HANS PUNZ Afp
VATRENI NAJVEĆI DOBITAK

Vlašićevi problemi uvelike podsjećaju na one ključnog dvojca: Za njih su se pitali isto što i za Hrvata...

The Athletic je veliki prostor na svojim stranicama posvetio Nikoli Vlašiću
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. studeni 2021. 20:35

Povod je bila njegova jako dobra igra u Beču protiv Rapida. Vlašić zna da su u West Hamu dugo čekali takvu izvedbu. I sigurno se nada da će ta igra, začinjena s asistencijom za gol, biti najava promjena u njegovim izvedbama.

Hrvatski je reprezentativac, piše The Athletic, pokazao zašto ga je klub toliko želio dovesti. I platiti 30 milijuna eura. Do sada se Vlašić mučio probiti u početnih 11 Davida Moyesa, jer su Said Benrahma, Pablo Fornals i Jarrod Bowen favorizirani trojac iza napadača Michaila Antonija. Vlašiću sigurno nije pomogla činjenica da je u sezonu ušao bez odmora, jer je 28. lipnja još igrao na Europskom prvenstvu, da bi već nekoliko dana kasnije bio priključen pripremama moskovskog CSKA.

No, Vlašić se nije priključio momčadi, nego je radio po individualnom programu, jer je CSKA bio svjestan da će hrvatski veznjak otići. Stoga je u West Ham stigao bez pravih priprema, te s neadekvatnom minutažom u nogama, što mu nikako nije pomoglo u traženju brze prilagodbe. Dok je većina igrača s kojima je Moyes raspolagao bila potpuno spremna, Vlašić je u mnogočemu trebao vremena.

"Mislim da sam sposoban igrati u West Hamu, samo trebam naporno raditi", rekao je u pripremi za pobjedu od 3:0 protiv Genka još u listopadu. "Nemam ništa konkretno za popraviti, ali u svemu se želim. Prvi gol bi mnogo pomogao - svaki put kada postignete gol podiže vam se samopouzdanje."

Vlašićeva spora integracija u West Hamu ima paralele s počecima koji su Fornals i Benrahma napravili kada su se priključili iz Villarreala i Brentforda. Taj je dvojac u ključne igrače za Moyesa, ali bilo je vremena kad su se mnogi pitali jesu li to igrači za West Ham? Kao što se to danas pitaju za Vlašića. Fornals nije postigao svoj prvi ligaški gol za West Ham sve do svog 18. nastupa u Premier ligi protiv Leicester Cityja. Do tog trenutka u ligi je skupio samo tri asistencije.

U početku je Benrahma mnoge frustrirao svojom neodlučnošću u posljednjoj trećini. Povremeno bi pokazivao naznake potencijala, ali nije tu bilo kontinuirane kvalitete. Alžirski ofenzivac nije uspio postići gol u ligi sve do svog 28. ligaškog nastupa, protiv Brighton & Hove Albiona. Sada je jedan od prvih imena momčadi. U eri u kojoj mnogi očekuju da se nova pojačanja odmah prilagode svom novom okruženju, moramo prihvatiti da neke stvari ne idu tako lako. Stoga moramo biti strpljivi s Vlašićem, bez obzira koliko dugo će on čekati taj svoj prvi pogodak. Toliko važan prvi pogodak.

No, ugodna pobjeda protiv Rapida iz Beča zamalo je dovela do pogotka jednog drugog mladića, igrača koji je debitirao za prvu momčad. Sonny Perkins ima samo 17 godina, a zamijenio je Vlašića 13 minuta prije kraja utakmice. Njegov udarac glavom iz neposredne blizine obranio je Paul Gartler.

"Samo sam mu rekao: 'Kad dobiješ te prilike, moraš ih iskoristiti'. Bio je nesretan što nije zabio. Želim nastaviti davati šanse mladima."

Perkins je postao 10. igrač akademije koji je debitirao za seniore pod vodstvom Moyesom od prosinca 2019. Mladi napadač bio je jedan od ključnih igrača za mlađe od 23 godine, zabio je devet golova u 14 nastupa.

U noći u kojoj je West Ham osigurao prvo mjesto u skupini H Europske lige, ono što ostaje za pamćenje - ističe The Athletic - je Vlašićeva sjajna izvedba i debi Sonnyja Perkinsa, još jednog talenta iz akademije...

Linker
19. travanj 2024 19:54