VLADO KOS/CROPIX Cropix
VRAĆA SE - TOP!

Bjelica uoči nove sezone dobiva veliko pojačanje: ‘Hvala mu što ima toliko veliko povjerenje u mene!‘

‘On i ja zajedno smo još i igrali... Ja sam tada bio klinac, gledali smo u Bjelicu kao u zvijezdu.‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 09. svibanj 2021. 12:04

Za Mihreta Topčagića Nenad Bjelica je svojedobno rekao kako je “jedan od najboljih igrača i ljudi koje je trenirao” i otuda nije bilo nikakvo iznenađenje kada je 193 centimetra visoki napadač rođen prije 32 godine u Gračanici zimus potpisao za Bijelo-plave.

Top, kako mu je nadimak, bio je prvo pojačanje Osijeka u zimskom prijelaznom roku, zadužio je dres s brojem 30, no nije ga stigao obući u službenom nastupu. Sezona je za Topčagića počela sjajno, golom u dresu litavske Suduve u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a završila s višemjesečnom rehabilitacijom nakon operacije kičme. Za Osijek nije stigao ni debitirati prije nego što je poslan “pod nož” zbog učestalih bolova u leđima.

- Počeo sam s oporavkom prije dva i pol mjeseca. Odradio sam par treninga s ekipom. I dalje imam reakcije kičme pa nekad moram malo stati na treninzima, ali oporavak dobro ide - veli napadač Osijeka o stanju svojih leđa.

Bez forsiranja

U ovoj fazi oporavka i dalje ne radi pod punim opterećenjem, već po posebnom programu. Do ljeta bi, međutim, posljedice ozljede trebale biti prošlost.

- Plan je da dođem na pripreme za iduću sezonu potpuno spreman, da bez problema mogu raditi s ostatkom momčadi. Planirali smo da ove sezone možda odigram jednu utakmicu, ali odustalo se od toga. Nema potrebe forsirati, da se ne daj Bože nešto dogodi.

Topčagić se morao naučiti nositi s ozljedom. Ovo mu je, inače, i najduža stanka u karijeri zbog ozljede

- Imao sam prije neke sitnije probleme, ali ovako dugu stanku nisam nikada imao. Naravno da sam očekivao kako će sve biti drugačije. Kada sam dobio dijagnozu i preporuku za operaciju nije mi bilo lako, ali sada napokon ide na bolje i nadam se kako ću uskoro pokazati što znam i vratiti povjerenje koje su u klubu imali u mene.

image
NK OSIJEK

Osijek mu je sedmi klub u karijeri, ali i treći u kojem mu je trener Nenad Bjelica koji je Topčagića pritom bezuspješno pokušao dovesti u još dvije momčadi koje je trenirao.

- Zajedno samo još i igrali jednu sezonu. Kada je došao u Kärnten ja sam tada bio još klinac, tek sam ušao u prvu momčad i mi smo u njega gledali kao zvijezdu, znali smo da je igrao u La Ligi i Bundesligi. Tu smo već razvili dobar odnos. Tražio sam ga savjete, a on mi je objasnio što je važno u nogometu, što je važno u životu... Ubrzo je postao naš trener, ali šest mjeseci kasnije ja sam otišao u Admiru, on u Lustenau. Dvije i pol godine kasnije doveo me u WAC i tu smo odlično surađivali, ušli smo u prvu austrijsku ligu i već prve sezone ostali na bod od mjesta u europskim kvalifikacijama. On je otišao potom u Austriju Beč i želio me povesti sa sobom, ali klub je još prije njegova dolaska već doveo napadače pa je ta opcija propala. Pokušao me dovesti i dok je trenirao Speziju, ali ja nisam uspio raskinuti svoj ugovor koji sam imao u Kazahstanu. Pet-šest godina nismo imali kontakt, do jesenas kada me iskreno iznenadio pozivom u Osijek. Zahvalan sam mu što ima toliko povjerenja u mene i što me doveo u Gradski vrt, u odličan klub i među odlične suigrače.

Posljednji klub prije dolaska u Osijek bila mu je Suduva koja ima snaži Bijelo-plavi pečat. Za prvaka Litve, naime, brani Ivan Kardum, a igraju Josip Tadić i Domagoj Pušić.

- Čim sam im rekao da imam ponudu iz Osijeka odmah su mi rekli: “Idi odmah, nemoj razmišljati”. Rekli su mi sve najbolje od kluba do grada i ljudi. Bjelica me zvao još u listopadu da dođem, ali ja sam tada imao još godinu dana ugovora pa se moj dolazak odužio. Prvo me nisu pustili pa sam raskinuo ugovor.

Mierezov partner

Topčagić je doveden kao partner Ramonu Mierezu u napadu. S obzirom na visinu očita prednost mu je igra glavom. Istovremeno Mierez je ove sezone glavom zabio već deset golova. Njihovo partnerstvo sugerira kako bi svaki prekid za Osijek mogao biti “pola gola”.

- Ramon je karakterno sjajan dečko. Voli raditi, ima respekt prema svima, s obje noge je čvrsto na zemlji i vjerujem da će napraviti odličnu karijeru. Veliki posao radi za momčad, “ubija” se za svaku loptu, ide na centaršutove, ima dobar tajming. Jedan je od najboljih napadača koje sam do sada vidio - veli Topčagić o svome suigraču.

Ambicije Osijeka u velikoj mjeri ovisit će o zdravstvenom kartonu. Trenutno je čitava jedna momčad izvan stroja, a serija pehova nikako da stane.

- Ovako nešto nikada nisam prije vidio. Te ozljede se ne događaju zbog treninga, jer tada bi stradali mišići, već su baš posljedica pehova, spleta nesretnih okolnosti. Nadam se da ćemo iduću sezonu svi napokon biti zdravi - zaključio je Topčagić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 19:23