Okršaj velike četvorke
 SN
NEDJELJA ZA PAMĆENJE

Dan velikih, presudnih HNL derbija: Rijeka i Hajduk više nemaju izbora, pogledajte vjerojatne sastave!

Današnje važne utakmice na Poljudu i Rujevici usmjerit će završnicu hrvatske prvenstvene sezone
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. srpanj 2020. 23:54

Dan derbija u HNL-u po dramaturgiji neće zaostajati za parlamentarnim izborima. I na nogometnim terenima čekamo odgovore tko vlada, a tko se pokunjuje, za koga će sljedećih tjedana igrati drugi, a koja ekipa sama držati sudbinu u rukama, koliki će njih “prodati kožu“, a kome zvone pobjednička zvona. Na čijoj je adresi svanulo, a gdje smrknulo.


U istom danu vidjet ćemo ima li u Hajduku prkosa i inata, a u Tudorovoj strategiji pobjedničkih sastojaka ili će kleknuti i pred Osijekom, time gotovo sigurno i krucijalnim ciljem - drugim mjestom!

image
Igor Tudor
ANTE CIZMIC/CROPIX


Golica nas potvrda od kakvog je materijala satkana družina iz Gradskog vrata, krije li se iza prvenstvenih pobjeda moć ili više slabost protivnika jer danas se igra do kraja. No, ove večeri otkrit će se i je li Rijeka rezultatski pala najniže otkako je vodi Damir Mišković ili će spasiti barem teoretske izglede za drugo mjesto i pokazati zašto je godinama bila prva do Dinama. Jednom i najbolja. Bit će nam jasnije jesu li izvedbe Modrih samo još jedno nonšalantno proljeće nakon osigurane titule ili Igor Jovićević ima opasan problem? Rezultati neće odjeknuti poput otkrića finalnih epizoda najpopularnijih serija na Netflixu ili kao što bi zagrmjelo kamo će Lionel Messi iz Barcelone, ali usmjerit će završnicu HNL sezone.

image
Vjerojatni sastavi Hajduka i Osijeka
SN

Osječka meč-lopta

Hajduk dočekuje Osijek sa zebnjom, a tek je lani 11. studenoga stao na kraj patnjama protiv Slavonaca na Poljudu. Golovima Eduoka, Caktaša i Jaira tada je dobio 3:2 (Žaper, Marić) i zaključio niz koji je trajao dvije godine i četiri utakmice bez trijumfa na domaćem terenu. Triput je bio remi, a jednom pobjeda Bijelo-plavih.

image
Ivica Kulešević
GORAN MEHKEK/CROPIX


Danas ima prvu meč-loptu jer u Splitu je Liga prvaka postavljena kao ultimativni zadatak, a Osijek već drži dva boda više. Gostima i neodlučeno ostavlja sve adute u rukama da prvi put dođu do elitnog natjecanja, utoliko će zanimljivije biti do koje će mjere rivali jurnuti po gol, a koliko se držati alanfordovske: “Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti.“


Iščekivat će se je li veće nadahnuće u Mije Caktaša ili Pere Bočkaja i kome će pripasti potez odluke.


Samo matematika

U sigurnost pozicije Igora Tudora svi se kunu, no i za njega ovo je jedna od utakmica sezone. Je li moguće da sam, kao što je već napravio, ode drugim putem ostane li ispod zacrtanog rezultata? Ne bi ni to pretjerano čudilo. Hajduku će itekako trebati navijači, a Osijeku odlučnost jer za hrabre i tigrovi su ovce, pisao je Tolstoj prije više od stotinu godina. Na obje adrese drugim mjestom spasili bi sezonu i primirili uzjogunjene uprave koje žele više od realnosti kakva im se dosad nudila.

image
Simon Rožman
MARKO TODOROV/CROPIX


Rijeku samo matematika drži kandidatom za doprvaka, a pobjeda nad Dinamom je imperativ da bi o tome imali pravo govoriti i nakon utakmice. Modrima je uzela zadnja dva Kupa, no Modri su u posljednje tri međusobne utakmice osvojili devet bodova i napravili gol-razliku 12:0. Simon Rožman i Igor Jovićević, stari znanci iz slovenskog prvenstva, nisu na iskušenjima poput Jasona Stathama, ali i oni su danas u potrazi za iskupljenjem. Rožmanova momčad pogubila je konce i s tri vezana poraza relativnu komocije pretvorila u apsolutnu frustraciju.

image
Vjerojatni sastavi Rijeke i Dinama
SN

Visoki ciljevi

Dinamo muči i loptu i gledatelje. Premda je od korona-stanke izgubio jedino od Lokomotive, nije našao igru, a pogotovo ne zamjenu za Danija Olma. I dok se pretpostavljalo da će za Španjolcem ostati praznina, momčad s toliko reprezentativaca mora nuditi više kreacije i energije. Rijeka na Rujevici i potom Hajduk u Zagrebu idealni su dvoboji za trenera da dokaže kako se s pravim pristupom i motivom mogu prebaciti na natjecateljski mod i pojačati vjeru u ono što rade. U protivnom njegova bi pozicija mogla doći na udar. U maksimirskom odajama strpljenje je gotovo stran pojam. Jovićević je od Nenada Bjelice dobio ekipu s jasnim konturama koju ponovno čeka Europa, pred njega su postavljeni visoki ciljevi.

image
Igor Jovićević
RONALD GORSIC/CROPIX


Večeras bi moglo biti tvrdo i napeto, grmjeti i sijevati, pogotovo na Poljudu. Neće se kao u Saboru zbrajati mandati, ali za nogometne klubove ovi su bodovi, specijalno Hajduk i Osijek, gotovo jednako vrijedni. Za završno formiranje “piramide vlasti” u HNL-u sljedećih tjedana.

ZADNJIH PET HNL DVOBOJA U RIJECI

SEZONA 2017. - 2018.
5. kolo Rijeka - Dinamo 0:2
SEZONA 2017. - 2018.
23. kolo Rijeka - Dinamo 4:1
SEZONA 2018. - 2019.
15. kolo Rijeka - Dinamo 1:0
SEZONA 2018. - 2019.
33. kolo Rijeka - Dinamo 0:0
SEZONA 2019. - 2020.
15. kolo Rijeka - Dinamo 0:5

ZADNJIH PET HNL DVOBOJA U SPLITU

SEZONA 2017. - 2018.
17. kolo Hajduk - Osijek 1:1
SEZONA 2017. - 2018.
35. kolo Hajduk - Osijek 1:1
SEZONA 2018. - 2019.
10. kolo Hajduk - Osijek 0:2
SEZONA 2018. - 2019.
28. kolo Hajduk - Osijek 0:0
SEZONA 2019. - 2020.
15. kolo Hajduk - Osijek 3:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 03:16