CROPIX
USUSRET DERBIJU

Dinamova zvijezda uoči Hajduka: ‘Očekujem da pokažemo kako smo mi ipak druga dimenzija za sve ostale‘

Mladi talent ojačao je svoje pozicije kod trenera Zorana Mamića izvedbom u Velikoj Gorici
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. siječanj 2021. 14:43

Luku Ivanušeca izdvojili smo nedavno kao igrača od kojega se ovog proljeća u Dinamu očekuje veliki iskorak. Imao je i dosad dobrih partija, pogodaka, bez obzira ulazio s klupe ili igrao od prve minute, no još uvijek nije stekao status sigurnog prvotimca, onoga čije je mjesto u prvih 11 osigurano.
U Velikoj Gorici zabio je pogodak za 1:1, pružio dobru partiju i svakako se nametnuo treneru Zoranu Mamiću i za derbi s Hajdukom. No, ostanimo još malo u Gorici. Teška utakmica, teška pobjeda...
- Znali smo da će biti teška, teren nije bio idealan, nije bilo lako igrati. Ali, stvorili smo jako puno prilika, trebali možda zabiti više golova. Bila je to zanimljiva utakmica, s puno preokreta, pogotovo za gledatelje pred ekranima. Na kraju, bez obzira na ove priče o sudačkom odlukama, što nije bio aut, zasluženo smo pobijedili i uzeli tri boda - tvrdi Ivanušec.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Pokazali karakter

Priznaje da su mu ovakve pobjede još slađe, da još bolje “legnu” za atmosferu u momčadi i za dodatno samopouzdanje.
- Apsolutno, pokazali smo karakter, vratili se dvaput iz minusa i sigurno će nam to dati samopouzdanje. Nije ni lako dati četiri gola, baš nikome...
Dobro, kako najbolje sažeti prve dvije utakmice. Puno prilika, dominacija, pobjeda i poraz uz gol-razliku 4:5. Ima li tu više razloga za brigu ili za optimizam?
- Ma, nema razloga za brigu, jer smo odigrali jako dobro i protiv Rijeke i protiv Gorice. Stvorili smo puno prilika, jedino moramo poboljšati realizaciju i bit će to još puno bolje. Rijeka je odigrala dvije fantastične kontre, izašli smo u visoki presing i ispali smo, ali bile su to odlične akcije. Stoga, ne mislim da trebamo biti nešto posebno zabrinuti.
Još je nešto novo... Dinamo ove sezone bodovno nije tako uvjerljiv u odnosu na konkurente, štoviše, prije utakmice u Gorici bio je i u zaostatku za Osijekom. Koliko je teško Dinamovim igračima igrati kad trebaju ganjati minus, nisu na to dosad naviknuli?
- Nismo naviknuli, ali s jedne strane nam je drago da je HNL zanimljiviji, da tu ima klubova koji mogu i parirati. Dobro je da liga ima tu draž, moramo se s tim nositi. Lijepo je pratiti HNL i gledateljima kad znaju da se svašta može dogoditi, to je nogomet i pritisak s kojim se moramo nositi.
Derbi za derbijem, sad je na redu onaj najveći. Hajduk je dužnik, u srpnju je slavio u Maksimiru, zabio je u toj utakmici i Ivanušec.
- Sjećam se utakmice, kako ne. Hajduk kao Hajduk, to je pravi hrvatski derbi, motivirani smo da vratimo Splićanima za taj poraz. Očekujemo tešku, tvrdu utakmicu, dobar Hajduk. Stigao im je novi trener, svi će mu se htjeti dokazati, no mi želimo tri boda. Kakav će biti Dinamo? Očekujem da budemo pravi, da pokažemo da smo druga dimenzija za sve ostale.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Hajduk je povijesno najveći Dinamo rival, ali često danas Dinamovi navijači, bockajući Hajdukove, znaju reći kako to više nije derbi jer su Bijeli godinama daleko od naslovnih uloga i borbe za naslov. No, kako Ivanušec i njegova generacija (iako on sam kao dječak nije igrao u Dinamu) doživljavaju taj rivalitet, s obzirom da ga nisu još doživjeli u pravom svjetlu, kad se oba kluba međusobno bore za trofeje, kad je ulog u svakom derbiju neprocjenjiv, kad odlučuje jedna lopta? Ili je Hajduk s godinama igračima Dinama postao jednak rival kao neki drugi klubovi, Rijeka, Osijek...
- Nije Hajduk isto što i drugi, zna se odmalena što nosi ta utakmica. Prvo što znate kao klinac kad se počnete baviti nogometom jesu Dinamo i Hajduk i taj rivalitet. Da, to je poseban derbi, posebna draž. Uvijek želiš pobijediti i motivacija je nešto drugačija.

Cilj mi je iskočiti

Vratimo se na onu priču o njegovom osobnom uzletu. Hoće li ovo proljeće biti razdoblje kad će Ivanušec, što volimo reći, eksplodirati?
- I moj je cilj iskočiti, pokazati zašto me Dinamo doveo. Ima i klub velika očekivanja i toga sam svjestan. Konkurencija je velika, ali na meni je da postanem važan kotačić u ovoj momčadi. U dobroj sam formi, dobre su bile pripreme, mogu biti donekle zadovoljan s ove dvije utakmice.

Rad na defenzivi

U čemo, po vlastitom mišljenju, još može napredovati?
- U fazi obrane, posebno. Ali, i prema naprijed moram biti konkretniji, zabijati više golova, više asistirati i suigračima kreirati više prilika. Da to sve skupa bude što konkretnije...
Jako se malo u Dinamu priča o Krasnodaru, kao da se ne igra europsko proljeće. Što je dokaz da je HNL dobar i neizvjestan i da okupira misli više nego ikad. No, tempiraju li ipak formu u Dinamu i za tu utakmicu, jesu li dvoboji s ruskom momčadi ipak najvažniji?
- Istina, ne razmišljamo još uvijek o Krasnodaru, iako se dvije-tri riječi uvijek potroše i na njih, znamo da su to bitne utakmice. Ali, najveći je fokus na Hajduku! Pa na onoj sljedećoj utakmici. Negdje u podsvijesti jest Krasnodar, sigurno, ali sad je najvažnije osvajati bodove u HNL-u i na tome radimo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 08:47