RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
DRUGI GLEDAJU PREMA PRVAKU

Dinamo drži ključeve Europe: Modri izravno kroje sudbinu Rijeke, Gorice, Hajduka i Istre 1961

Vlastiti status u prvenstvu Modri su riješili, ali zato drugi klubovi gledaju prema prvaku Hrvatske
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. svibanj 2021. 22:40

Dinamo ove sezone još nije odigrao nijednu nevažnu utakmicu, što je uistinu raritet. Sjećamo se sezona kad su Modri od sredine ožujka do kraja prvenstva igrali “revijalne” susrete, bili su pobjede bitne za imidž kluba, za bildanje rekorda i pobjedničkog mentaliteta, ali pravu rezultatsku važnost za Dinamo nisu imali. Ovog proljeća, s obzirom na dug boravak u Europi i Osijekov dugi pritisak, Dinamo još nije imao nijednu utakmicu u kojoj se mogao samo opustiti i ne brinuti o rezultatu. Pa, nije to bila ni ova protiv Varaždina.

Isprobavanje igrača

Jer, ta je utakmica još uvijek u svrsi priprema za finale Kupa, a i Dinamo je svjestan da kreira ostatak ljestvice. Protiv Varaždina odlučivalo se o situaciji na dnu ljestvice, a u iduće dvije utakmice Modri će utjecati na konačni sastav klubova koji će Hrvatsku zastupati u Europi iduće sezone.

- U svim ovim utakmicama HNL-a do kraja isprobavat ćemo neke nove igrače, kao i neke nove ideje. Imamo samo tri utakmice na pripremama i svaka od tih utakmica služi nam kao priprema za iduću sezonu - rekao je Damir Krznar prije, ali i nakon utakmice s Varaždinom.

Isprobao je formaciju s trojicom u zadnjoj liniji, od kojih je jedan od trojice bio desni bek Ristovski. Očito, to je jedna od tih ideja na kojima će se raditi u idućih mjesec i pol, da Dinamo za novi europski pokušaj ima spremnu i tu varijantu. Hoće li ona postati glavna ideja ili ipak tek alternativa, to je trenutno teško znati. U svakom slučaju mogli bismo i u preostale dvije HNL utakmice vidjeti još novih Krznarovih zamisli.

No, unatoč tim rotacijama i probama, Dinamo ide po pobjedu u Veliku Goricu. Jedan dio onih koji su se protiv Varaždina odmarali, zaigrat će tamo od prve minute, među njima, vjerojatno Ademi i Petković. Mogao bi se vratiti i Lauritsen, premda je izglednije da će zaigrati u finalu Kupa. Nema opuštanja, u svakom slučaju, Krznarova momčad želi do kraja sve pobjede, a tome se nadaju i Rijeka i Hajduk. Svladaju li Modri Goricu pomoći će Riječanima i Splićanima da pokušaju doći do trećeg mjesta, a pobijede li u finalu Kupa, opet u Velikoj Gorici, Istru, otvorit će, definitivno, put prema Europi i četvrtoplasiranom klubu HNL-a.

Znači, u samo tri dana Dinamo u Velikoj Gorici može riješiti priču oko konačne euro-sudbine svojih rivala. Ipak, treba imati na umu, finale Kupa glavna je preokupacija, glavna predstava do kraja sezone, sve najjače snage i najvažnije ideje usmjerene su upravo na taj sraz. Rabuzinovo Sunce predugo izostaje iz Maksimira, od 2018., vrijeme je za povratak u Plavi salon.

Rijeka i Hajduk za Dinamo

I, tako će Dinamo, jedinu nevažnu utakmicu sezone, lišenu svih rezultatskih imperativa i mogućih utjecaja na konačan poredak, igrati tek u zadnjem kolu protiv Šibenika. Bit će to 56. utakmica sezone, jedina, ali baš jedina u kojoj konačan rezultat neće baš ništa značiti. Hoće, simbolički, da se naslov proslavi pobjedom i da se “oduži” Šibeniku koji je prošli put slavio u Maksimiru te na Šubićevcu uzeo bod. No, osim toga, baš ni o čemu taj dvoboj neće odlučiti. Ovaj u Gorici, pa finale Kupa, još uvijek Dinamo ima cilj, motiv i potrebu za pobjedama. Zbog sebe ili drugih. Rijeka i Hajduk, koliko god bili veliki rivali, navijat će za Dinamov maksimalan učinak.

Inače, spomenimo i da je Dinamo ove sezone u HNL-u izgubio dosad 23 boda, od toga 10 u Maksimiru (porazi od Šibenika i Rijeke, remiji sa Slavenom i Varaždinom) i 13 u gostima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 17:25