Subašić upravo je njemu u petoj seriji obranio udarac nakon čega je Ivan Rakitić potvrdio pobjedu Vatrenih.

image
RICHARD HEATHCOTE

81' Jorgensen ulazi umjesto Diemersa. Druga promjena Dicka Advocaata.

79' Dinamo pritišče, nekad malo i prenaglo pa se zna dogoditi prekršaj u napadu, kao što je bio slučaj sada kad je opet pretjerao Petković.

Mogao je i Ademi, nota bene, dobiti žuti karton kod onog neiznuđivanja kaznenog udarca zbog simuliranja...

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

76' Prvu je promjenu povukao Advocaat, uvevši Botteghina umjesto Kokcua.

Ademi je pao u kaznenom prostoru nakon prekršaja kojeg sudac Gestranius nije tako vidio...

Petković je zaradio žuti karton zbog prigovora.

73' Crveni karton za Feyenoord! Senesi ide van zbog visoko podignute noge na Ademiju koji je ostao ležati...

Sudac Gestranius odmah je zvao liječničku pomoć, bio je to start koljenom, a pošto je Senesi već imao javnu opomenu, odluka je bila laka..

71' Umjesto Kristijana Jakića u igru ulazi mladi Bartol Franjić. Treća je to Mamićeva promjena večeras.

69' Petković se opet doima nešto manje raspoloženim, ali možda nas demantira u posljednjih 20 minuta.

Istina, Feyenoord se sve više zatvara i sužava kako utakmica ide prema kraju...

Sad je ispred Ivanušeca loptu nakon Oršićevog ubačaja očistio Nieuwkoop u korner.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

66' Prekršaj Nieuwkoopa nad Gvardiolom u fazi napada. Advocaatova klupa sve je aktivnija, bit će za koji trenutak i prva izmjena.

Hapsu je suđen prekršaj nad Majerom, tenzije su opet sve veće.

63' U dobroj je poziciji sada bio Ivanušec, gurnuo je za Majera u sredinu, no bilo je to prejako za Dinamovog fantazistu.

Dinamo prijeti, Modri su se postavili mnogo bliže golu Bijlowa nego što je to bio slučaj u prvom poluvremenu.

61' Srušen je Petković, žuti karton za Senesija zbog tog starta. Protestirala je klupa Dinama nakon ovoga, Petković je dobio glavom po glavi, tražila se i stroža kazna za argentinskog braniča.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

59' Bilo je guranja, prekršaj Diemersa u napadu... Mi polako ulazimo u posljednjih pola sata na Maksimiru. I dalje čekamo prvu konkretniju akciju Dinama nakon Mamićevih izmjena.

Dick Advocaat i dalje ništa ne mijenja.

56' Linssen je opet imao priliku zabiti, no Livaković i to brani. Može se reći da vratar hrvatske reprezentacije i dalje spašava Dinamo.

54' I dalje ima dosta kontakata, a ima i promjena. Evo Brune Petkovića umjesto Gavranovića, a Kastratija će zamijeniti Ivanuušec. Da vidimo - novi Dinamo večeras.

50' Bio je sada neoprezan Stojanović s Diemersom u duelu, na koncu je Majer nad njim napravio prekršaj u opasnoj zoni za ubačaj pred vrata Livakovića.

Pogreška Stojanovića podsjeća na jednu grešku Theophilea s početka dvoboja.

48' Imao je Majer jedan ubačaj s desne strane, išlo je to prema Ademiju, no Spajić otklanja opasnost pa lopta odlazi u korner.

46' Počinje drugo poluvrijeme na Maksimiru. Nema promjena u postavama, nastavljamo s istim snagama.

Kako će reagirati u nastavku?


Ubaciti Petkovića uz Gavranovića ili ne? Mijenjati strukturu u taktičkom smislu ili ne? Vidjet ćemo kako je Zoran Mamić odlučio...

POLUVRIJEME: Imali su i Nizozemci jednu polupriliku u posljednjim trenucima mada je mirisalo na zaleđe...

Završilo je prvih 45 minuta na Maksimiru. Golova nema, nema ni pregršt sadržaja, a jedan čovjek već je stekao status junaka.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

42' Izjednačenje u Austriji. Wolfsberger se vraća zgoditkom s bijele točke... 1:1 je!

40' Izgleda da se Dinamo malo otvorio potkraj prvog dijela. Pokušava se ubačajima s desne strane oplemeniti barem zakratko stvoren višak igrača. Zasad obrana Feyenoorda s takvim loptama nema problema, ali možda se nešto otvori...

37' Linssen nije dobro zahvatio loptu glavom i iskoristio nesporazum dvojice Dinamovih stopera.

Neobjašnjivo je kako je napadač Feyenoorda ostao sam još jednom... Sreća, nije uspio dobro zahvatiti loptu glavom.

33' Probao je sada Oršić s lijeve strane nakon dodavanja Kastratija. Bilo je to nešto između udarca i ubačaja u sredinu... U svakom slučaju, Bijlow je pokupio. Na Maksimiru i dalje traje velika borba.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

31' Puno je kontakta, puno je protesta prisutno ove večeri. Sada je Kastrati kažnjen zbog prekršaja nad Hapsom.

Bilo je prekršaja u svakom slučaju, pogodio je Dinamov napadač suparničkog braniča rukom...

28' Sjajna prilika za Dinamo! Prva ozbiljnija na utakmici. Nije uspio Gavranović zabiti nakon Oršićevog ubačaja, a onda je Kastrati kasnio na odbijenu loptu. Spasio se Feyenoord.

25' Sredinom prvog dijela Dinamo može biti zadovoljan s ovih 0:0. Ne samo zbog obranjenog jedanaesterca, već i zbog cjelokupne igre.

Inače, CSKA vodi kod Wolfsbergera u ovoj skupini, a asistent strijelcu Gaichu u 5. minuti bio je hrvatski reprezentativac Nikola Vlašić.

22' Skočili su sada svi s klupe Dinama nakon što finski sudac Gestranius nije odsvirao prekršaj na Gavranoviću.

Zanimljivo, minutu kasnije Gestranius je upravo Gavranoviću dao žuti karton zbog njegovog faula.

20' Dinamo i dalje uspijeva igru držati podalje svog gola. Ali, jasno je da gosti imaju prevlast u sredini terena. Srećom, lopta je najviše unutar dvadesetak metara u jednoj ili drugoj polovici.

17' Rijetko Dinamo izlazi na suparničku polovicu. Sada je probao Majer udariti po golu Bijlowa, nije to bilo precizno.

Prije nekoliko minuta probali su Kastrati i Majer nešto iskombinirati po desnoj strani, bila je to zaista rijetka situacija "preko centra".

15' Kristijan Jakić nije na nekoj očekivanoj razini, treba to notirati. Već nekoliko, istina sitnih pogrešaka, ali jako primjetnih...

Za to vrijeme, pokušaj Tornstre s dvadesetak metara obranio je Livaković.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

10' Sjajno je skino Livaković taj jedanaesterac. Podsjetio je na to kako može biti izvrstan kada su u pitanju suparnički napadači i čitanje istih u kontekstu penala...

Feyenoord i dalje ima malo više prostora, Dinamo je oprezan u defanzivi.

8' NEMA POGOTKA! Livaković je obranio kazneni udarac Berghuisu! Punom snagom je odapeo napadač Feyenoorda, ali čita ga vratar Vatrenih!

7' Jedanaesterac za Feyenoord! Jakić kasni u reakciji, trebalo je to iskontrolirati bolje, start na Diemersa jasno je okarakterizan kao najstroža kazna.

5' Teixeira ubacuje u kazneni prostor Dinama bježeći pritom Gvardiolu, a nakon gužve u korner izbacuje Theophile.

Jakić je kratko ostao na travi, ali se ubrzo pridignuo i nastavio s igrom.

3' Nije bilo opasnosti za nizozemsku obranu iz dva Dinamova kornera. Dinamo se nastoji pritiskom osloboditi početnog grča koji je često prisutan u utakmicama otvaranja europskih natjecanja.

2' Prva prilika za Dinamo! Stojanović je osvojio puno prostora, dao za Gavranovića na desno, ali od Spajića njegov ubačaj odlazi u prvi korner.

21.00 Počelo je. Sretno, Modri!

20.55 Okrećemo se događanjima na Maksimiru! Pet je minuta do početka dvoboja, zaželimo Modrima više sreće od količine koju su na koncu imali Bijeli na Rujevici.

20.50 Završeno je u Rijeci. Lider španjolskog prvenstva uspio je uzeti bodove na Rujevici.

Više o utakmici pročitajte OVDJE.

20.47 Loše vijesti s Rujevice u trećoj minuti sudačke nadokande.

20.43 Na Rujevici je počela teći sudačka nadoknada od čak šest minuta. Rijeka drži bod protiv Real Sociedada.

Susret pratite OVDJE.

20.40 Navijača ne smije biti previše...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

20.37 Upute za one koji su na Maksimiru ove večeri.

20.33 Do sada je Dinamo samo jednom dobio Nizozemce kod kuće... Bilo je to protiv NEC-a u grupnoj fazi Europske lige u sezoni 14/15.

Čekamo drugu pobjedu, može li se ista dogoditi baš večeras?

20.30 Pola sata prije početka utakmice nogometaši Dinama su na posljednjem zagrijavanju.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

20.27 Dolazak nogometaša Feyenoorda na Maksimir.

20.20 Leovac, Toornstra i Van Beek već su stari znanci


Dinamov branič Marin Leovac i Feyenoordov dvojac Jens Toornstra i Sven van Beek već su se sučelili u skupini Europske lige, i to ujesen 2014. godine u ogledima Rijeke i Feyenoorda. Na Kantridi je bilo 3:1 za Rijeku uz hat-trick Andreja Kramarića, a u Rotterdamu 2:0 za Feyenoord.
Za Rijeku su u objema utakmicama zaigrala dvojica sadašnjih Dinamovih igrača - Leovac i već dulje vrijeme ozlijeđeni Marko Lešković. Toornstra je u dresu Feyenoorda također odigrao obje utakmice pri čemu je na Kantridi zabio pogodak iz slobodnog udarca izjednačivši na 1:1 dok je u Rotterdamu asistirao iz kuta za konačnih 2:0. Van Beek je igrao samo u drugom ogledu, dok je na Kantridi stopersko mjesto u sastavu Feyenoorda pokrio sadašnji branič Gorice, Matthew Steenvoorden.

20.12 Kakvi vam se čine ovi Nizozemci? Nekoliko je poznatih lica, tu je i Tornstra koji je igrao za Feyenoord i protiv Rijeke u skupinama Europske lige svojedobno...

Svakako, pobjediva momčad, ali s velikim trenerom na klupi...

20.05 Sat vremena je preostalo do početka večerašnjeg dvoboja. Televizijski prijenos je na prvom kanalu TV-platforme Arenasport. Ako pak tražite iscrpan tekstualni prijenos, naći ćete ga upravo ovdje.

19.55 Cico Kranjčar ih dobio i kao igrač i kao trener


Zlatko Kranjčar jedini je s Plavima protiv Feyenoorda slavio i kao igrač i kao trener. Početkom kolovoza 1998. godine Kranjčar je s trenerske klupe vodio tadašnju Croatiju prema Ligi prvaka, a upravo je Feyenoord poslužio kao glavna provjera uoči dvaju okršaja protiv Celtica u zadnjem pretkolu. Nekoliko aktualnih igrača Feyenoorda igrali su i s nekadašnjim Dinamovim igračima: Bryan Linssen i vratar Eduardo Carvalho pretprošle su sezone bili suigrači u Vitesseu, Leroy Fer i Niko Kranjčar nastupali su za Queens Park Rangers, Uroš Spajić, François Moubandje i Tongo Doumbia za Toulouse, Joao Teixeira i Wilson za Bragu.

19.50 U posebnom članku pratimo nastup Rijeke protiv Real Sociedada. Bijeli se sjajno drže, na Rujevici trenutno nema pogodaka.

19.45 Kako će izgledati večerašnji Dinamo? Na klupi su ostali Leovac, Petković i Ivanušec. Gvardiol na lijevom braniču, što mislite? Trebat će odraditi poseban zadatak, zaustaviti njihova najopasnijeg igrača Berghuisa.

19.40 Izašli su sastavi za večerašnji dvoboj. Iako je to UEFA nacrtala u formaciji 4-4-2, po imeima je suditi da će Mamić izvesti Dinamo u 4-2-3-1 formaciju.

Zanimljivost je da je Gvardiol umjesto Leovca ušao na mjesto lijevog braniča, a da će Oršić i Kastrati ordinirati po krilima uz Gavranovića u napadu. Petković je ostao na klupi.

image
SN

Zoranu Mamiću i Dinamu ide sjajno na startu sezone, kao što smo već podsjetili u ranijim analizama, a i statistika govori da Feyenoord jako rijetko u europskim utakmicama, pogotovo u skupinama, pobjeđuje
u - gostima.

Recimo, od 2010. naovamo Feyenoord je triput igrao u skupinama Europske lige i jednom u skupini Lige prvaka (2017./18.).

U tih 12 gostujućih utakmica Feyenoord je pobijedio samo Standard u Liegeu 2014. kad je bio u skupini s Rijekom. Prošle godine je, pak, u pretkolu Europske lige uspio pobijediti Hapoel Be’er Shevu u Izraelu (0:3). Uspjeli su Nizozemci izvući remi kod Zorje u Luganjsku (1:1). Prošle sezone također tri poraza od Porta, Rangersa i Young Boysa.

A treći put u trenerskoj karijeri Zoran Mamić povest će s klupe Dinamo u startu natjecanja po europskim skupinama. Prvi put, 2014. Modri su u Maksimiru “pomeli” rumunjsku Astru Giurgiu (5:1).

Godinu dana kasnije u prvom kolu Lige prvaka pao je u Zagrebu Arsenal (2:1). Još godinu prije Astre, u jesen 2013., Mamić je na klupi nakon dva kola i dva poraza zamijenio Branka Ivankovića i uspio remizirati s PSVom (0:0), njemu je ta bila prva...

Linker
19. travanj 2024 16:57