RONALD GORSIC/CROPIX
TRANSFER SVE ‘TEŽI‘

Više od milijun eura za Gvardiola! Evo kako se raspliće Dinamov veliki posao - igra sjajno i donosi novac

Leipzigov stoper u Dinamu nogometno se razvija i ujedno puni klupsku blagajnu novcem od bonusa
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. studeni 2020. 21:43

Transfer Joška Gvardiola u Leipzig dobiva nove financijske okvire. Podsjetimo, Modri su mladog stopera prodali u njemački klub za 16 milijuna eura gotovine, a ostao je na posudbi u Maksimiru, nogometno se razvija u modrom dresu. Jedan od bonusa je onaj za svaki njegov nastup u Dinamu, utakmica u HNL-u donosi hrvatskom prvaku 70 tisuća eura, a ona u Europi 100 tisuća eura.


- Joško nije u momčadi zbog toga što nam netko to plaća ili nas tjera da igra, nego zato što je kvalitetan i ima mjesta u momčadi bez obzira na taj bonus - rekao je u više navrata Zoran Mamić na pitanje je li novčani “poguranac” koji Nijemci šalju u Maksimir svakim njegovim nastupom glavni razlog što Gvardiol sve češće igra.

image
RONALD GORSIC/CROPIX


Posebno je u oči upadalo kad je ulazio s klupe u drugom dijelu, iako su stoperi i lijevi bekovi igrači koje treneri obično ne mijenjaju, osim ako su ozlijeđeni.


No, Gvardiol je protiv Varaždina i Gorice ušao na poluvremenu i time je Dinamo ispunio uvjet za bonus; igrač mora igrati barem 45 minuta da bi se stekli uvjeti za dodatak. Tako da je u tim utakmicama bilo očito da Modri žele ispuniti taj uvjet, što jest legitimno, ali ipak ostavlja neke dvojbe.


Hoće li to promijeniti ravnotežu i hijerarhiju u momčadi, trenerov autoritet, ima li smisla to raditi ako je rezultat pozitivan, hoće li igrač od 18 godina biti preopterećen ako bude igrao baš u svakoj utakmici? Nekad ono što je u prvi tren pozitivno i sjajan posao, kao što je ovaj “deal” s Leipzigom, možda izazvati razne kontraefekte. Ima li smisla razvijati igrača za drugi klub, postoji li opasnost da mladić koji je tek postao punoljetan i već osigurao egzistenciju, izgubi motiv, čuva se za novi klub, previše se opusti?


U jednom trenu činilo se da bi Gvardiol mogao platiti danak stalnog igranja, imao je problema sa stopalom, u utakmici protiv Istre morao je izići prije kraja. A onda je išao i za mladu reprezentaciju. No, tada ga je koronavirus natjerao na odmor, pauzirao je i samo lagano trenirao, vratio se u kadar za utakmicu s Wolfsbergerom. I valjda ipak malo uhvatio zraka. Pa su, zapravo, svi efekti tog posla s Leipzigom zasad iznimno povoljni i za njega i za Dinamo.


Jer, od trenutka dogovora s Nijemcima, do sinoć prije dvoboja s WAC-om, Gvardiol je odigrao osam utakmica za Modre, a u svakoj je bio sve bolji i bolji. Sve sigurniji i mirniji, bez obzira igrao lijevog beka ili stopera. A Dinamo je pritom na tim njegovim igrama zaradio dodatnih 680 tisuća eura. Četiri susreta u Europi (Flora, Feyenoord, CSKA, WAC) po 100 tisuća eura i četiri u HNL-u (Varaždin, Gorica, Šibenik i Istra) po 70 tisuća eura.


Dinamo je, zasad, dobio više nego što je očekivao, financijski i od Gvardiola kao igrača. Bude li sve po planu, bude li Gvardiol na raspolaganju u svim utakmicama do kraja godine, svota koju će Leipzig dodatno platiti prijeći će milijun eura. Naime, do kraja je još pet utakmica, dvije u Europi i četiri u HNL-u (i jedna u Kupu, ali ona nije resurs dodatne zarade) pa je na stolu još 480 tisuća eura.


Još nije dogovoreno kad će se Gvardiol priključiti Leipzigu, moguće je da u Njemačku ode već ove zime, ali i da ostane do ljeta pa Dinamo zaradi još novca na njegovu razvoju. Ovisit će to i o Dinamovim europskim ambicijama, Leipzigovim planovima i željama, igračevim ambicijama.

70 tisuća eura nosi Dinamu svaki Gvardiolov nastup u HNL-u
100 tisuća eura nosi Dinamu svaki Gvardiolov nastup u Europi

GVARDIOL ZA DINAMO PRIJE AUSTRIJE

U PRVENSTVU...
17 odigranih utakmica
1 postignuti pogodak
U KUPU...
1 odigrana utakmica
0 postignutih pogodaka
U EUROPI
5 odigranih utakmica
0 postignutih pogodaka
UKUPNO
23 odigrane utakmice
1 postignuti pogodak

GVARDIOL O DINAMU
"Svjestan sam svoje pozicije i dok sam u Dinamu dajem sve od sebe za taj klub, jer drugačije ne znam. Ne bih bio pošten prema Dinamu, našim navijačima, ali ni prema sebi da igram pod nekom kočnicom, biram utakmice ili sam mislima u Njemačkoj. Dok sam u Maksimiru i dalje idem glavom na kopačku ako je to potrebno"


GVARDIOL O TRANSFERU
"Sve mi se događalo filmskom brzinom. Znao sam da bi možda moglo nešto doći u ovom prijelaznom roku, ali kada je krenulo, sve mi je to bilo prebrzo. Na svu sreću, imam pokraj sebe Marijana Šišića koji je to vodio i nije me opterećivao s detaljima. To mi je kupilo mir. U Leipzigu sam prepoznao ono što je Dinamo u Hrvatskoj, dakle idealan klub za razvoj mladog igrača"


GVARDIOL O SUTRAŠNJICI
"Svjestan sam veličine Leeds Uniteda koji me je htio, Engleske kao lige i ponude koja je stigla, ali od početka sam imao neka svoja razmišljanja da mi je igrački razvoj na prvome mjestu. Meni je i dalje san igrati u Engleskoj, ali do toga želim doći potpuno spreman. Sada mislim da još nije bilo vrijeme za taj korak i to je prevagnulo u odluci"

Linker
23. travanj 2024 00:03