FILIPPO MONTEFORTE
KRAJ SNA O PROLAZU

Tuga na Maradoninom stadionu! Desetkovana Rijeka dočekana nestvarnim scenama pa ispraćena iz Europe

Riječani su odigrali hrabru utakmicu, ali na kraju ostali bez šanse za prolaz u šesnaestinu finala
Piše: Dražen Antolić/Patrik MršnikObjavljeno: 26. studeni 2020. 19:44

NAPOLI - RIJEKA 2:0 (Anastasio 41'-ag, Lozano 75')

NAPOLI: Meret – Di Lorenzo, Maksimović, Koulibaly, Ghoulam – Demme (od 69. Lobotka), Bakayoko – Politano (od 64. Lozano), Zielinski, (od 65. Insigne) Elmas (od 69. Mertens) – Petagna (od 82. Fabian Ruiz).

RIJEKA: Nevistić – Tomečak, Galović, Velkovski, Smolčić, Anastasio (od 80. Braut) – Murić (od 78. Yateke), Čerin (od 87. M. Frigan), Lončar, Štefulj – Andrijašević (od 87. Hodža).

Sudac: Halis Özkahya. Pomoćnici: Yilmaz i Satman. Četvrti sudac: Ulusoy (svi Turska).

Žuti karton: Anastasio (74 - prekršaj).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rijeka kao da igra preslikane utakmice. Bori se, dobro se nosi, a onda primi jeftine golove i izgubi utakmicu. Na San Paolu Bijeli s Kvarnera solidno su stajali na terenu, imali nekoliko prilika, a na kraju nemaju ništa u rubrici bodova. To je dijelom neiskustvo, a dijelom i rezultat nepotrebnih pogrešaka jer kad se možeš nositi s jednom od boljih momčadi Serie A, a do toga nemaš nikakve koristi, moraš se zapitati gdje su pogriješio.

image
Simon Rožman i Gennaro Gattuso
FILIPPO MONTEFORTE

Napoli je imao terensku premoć, zabio je gol pred kraj prvog poluvremena preko Politana i usmjerio susret prema pobjedi. Rijeka je ostala na nuili, iako je igrala dobro te kreirala nekoliko prilika. Prvo Murić, a potom u dva navrata Lončar mogli su zabiti, međutim njihova završnica nije bila dobra. Na kraju utakmice u zgodi za pogodak našao se i mladi Hodža, no niti on nije pucao dobro. Barem da ublaži poraz. Simon Rožman u izostanku velikog broja igrača morao je posegnuti i za juniorima i nema se čega sramiti.

Znalo se da je Rijeka nekompletna, da joj nedostaje niz bitnih imena, da nema kvalitetu kao Napoli, ali kad se pogleda učinak u četiri kola mora postojati neraspoloženje jer Rijeka je objektivno zaslužila više. Nula u rubrici bodova stoji kao kazna za neiskustvo i neke pogreške koje se nisu morale dogoditi.

image
FILIPPO MONTEFORTE

Bila je to utakmica niskog tempa u kojoj je Napoli tražio pobjedu da se što manje umori, a Rijeka, oslabljena na razini koja je nezamisliva kad se dođe u Europu. pružala je otpor koliko je mogla. Imali su gosti niz dobrih akcija i dolazaka pred vrata domaćina, no nisu to znali izvesti do kraja. Rijeka je na Rujevici igrala angažirano i borbeno, u Napulju nije s te strane pala, međutim nedostajao je kvalitete. Pritom je čudesno kako je Meret obranio udarac Anastasija u 53. minuti, kad je moglo doći do izjednačenja.

I nakon što je Napoli stekao prednost Rijeka se borila, napadala i tražila gol, no iskustvo i rutina bili su na strani domaćina. U odnosu na Nizozemsku i poraz od AZ-a, to je bila znatno bolja predstava riječke momčadi, bez obzira na silne izostanke jer igrali su bez desetak igrača prijavljenih za međunarodno natjecanje.

Rijeka se cijelim tijekom susreta dobro nosila na terenu, nije dala Napoliju da je stisne i dominira, ali nedostajalo je malo kvalitete i rutine da rezultat bude drugačiji. Kad se pogledaju dvije utakmice Napolija i hrvatskog kluba, Talijani su uzeli šest bodova, a objektivno je Rijeka zavrijedila nešto staviti na svoj konto.

Rezultat iz San Paola neće ohrabriti Bijele s Kvarnera, ali je pokazao da su dostojan sudionik Europske lige, bez obzira na tablicu. Ostale su im dvije utakmice da uzmu i koji bod.

Nakon što je Napoli poveo, ionako utakmica s malo zbivanja koja bi pobudila zanimanje, postala je još lošija. Dok u u 75. mihuti Lozano nije ostao sam pred vratima i zabio za 2:0. Taj gol definitivno je riješio susret i značio da će Napoli osvojiti još tri boda. Rijeka mora razmišljati o nedjelji i susretu s Osijekom jer HNL je njezina istina. Iako, Europu neće zapustiti dokle se god igra...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

KRAJ: Ostalo je 2:0 na San Paolu, imala je posljednju priliku Rijeka, no Hodžin udarac brani Meret, a Yateke propušta bolje reagirati na odbijancu...

90+2' Još jednom Nevistić, ovoga puta na udarac Lobotke, odbijeno u korner.

90' Sjajna obrana Nevistića. Insigne je izbio sam ispred njega, ali riječki vratar još je jednom spreman tako da nema trećeg pogotka Napolija. Inače, čekaju nas još tri minute sudačke nadoknade.

87' Nove dvije izmjene u riječkim redovima. Hodža mijenja Čerina, a Frigan je u igri umjesto Andrijaševića. Debitanske minute za Rijekine "klince" u seniorskom nogometu.

84' Insigneov, a malo kasnije i Mertensov udarac brani Nevistić koji je u svakom slučaju jedan od najzaslužnijih za to što Napoli ima samo dva pogotka na semaforu. U prvom dijelu obranio je dosta toga, ali u nekoliko navrata je i Meret bio u opasnosti.

82' Posljednju izmjenu radi Napolijev strateg. Gattuso u igru umjesto Petagne uvodi Fabiana Ruiza.

80' Nije mogao više Anastasio, zamijenio ga je Filip Braut.

78' Prva riječka promjena. Yateke ulazi umjesto Murića.

75' GOOOOL! Odmah potom, Lozano zabija za 2:0. Provukao se Napoli, Insigne je sjajno dodao za Lozana pa su "džokeri" s klupe Gennara Gattusa iskreirali akciju za novi Napolijev gol.

75' Nakon slobodnog udarca za Napoli Maksimović propušta dobru priliku s druge stative, s par metara promašuje gol.

74' Evo prvog žutog kartona na utakmici. Zaradio ga je Rijekin Talijan Anastasio. Nezgodan njegov start na Lozana kažnjen je žutim kartonom.

71' Petagna je laktom pogodio Velkovskog, a ovaj je glasno zajaukao. Međutim turski sudac Ozkahya nije Petagni dao javnu opomenu.

image
FILIPPO MONTEFORTE

69' Dakle, Mertens je ušao umjesto Elmasa, a Lobotka je zamijenio Demmea.

67' Dvadesetak minuta do kraja, Napoli ima ugodnu situaciju, sprema se nova dvostruka zamjena kod domaćih, a sada se treba vidjeti koliko Rijeka ima energetskih kapaciteta.

64' Evo tih zamjena. Na mjesto Politana ulazi Lozano, a Insigne će u igru umjesto Zielinskog.

61' Još jedan dobar izlazak Riječana, Štefulj je pucao visoko iznad gola nakon zanimljive lopte Murića u šesnaesterac. Čini se da će Gennaro Gattuso izvršiti prve dvije promjene...

57' Nema promjena u fizionomiji igre, Rijeka preko i dalje agilnog Murića nastoji organizirati pokoju kontru. Sad je Tomečak došao do prilike za ubačaj, Meret je to lako pokupio.

54' U drugoj utakmici ove skupine i dalje je 0:0, u Nizozemskoj igraju AZ i Real Sociedad, momčadi koje kao i Napoli imaju šest bodova na kontu uoči ovog kola.

image
FILIPPO MONTEFORTE

51' Dobra Rijekina akcija! Murić je izbacio Ghoulama na desnoj strani i stvorio si prostor za ubačaj, a tamo je zamalo prenizak bio Andrijašević. Na drugoj strani odmah puca Demme nakon lijepo izrađene akcije - pored gola.

50' Trener Rožman jako se dobro čuje u televizijskom prijenosu, njegove upute igračima su izrazito glasne.. Bijeli opet nastoje čuvanjem lopte u svojoj polovici razbiti ritam Napolija.

48' Nije bilo promjena u sastavima, dakle, Rijeka će nastojati s istim snagama pojačati u drugom dijelu, a onda možda i doći do izjednačenja. Iako, Napoli na klupi ima neke klasne igrače poput Lozana, Mertensa, Insignea...

46' Počinje drugo poluvrijeme. Nešto duže su se Riječani zadržali u svojoj svlačionici.

POLUVRIJEME: Vodi Napoli s 1:0 nakon prvih 45 minuta. Iako je Rijeka primila gol dosta kasno, još je u zadnjih nekoliko minuta mogla izjednačiti. Igra je to koja ohrabruje...

45' Meret je još jednom obranio, ovo je bila najbolja prilika za Rijeku, Lončar je opet pucao a sjajni vratar pokazao da je danas na pravoj razini. Prava šteta da BiH-reprezentativac nije zabio za izjednačenje.

44' Nekoliko dobrih Rijekinih minuta nakon pogotka, Andrijašević nalazi Lončara čiji pokušaj odbija Meret u novi, već treći korner za goste u kratkom razdoblju.

41' GOOOOL! Evo kazne, Zielinski je prošao po lijevoj strani, ubacio za Politana koji iz neposredne blizine zabija za vodstvo Napolija. UEFA je kasnije pogodak pripisala kao autogol Anastasia.

39' Bilo je sada opet nezgodno pred vratima Nevistića, Bakayoku je malo nedostajalo da loptu sprovede u mrežu. Sve više pojedinačnih pogrešaka Rijekinih igrača nastaje, zasad bez kazne domaćih.

37' Koriste Riječani svaku priliku za predah, dobro se postavljaju nakon svake oduzete lopte. Napoli ima 64 posto posjeda lopte zasad.

34' Krasna obrana Nevistića! U čas je Napoli mogao iz svoje akcije do vodstva, ali Di Lorenzio nije zabio.

33' Velika prilika za Rijeku! Povukao je Andrijašević, dodao desno do Murića čiji udarac u suprotan kut ide zamalo pored vratnice Meretova gola.

image
FILIPPO MONTEFORTE

30' Murić je sada dobio jedan neugodan udarac u koljeno od Ghoulama. Ne bi bilo dobro da se još i on ozljedi, na sve ove probleme s izostancima kod Bijelih.

27' Nema pogotka! Opet Petagna, sjajno dodavanje za Politana i dobra obrana Rijekina vratara koji je sjajno zatvorio prostor, a nakon toga pokušaj Maksimovića odlazi iznad grede.

25' Imao je Napoli odmah potom još jednu priliku, i to je riječki vratar ukrotio... Sada je prekid, pruža se pomoć jednom igraču domaće momčadi. To je Petagna koji je prije nekoliko minuta umalo zabio pogodak.

23' Evo prve opasnosti pred Nevistićem koju vratar Rijeke sigurno brani. Petagna je pucao nakon neugodnog odbijanca od Anastasia. Po zemlji, ravno u Nevistića.

21' Dobro organizirana akcija Rijeke, Lončar sjajno prebacuje u šesnaesterac za Andrijaševića ispred kojeg reagira Maksimović i odnosi loptu.

18' Rijeka je malo uspjela sakriti loptu u pojedinim trenucima, nema igre s kojom je Napoli htio krenuti u ovu utakmicu. Tu sjajan posao radi Andrijašević koji dobro pokriva veliku površinu na terenu.

15' Prekršaj Galovića nad Zielinskim, bit će to i slobodan udarac s nekih 40-ak metara od vrata Nevistića. Inače, Štefuljev udarac glavom je bio preslab u prethodnoj akciji. Izgledalo je dobro...

12' Žele domaći igru na svoj mlin, ali još uvijek nisu mirni, barem ne dovoljno da bi uspjeli slomiti čvrste Riječane. Momčad Simona Rožmana dobro stoji na sredini terena i zasad djeluje kompaktno.

image
FILIPPO MONTEFORTE

9' Bilježimo i pokušaj Štefulja s lijeve strane, i to je otišlo preko uz tek naznake opasnosti za Mereta na golu Napolija.

7' Rijeka se postavila čvrsto na samom početku, nadamo se da će u takvom ritmu moći izdržati što dulje. Lopta je dosta u nogama našeg kluba. Nekoliko dobrih ubačaja, pa i prilika Tomečaka koji je ostao nečuvan na rubu kaznenog prostora. Udarac odlazi preko gola.

4' Turski sudac Ozkahya mogao bi danas pustiti nešto tvrđu igru... Maločas je Elmas ubacio, pobjegao je Di Lorenzo obrani Rijeke ali se srećom nije stigao ispred Nevistića.

2' Naravno, za podsjetnik, malo ćemo "viriti" i na događanja u Nizozemskoj gdje AZ dočekuje Real Sociedad.

21.00 Utakmica je počela! Sretno, Rijeko.

20.55 Samo jedan pogled na sastav Napolija dovoljan je da se vidi tko je večeras favorit. Ipak, Riječani će nastojati odolijevati što je dulje moguće.

20.50 Bit će, naravno, uoči utakmice minuta šutnje za velikana...

image
FILIPPO MONTEFORTE

20.45 Bravo za Dinamo, hrvatski prvak je u utakmici u ranijem terminu ostvario veliku pobjedu protiv Wolfsbergera i zasjeo na prvo mjesto u svojoj skupini K.

20.30 Napoli nerijetko zna prosuti ulogu favorita

Koliko je Napoli veliki favorit pokazuje i koeficijent na kladionicama. Na jednoj od njih na kojoj smo gledali stoji 1,12. Zanimljivo je da momčadi koje imaju koeficijent 1,12 pobjeđuju u 89 posto slučajeva, ali kod Napolija nije tako, on zna tu ulogu velikog favorita više puta prosuti. Klub s juga Italije dobiva samo 76 posto utakmica u kojima ima koeficijent 1,12. Dakle, čak u svakoj četvrtoj nije uspio pobijediti. Je li to pokazatelj da Rijeka ima šanse, da taj susret neće biti jednosmjeran? Ovisit će to o obje momčadi.

20.15 Ovako to otprilike grafički izgleda...

image
Sastav Rijeke u Napulju
SN

20.00 S onim što ima na raspolaganju, večeras će se protiv Napolija suprotstaviti trener Simon Rožman.

19.50 Pogledajte atmosferu ispred stadiona San Paolo u ovim trenucima. Sve gori u čast Diega Maradone...

19.40 Stigli su sastavi za večerašnju utakmicu.

Linker
20. travanj 2024 02:05