Osijek protiv Hajduka
 VLADO KOS/CROPIX
RASPLET ZA LIGU PRVAKA

Četiri stručnjaka prognoziraju: Hajduk ima najbolji raspored, ali jedna momčad igra najbolje od svih...

Borba za drugo mjesto postaje sve zanimljivija, a posebice iz razloga što ove sezone donosi bonus
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. lipanj 2020. 07:52

Ponekad borba za drugo mjesto može biti zanimljivija nego za prvo, nego za naslov prvaka. Dobro, u HNL-u je to česta pojava, jer Dinamo je od sezone 2005./06. samo jednom ispustio titulu, bilo je to u sezoni 2016./17. kad je prvak bila Rijeka.

Međutim, ovosezonska borba za ‘srebro’ u HNL-u u sebi nosi jedan veliki izazov - plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka, u drugo pretkolo, u dio ždrijeba za neprvake. Bitka za to drugo mjesto je ogromna, u trci su četiri kluba, trenutačno bodovno poravnati na ljestvici, Hajduk i Rijeka, Lokomotiva koja za dvojcem zaostaje dva boda, te Osijek koji kasni pet bodova...

Međusobni okršaji

Tko će na kraju biti drugi, tko će biti ‘prvak’ preostalog dijela lige, jer Modri su ionako nedodorljivi? O tome smo porazgovarali s trenerima koji su osvajali druga mjesta, koji su saznali što znači biti viceprvak.

- Ja sam dva puta osvajao drugo mjesto s Hajdukom, u sezonama 2008./09. i u sezoni 2010./11. Kakav je osjećaj biti drugi? Meni tada nije nije bio lijep, ha, ha, ha... Bolje je biti prvi. Kad si drugi, onda se obično kaže “tako blizu, a tako daleko” - kaže nam Ante Miše.

Trenutačnu situaciju u borbi za drugo mjesto u HNL-u vidi ovako...
- Rijeka i Hajduk su najozbiljniji konkurenti za drugu poziciju. Gledam malo ovaj raspored do kraja prvenstva, Hajduku na Poljud dolaze i Osijek i Rijeka, gostuje tek kod Lokomotive. Držim da bi baš ti međusobni okršaji mogli odlučiti tu bitku. S tim da Hajduk po meni ima najbolji raspored.

Pirča nam da će Majstori s mora lagano ulaziti u ritam.

- Vidite, Hajduk prije početka nastavka HNL-a nije imao niti jednu prijateljsku utakmicu, za razliku od ostalih koji su imali suparnike. Tako da su Hajdukovi konkurenti dobili na stjecanju sportske, natjecateljske forme, pa možemo kazati da će Tudorova momčad polako početi dizati formu. Vjerujem da će u svakoj utakmici biti sve bolje i bolje. Baš me zanima kako će odigrati s Varaždinom, kako će to izgledati. Dosad je Hajduk imao lakši raspored od ostalih, igrao je s Interom i Istrom, sad s Varaždincima, dakle s tri najslabije momčadi. Također, vjerujem da će Tudor stabilizirati momčad, jer je u dvije utakmice rotirao 19 igrača. Ta standardizacija će biti vrlo bitna - zaključio je Miše.

Nikola Jurčević je pak s Dinamom osvojio drugo mjesto u sezoni 2003./04., Hajduk je bio prvak.

- Dinamo je potpuno druga priča od svih ostalih klubova u HNL-u. Dinamo uvijek traži prvo mjesto. Za druge klubove osvajanje drugog mjesta znači isto kao da su prvaci, posebno zadnjih godina, kad je Dinamo liga za sebe. U moje vrijeme je Dinamo imao smjenu generacija, otišli su u tom razdoblju Olić, Butina, Marić... Otišlo je četiri-pet krucijalnih igrača, najvećih zvijezda. Dolazili su mladi, Kranjčar, Tomić, Zahora, Drpić...

Cilj nije bilo prvo mjesto, već stvaranje i pomlađivanje momčadi. Tu sezonu smo odigrali izvan svih očekivanja, bili smo prvi na ljestvici do tri kola prije kraja Lige za prvaka, kad smo na Stanovima odigrali s Zadrom 1:1. To je bilo ključno, zbog tog neodlučenog rezultata Hajduk je postao prvak, a nama je, s obzirom da smo bili milimetar do osvajanja naslova prvaka, ostao gorak okus. Kasnije smo osvojili Kup, ali to je bila utješna nagrada - prisjeća se Jurčević.

Neobične faze

Po Jurčeviću će ovosezonski rasplet HNL-a u borbi za mjesto iza Dinama odlučivati nijanse...

- U ovom prvenstvu postoje razne faze u kojima se nekako mijenjaju pozicije konkurenata za drugo mjesto. U jednom trenutku se čini da je recimo Osijek najveći favorit, onda se nakon tri tjedna čini da je to Rijeka, pa onda Hajduk, a onda Lokomotiva odigra fantastično i stalno pobjeđuje. Sve te momčadi su imale uspješne faze, ali nitko nije imao kontinuitet. Naravno, u ovom trenutku Hajduk ima najveći pritisak, s obzirom na veličinu kluba. Po mojoj procjeni, najveća borba za drugo mjesto vodit će se između Rijeke i Hajduka. Makar, Lokomotiva u posljednje vrijeme igra najbolje od svih. Lokosi su napravili fantastičan uspjeh plasmanom u finale Kupa, tako da imaju mnogo manji pritisak, doduše i Rijeka je u finalu, tako da i momčad s Rujevice ima manji pritisak. Zaključno, drugo mjesto će po mojoj procjeni osvojiti Rijeka ili Hajduk - zaključio je Jurčević.
Tomislav Ivković, današnji trener Intera, također ima jedno ‘srebro’ - osvojio ga je u sezoni 2012./13.

- Kad smo iza Dinama osvojili drugo mjesto, zaista smo imali kvalitetu. Imali smo Antolića, Pjacu, Barbarića, Kramarića, Peku, Šituma... Bila je to vrlo talentirana momčad, a ja sam ih kao trener pustio da igraju nogomet - kazao nam je u uvodu Ivković.

Kad se radi o prognozama za ovu sezonu, Ivković će kazati...
- Nije lako predvidjeti. Pobjedom nad Dinamom, Lokomotiva je ozbiljno ušla u trku za drugo mjesto. Osijek je u ovom trenutku najdalje. Međutim, moguće je da će se sve mijenjati iz tjedna u tjedan. Jer, recimo, Lokomotiva je u nastavku prvenstva imala najteži, a Hajduk najlakši raspored. Ukoliko Lokosi prebrode Rujevicu, ulaze u razdoblje tzv. manjih utakmica, ali koje mogu biti najteže. Dakle, moje mišljenje jest da su Rijeka, Hajduk i Lokomotiva najbliže drugom mjestu. S tim da će igrati međusobno, pa će možda i to odlučiti - kaže Ivković.

Dragan Skočić je izbornik Irana, kaže nam da u subotu putuje u Teheran. On je osvojio drugo mjesto s Rijekom u sezoni 2005./06.

- Mislim da će Rijeka osvojiti drugo mjesto, makar, možda sam malo u svojoj prognozi subjektivan. No, po mom mišljenju Rijeka ima najbolju momčad od svih ostalih pretendenata na drugo mjesto. Iako, to svakako moram kazati, zadnje utakmice Lokomotive su pokazale da se zagrebački klub itekako može umiješati u tu borbu. Ne vjerujem da će Hajduk biti drugi, a Osijek je ipak nešto zaostao.

Teže je bilo nekad

Prisjetio se vremena kad je on s Rijekom bio drugi...

- Elvis Scoria je počeo tu sezonu, a od mog dolaska, skupili smo praktički isti broj bodova kao i Dinamo koji je bio prvak. U toj sezoni smo osvojili i Kup, tako da su to svakako lijepa sjećanja. Mislim da je u to doba bilo teže doći do bodova u HNL-u nego je to sada slučaj. Dinamo, Rijeka, Hajduk, Osijek i Lokomotiva su liga za sebe, ostali su ipak slabiji, nekako mi se čini da je njima lako uzimati bodove protiv ostatka lige. Prije nije bilo tako. Kad sam ja vodio Rijeku, za Dinamo su igrali Modrić, Eduardo, Ćorluka... Haduk je također bio moćan, a nije bilo lako uzimati i bodove protiv recimo Cibalije... Sad najjačim hrvatskim klubovima ide puno lakše protiv onih s dan ljestvice - zaključio je Skočić.

Drugo mjesto vodi u Ligu prvaka

Zašto je bitno biti ‘broj 2’ u HNL-u? Hrvatska je za sezonu 2020./2021. među 15 najboljih država na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata i kao takva ima pravo na dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka te još tri u kvalifikacijama Europske lige.

Time će onaj tko aktualnu sezonu završi drugoplasirani doći nadomak plasmana u skupinu - Europske lige. Doduše, taj jedan korak kojeg će trebati napraviti za osiguravanje grupne faze Europske lige neće biti malen, ali će biti jedan. Naime, klubovi koji prođu drugo pretkolo Lige prvaka i u trećem pretkolu ispadnu, automatski će se plasirati u jednu od skupina Europske lige.

Dakle, neće morati igrati niti play-off već će odmah osigurati nastup u skupinama. U ždrijebu drugog pretkola Lige prvaka za neprvake naći će se drugoplasirani sastavi iz Hrvatske, Nizozemske, Turske, Grčke, Češke i Austrije. Velika je to prilika jer tko zna kad će opet viceprvak Hrvatske ići u kvalifikacije Lige prvaka i trebati izbaciti samo jedan klub za plasman u skupine Europske lige.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 12:51