Bruno Petković

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO: Drama na Maksimiru! Dinamo osigurao Konferencijsku ligu, odluka pada u zadnjem kolu

Modri su s Genkom odigrali neodlučeno, za kraj grupne faze slijedi gostovanje kod West Hama.
Piše: Tomo Ničota/SNObjavljeno: 25. studeni 2021. 20:36

DINAMO - GENK 1:1 (Menalo 35' / Ugbo 45')

Zagreb. Stadion u Maksimiru. Gledatelja: 6892. Sudac: Glenn Nyberg; pomoćnici: Belgi i Soderkvist; četvrti: Ladeback (svi Švedska) VAR: Blom; AVAR: Lindhout (Nizozemska); delegat: Beishuizen (Nizozemska).

DINAMO (4-1-4-1): Livaković - Moharrami (od 86. Bulat), Šutalo, Theophile, Franjić - Mišić - Menalo (od 69. Špikić), Ivanušec, Ademi (od 76. Gojak), Oršić (od 76. Andrić) - Petković (od 86. Čop). Trener: Damir Krznar

GENK (4-3-3): Vandervoordt - Preciado, Sadick, McKenzie, Aretaga - Hrošovskij, Eitting (od 66. Thorstvedt), Heynen - Bongonda, Ugbo, Ito (od 66 Paintsil). Trener: John van den Brom

Žuti kartoni; Preciado (84-nesportska igra); Crveni kartoni; Igrač utakmice: Dominik Livaković

Genk je došao po remi i uzeo ga je (1:1). Isto kao i Osijek neki dan, prije njega i Istra, Maksimir je postao sigurno utočište gostima za osvajanje bodova. Dinamo je osigurao europsko proljeće, najmanje u Konferencijskoj ligi, ali to je tek utješna nagrada, za proljeće u Europskoj ligi trebat će, izvjesno, barem bod u Londonu protiv West Hama, ako Genk očekivano na svom terenu pobijedi otpisani Rapid. U svakom slučaju, nije ovaj remi s Genkom ništa 'ekstra', nešto čemu bi se trebalo diviti, rekli su to jasno i zvižduci sa Zapada (Sjever nije odustao od podrške) na kraju utakmice, pogotovo što Modri nakon izjednačenja praktički nisu opasnije priprijetili. Gosti su imali meč-loptu u rukama, veliku priliku, Livaković je bio Dinamov spasitelj, zadržao momčad u igri za nastavak u Europskoj ligi. Ovo je bilo premalo od Dinama!

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

POGODAK LUKE MENALA POGLEDAJTE OVDJE

Damir Krznar iznenadio je s početnih 11, u vatru je ubacio Luku Menala, vratio Petkovića u špicu. Kapetan Ademi, nije to ni bilo upitno, startao je od također od prve minute. Te Franjić na lijevom boku, iako je bio upitan zbog određenih zdravstvenih problema, o kojima je prije utakmice govorio i sam Dinamov trener. Nije Franjić niti protiv Osijeka igrao zdrav, imao je crijevnu virozu pa zato i nije i izdržao više od poluvremena, sad ga je još mučila i ozljeda. Nije bio u punom treningu danima, ali, svejedno je Franjić bio Krznarov izbor, e sad, mnogi će raspravljati je li mogao bolje reagirati kod Genkova pogotka za 1:1 u zadnjim sekundama prvog dijela, bi li netko spremniji i zdraviji spriječio izjednačenje, bi li i on bolje reagirao da je 100 posto fit!? To je detalj o kojemu će Krznar razmišljati, u svakom slučaju, Genkov gol došao je u najnezgodnijem trenutku za Modre, kad su imali prednost, kad je nad Maksimirom mirisao i drugi pogodak...

Do gola Menala u 35. minuti, bila je to partija između dva šesnaesterca, bez nekih velikih prilika. Genk je prvi zaprijetio, brzonogi Ito ubacio je pred gol, Bongonda je zakasnio na loptu. Potom je Heynen glavom pucao nakon kornera, mogao je i bolje iz te pozicije. Dinamo je igrao bez puno rizika, duge lopte bile su rješenja, Petkovićevo dodavanje Menalo je slabo iskoristio, pucao je u vratara. Tek petnaestak minuta kasnije Oršić je pucao preko gola. Bili su to već trenuci kad su se čuli prvi uzdasi nezadovoljstva Dinamovom igrom, Modri rijetko bezopasni. A onda je došlo vodstvo. Često kritiziramo Theophilea, ali u toj dionici igre s Genkom Francuz je bio silovitiji i ubojitiji od oni Rafalea koji su nadlijetali Zagreb u čast predsjednika mu Macrona. Njegova duga lopta pronašla je Menala, on je zabio i utišao 'njurganje', ako je Franjićev izbor već bio upitan, Menalo je bio Krznarov pogodak.

POGODAK UGBA ZA 1:1 POGLEDAJTE OVDJE

Probudila se publika, probudio se Dinamo, krenuli su Modri po još jedan gol. Oršić je imao priliku, Ivanušec mu je dao loptu, imao je ispred samo Preciada i nekoliko boljih rješenja, ali nije dobro završio tu akciju. Pucao je i Petković pokraj gola, činilo se da je taj gol Belgijce šokirao, da teško dišu. Ali, onda su, ni iz čega, zabili taj gol na samom kraju prvog dijela i vratili se u igru. Opet dekoncentracija Dinamove obrane, opet nepotreban gol. Iako, treba priznati, Ugbo je vrhunski pogodio, ni mnogi košarkaši nisu u karijeri tako zakucali. I, potvrdio da je van den Brom znao što radi kad je na klupi ostavio najboljeg strijelca Onuachua. Da, kockao se i Genkov trener, u 45. minuti ulovio je 'bingo'.

Očekivali smo da će u nastavku 'strpljivi' Dinamo ipak dodati gas, prebaciti u višu brzinu, ali ispalo je da su Modri svoj najbolji nogomet odigrali u tih desetak minuta između vodećeg i izjednačujućeg gola. Čekali smo do 81. minute na prvi koliko-toliko ozbiljniji udarac, Špikić je s 18 metara pucao, Vandervoordt bez muke obranio. Prije toga Genk je umrtvio igru, Belgijci su igrali mirno i vrebali, ako se ukaže prilika, vidjeli su već dovoljno primjera da u Maksimiru suparnici dočekaju svoju šansu. Ito je jednom pobjegao i nije završio, jednom je lopta Bongondu prejako pogodila na petercu. Tražio je Krznar s klupe rješenje, ubacio i Andrića, Špikića, Čopa, Bulata, ali nije ga pronašao. Štoviše, priliku za pobjedu imali su gosti. Kontra je bila ubojita, presuda izvjesna, ali tu je Livaković! Prvo je Paintsil puca, Livaković odbio, u nastavku akcije pred Dinamovim vratarom bio je Bongonda, Livaković je obranio nogom! I ostavio Dinamo u utrci za proljećem u Europskoj ligi. Na kraju su Modri dobro i prošli...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


KRAJ: ​Ogled na Maksimiru je završen, ostalo je 1:1. Dinamu i Genku večeras po bod...

90+2' Dobar pokušaj Gojaka, obranio je Vandervoordt. Bila je ovo možda i posljednja prilika za Modre.

90' Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

86' Livaković! Kakve dvije obrane Dinamova vratara. Paintsil i Bongonda pred vratima, iz protunapada nakon Dinamova kornera, sve je obranio Livaković.

Dvije izmjene, ulazi Čop umjesto Petkovića, a Bulat je zamijenio Moharramija.

85' Gojak! Svi su očekivali ubačaj pred vrata Genka, dogodio se udarac i Vandervoordt je to jedva izbacio u korner, doslovce u posljednji trenutak.

83' Sjajan prodor Preciada, ubačaj s desne strane na Bongondu koji se ne stiže snaći u srcu kaznenog prostora i matirati Livakovića. Preciado je dobio i žuti karton zbog toga što je pomaknuo loptu namještenu na peterac i gol-aut.

82' Špikić! Ciljao je nakon dobre kombinacije Dinamov napadač, ali Vandervoordt je to dobro obranio. Četvrti Dinamov udarac u okvir gola...

79' ​Iako smo očekivali veći ofanzivni pritisak Dinama, Genk je momčad koja je kako utakmica ide prema kraju, sve opasnija...

75' Izlazi Oršić, umjesto njega ulazi Komnen Andrić, a umjesto Arijana Ademija u igri je Amer Gojak.

73' Spremni za ulazak kod Dinama su Komnen Andrić i Amer Gojak. Kreće Krznarova momčad u završnu ofanzivu, ide se po bodove!

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

69' Evo i prve Dinamove zamjene. Umjesto Luke Menala ulazi Dario Špikić.

67' Dobar slalom Ivanušeca! Išlo je to s Dinamove polovice, Dinamov reprezentativac oslobodio se dvojice čuvara i po dolasku u šesnaesterac izgubio snagu. Lopta je uspjela nekako doći do Moharramija koji tuče u blok. Dvostruka zamjena kod Genka.. Izlaze Eiting i Ito, a u igri su Thorstvedt i Paintsil.

65' Nova dobra Dinamova akcija. Ivanušec ubacuje s desne strane, blok to čisti, a kasnije Petković krade loptu no Ivanušec ostaje u zaleđu... Genk je najprije stisnuo u samo nekoliko minuta pa se opet povukao.

63' Situacija s Arijanom Ademijem je OK, premda onaj start Bongonde uopće nije bio ugodan.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

61' Na Maksimiru je večeras, po službenoj objavi kluba, 6.892 gledatelja.

58' Sada je pobjegao Ito, ovo je bilo brzo, protunapad je prošao i bit će korner. Šutalo je, dakle, ispratio Ita i izblokirao ga s desne strane. Nakon kornera Hrošovskog nije bilo opasnosti za Livakovića.

55' Situacija je slična onoj na samom početku utakmice. Dinamo nastoji odigravanjem kraćih lopti na suparničkoj polovici doći do prilike za pogodak. Opet će tu trebati dosta strpljenja...

51' Nastavit će se velika borba u sredini terena, Dinamo je sada probao udarcem Ivanušeca po travi, lagan je to bio posao za Vandervoordta.

image
VIRGINIE LEFOUR Belga Via Afp

48' Uh, Ademi se nakon jednog starta gostiju uhvatio za mišić. Nagazio ga je Bongonda, bio je to ružan, jako ružan start na Dinamova kapetana koji je već ionako opterećen ozljedom...

46' Počelo je drugo poluvrijeme dvoboja na Maksimiru. Nema promjena u odnosu na početne sastave.

>>> West Ham je poveo s 2:0 u Beču. Pogodak u posljednjim sekundama prvog poluvremena iz penala je zabio Mark Noble.

POLUVRIJEME: Šteta! Nije Dinamo izdržao s vodstvom do kraja prvog dijela. Ugbo je zabio u posljednjim sekundama poluvremena, Dinamo će morati od početka krenuti po pobjedu u drugih 45 minuta.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

45' GOOOL! Ugbo za 1:1! Topovski, nakon kornera Hrošovskog i dobrog građenja u kaznenom prostoru. Od grede u gol, nije Livaković imao šanse...

POGODAK UGBA ZA 1:1 POGLEDAJTE OVDJE

42' Petković! Dugo je trajala ova Dinamova akcija! Menalo i Oršić za Petkovića u sredinu, ovaj cilja, ali bit će samo korner za Modre. I to prvi na utakmici.

40' Pogodak i u Beču, u drugom susretu Dinamove skupine. West Ham je poveo golom Jarmolenka protiv Rapida, tamo je 0:1 za engleski sastav. Asistirao je Nikola Vlašić!

38' Taman kada smo htjeli navesti da Dinamo ne preuzima neki veliki rizik u igri kako se poluvrijeme bliži kraju, vidjeli smo pogodak možda vrijedan europskog proljeća.

35' GOOOOOOL! Luka Menalo!!! Kakva duga lopta Theophilea i realizacija Menala! Zabio je Krznarov džoker i veliko iznenađenje... Nevjerojatna Theophileova lopta, McKenzie je Menalu bio na leđima, a ovaj je izdržao prijetnju i zabio.

image

Luka Menalo

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

POGODAK LUKE MENALA POGLEDAJTE OVDJE

31' Oršić! Ovo je bilo dosta dobro, Moharrami ubacuje u kazneni prostor, stiže lopta do Oršića na drugoj stativi koji je pokušava primiriti, ali ona odlazi preko gola, upućena iz poluvoleja.

30' Nije zasad prevelikog posla imao Livaković, igra se odvija dosta daleko od Dinamova gola.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

27' Pada Petković u kaznenom prostoru! Švedski sudac Nyberg nije ništa svirao, Sadick ga ruši, ali prosudba je da je prije startao na loptu. Sigurno da je to VAR-soba provjeravala, ali nisu se uključivali...

25' Sredinom prvog dijela konstatirajmo da su Modri, barem po nama, bliže pogotku. No, kako rekosmo, bit će tu još mnogo posla...

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

23' Mala gužva pred kaznenim prostorom Dinama, Ugbo, Bongonda i društvo uspjeli su u "karambolu" uputiti udarac prema Livakoviću koji nije bio naročito opasan.

20' Zaprijetili su maločas Modri, imaju prevlast u posjedu (59 posto zasad), ali trebat će još podosta strpljenja kako bi se stiglo do one prave akcije... Tko zna, možda bi i jedan pogodak mogao presuditi večeras.

17' Menalo! Sjajna akcija Dinama, lijepa lopta Petkovića prema Menalu, ovaj je napravio dva-tri koraka i pucao lijevom nogom uz igrača na leđima... Obranio je gostujući vratar. Ali, bila je ovo najava otvorenijeg meča u svakom slučaju...

15' Gradi Dinamo svoju igru, u dva bloka se brani Genk i zasad je njihova obrana teško probojna.

12' Imali su gosti sada dva kornera, oba je izveo Hrošovsky, ali Livaković je siguran... Odmah je i poslao dugu loptu na Oršića, no obrana Genka odbila je opasnost.

image
VIRGINIE LEFOUR Belga Via Afp

10' Drže Modri i dalje sredinu, ali zasad nema konkretnih prilika pred vratima mladog Vandervoordta.

8' Dobra lopta Ita prema Bongondi nije našla krajnje odredište, nogu potonjeg. Igra je sada nakratko prekinuta zbog udarca Oršića prema Preciadu. Nije bilo ništa oštrije...

7' Finu dugu loptu sada je zadnji Dinamov red poslao prema Menalu na desnu stranu, no Vandervoordt je bio brži u istrčavanju.

5' U uvodnim minutama Dinamo ima inicijativu, prepustili su Belgijanci sredinu terena Modrima, ali gosti se organizirano brane.

2' Dobra navijačka podrška danas za Modre na Maksimiru!

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

18.45 Utakmica je počela!

18.30 Ostalo je još 15 minuta do početka dvoboja. Dinamo pobjedom može potvrditi nastup u europskom proljeću!

17.40 Humanitarna gesta Genkove delegacije.

Belgijski je klub ispunio “itinerar” i posjetio selo Strašnik, koje je devastirano u lanjskom prosinačkom potresu. Na čelu delegacije bio je Eric Gerits, izvršni direktor kluba, došle su i klupske TV kamere, žele i u Genku ispričati priču o ovoj prirodnoj katastrofi. A odakle u čitavoj priči Genk?

Dakle, bivši igrači toga kluba i ljudi koji su ostavili dubok trag u Genku, Branko Strupar i Frane Bućan, još u siječnju ove godine animirali su ljude iz Genka i uključili ih u pomoć stradalom području. Klub je odmah uskočio, pridružili su se i navijači i odlučili da će pomoći obnovu, odnosno, izgradnju kuće obitelji Prašnjak iz Strašnika. Stjepan Prašnjak je hrvatski branitelj, invalid Domovinskog rata, živi u Strašniku sa suprugom i dvanaestero djece, a kuća im je u potresu srušena do temelja. Genk je prikupio određena financijska sredstva, a kuća bi se trebala početi graditi na proljeće. Naravno, kao i u većini slučajeva, obnovu je usporila poznata hrvatska birokracija. No, Genkova delegacija stigla je u četvrtak u Strašnik, izvršni direktor Gerits upoznao je Stjepana Prašnjaka i obitelj, bio je ganut onime što je vidio.

- Tko god dođe u Strašnik moraju ga preplaviti emocije, mora na njega ta tragedija ostaviti dojam. Nisu niti Belgijanci bili iznimke, potreslo ih je što su vidjeli, no istovremeno je Gerits bio i vrlo ponosan što Genk pomaže obitelji Prašnjak i što će njegov klub usrećiti ljude koji su ostali skoro bez svega - ispričao nam je Bućan, koji je zajedno sa Struparom organizirao ovaj posjet.

- U razgovoru s obitelji Prašnjak, Gerits je kazao da su im vrata Genka uvijek otvorena, da se kad god požele mogu obratiti njemu i Genku i da će im uvijek pomoći koliko mogu - rekao je Bućan.

Još jednom ističemo, gesta za pamćenje, Genk je zbog ovoga zaslužio i pljesak na Maksimiru.

17.10 Dobrano je Krznar ispremiješao momčad za veliki okršaj protiv Genka, a stigao je i službeni sastav Belgijanaca.

Umjesto Ristovskog na desnom beku je Moharrami, na lijevom umjesto Leovca Franjić, Menalo je veliko iznenađenje, tek drugi put starta u jednoj europskoj utakmici (prvi put na gostovanju kod Valura u kvalifikacijama), i to na lijevom krilu, Ivanušec će igrati više prema sredini veznog reda, a Petković će umjesto Andrića zaigrati u vrhu napada.

Veliko iznenađenje i u sastavu Genka - umjesto prve zvijezde kuba, ubojitog Onachua, u vršku napada startat će bivši junior Chelseaja Ike Ugbo.

Linker
17. travanj 2024 20:37