IZBORI BEZ KRAJA

Pobjedničke muke Joea Bidena: Porazio je Donalda Trumpa, ali sada ga čeka još veći izazov

Bidenova će administracija imati posla preko glave u zemlji gdje će izvršnim uredbama morati poništiti velik dio Trumpovih odluka
Problem je što Biden i dalje funkcionira u svom stožeru, a njegov tranzicijski tim ni tjedan dana nakon što je postalo neupitnim da je pobijedio ne može ući u savezne zgrade, pristupiti sredstvima potrebnim za tranziciju i početi preuzimanje svojih funkcija
 Angela Weiss/AFP

Joe Biden, kandidat Demokratske stranke, pobijedio je aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa u saveznoj državi Georgiji, dok je Trump osvojio Sjevernu Karolinu, čime je Biden dobio ukupno 306 a Trump 232 elektora. U takvim okolnostima više nije upitno pitanje izbornog pobjednika, a to će sasvim sigurno dokazati i pravosudni postupci koje je pokrenula Bijela kuća kako bi dovela u pitanje modele brojanja glasova. U većini slučajeva koji su dosad presuđeni izgubili su. Ali, nastavljaju dalje. Jer, čovjek u Bijeloj kući naprosto ne želi čuti riječ - poraz. Iako ga je pretrpio. U Georgiji, treba reći, traje ručno prebrojavanja glasova, ali nitko ne očekuje promjene. Jednostavno, postoji 13.000 više stvarnih biračkih listića na kojima je zaokruženo Bidenovo ime.

U srijedu, prenosi The New York Times, na sastanku u Bijeloj kući, većina savjetnika je Trumpu otvoreno rekla da su mu šanse da dođe do promjene rezultata tanke. Zatim je predsjednik zatražio da se izvrši pritisak na republikanske vlasti u nekolicini ključnih država da izaberu elektore koji će mu donijeti pobjedu. Jedan od sudionika sastanka rekao je da to nije bila stvarna ni dubinska rasprava. “On zna da je gotovo”, rekao je sudionik sastanka za novine koje su od prvog dana aktivno radile protiv Trumpa. Ali, i dalje razmišlja o neostvarivim scenarijima, o nemogućim misijama kako bi ipak, mimo volje biračkog tijela, ostao u Bijeloj kući. Razlog je, navodi NYT, nesigurna sudbina koja ga čeka kad prestane biti predsjednikom. “Nema tu velike strategije, kako se spekulira kad je riječ o aktivnostima koje je pokrenulo Ministarstvo pravosuđa s ciljem da se pokrenu sudski postupci zbog izborne prijevare. Trump jednostavno pokušava preživjeti od jednog ciklusa vijesti do sljedećeg, istražujući koliko daleko može inzistirati na svom stavu da nema poraza i osigurati kontinuiranu potporu svoje republikanske baze”. Tako zaključuje NYT nakon razgovora s nizom ljudi iz Trumpova najužeg kruga.

U petak se Trump konačno pojavio pred javnošću. Iako se možda nadao da će promjena boje kose - pojavio se sijed, ne više narančast - izazvati interes javnosti, loše je procijenio. Mediji su zaključili da se očito ofarbao jer se ne vidi izrast. Možda je time kod svojih pobornika htio postići dodatnu sućut - od briga je posijedio. Kako bilo da bilo, nije uspio. Analize njegova govora primarno su se fokusirale na ono što je rekao: "Ova administracija neće ići u 'lockdown' ... što god se dogodilo u budućnosti - a tko zna koja će administracija to biti, pretpostavljam da će vrijeme pokazati - ali mogu vam reći da ova administracija neće ići u 'lockdown'”. “Koja će administracija to biti”. Parenteza koja teško da je lapsus, preduga je. Dakle svjesna. Vjerojatno opet usmjerena stranci da ga ne napusti prije nego što 6. siječnja Kongres službeno proglasi pobjednika izbora. I biračkom tijelu da vrši pritisak na stranku kako se ne bi pojavila “koja administracija”. Što god to bilo, prvi je znak da se Trump počinje suočavati s izglednom budućnošću koja znači izlazak iz Bijele kuće. I titulu “bivšeg predsjednika”. U dijelu svojih želja je uspio, na ulicama su se u subotu pojavili njegovi pobornici koji su ga ispratili na golf teren..

Bidenova će administracija imati posla preko glave u zemlji gdje će izvršnim uredbama morati poništiti velik dio Trumpovih odluka. A čeka ga Senat u kojem će republikanci vrlo vjerojatno imati jedno mjesto više pa Kamala Harris neće moći biti glas koji donosi prevagu. Optimistični se Washington Post nada da će Biden uspjeti, sa svojim 36-godišnjim iskustvom iz Senata, naći mogućnost da premosti taj problem. Ali, treba imati na umu da je riječ o Senatu u kojem Biden nije bio 12 godina, da je puno novih lica, da je Mitch McConnell, lider senatske većine, zadrti partijac koji kompromis ne vidi kao rješenje, nego kao problem. I da mu je jasno da jedino zaustavljanjem Bidenovih zakonskih prijedloga može voditi borbu protiv njega u trumpiziranom biračkom tijelu.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

image
Naslovna stranica novog broja Globusa

Pretplatite se, donosimo Globus sigurno do vašeg doma!

01/22 55 374

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:06