MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
ŽELI GA UKRAJINSKA LEGENDA

Ex-dinamovac i ljubimac Rijekinih navijača odlazi već ovog ljeta? Milijunski transfer pred realizacijom

Ako se finaliziraju svi dogovori, plemeniti će vezist preći u klub u kojem su radili Dalić i Mamić.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. kolovoz 2021. 20:00

Robert Murić ušao je u zadnju godinu ugovor s Rijekom u kojoj je jedan od najboljih igrača, no Murić nikad nije skrivao da želi novi inozemni transfer i to bi se moglo dogoditi već ovog ljeta. Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je zainteresiran, pregovori traju i ako se finiširaju Murić bi sljedeći tjedan mogao napustiti Rujevici. Ili do kraja prijelaznog roka...

Murić je stigao u Rijeku u veljači 2019. godine nakon europskih putešestvija koju su mu karijeru gurnule na pogrešan kolosijek. Kao velikog Dinamovog talenta 2014. odveo ga je Ajax, no u Amsterdamu iz raznih razloga, pa i ozljeda, nije postao ni standardan prvotimac, a kamoli as.

Prvo je išao na posudbu u Pescaru da bi za 500.000 eura bio prodan u portugalsku Bragu gdje je završio u drugoj momčadi i stigao u Rijeku bez odštete. Za klub s Rujevice do gostovanja u Škotskoj u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu igrao je 87 službenih utakmica, u njima dao 27 golova i dodao 17 asistencija. Za Rijeku je skupio daleko najviše utakmica u profesionalnom nogometu, na Kvarneru je rastao s vremenom i postao ljubimac navijača. Fanovima Rijeke nisu drage vijesti o njegovom mogućem odlasku jer dojam je da bi tek mogao dati najbolje. Rijeka ga je vratila u život. Zato ju je izabrao i pogodio. Iako je imao i druge opcije.

Al Ain je klub koji može dobro platiti, Murićeva vrijednost po Transfermarktu je dva milijuna eura, ali budući da mu je ugovor na isteku jer traje do 15. lipnja 2022. godine, Rijeka će biti zadovoljna ako dobije i pola te svote. Možda i s manje. Kako god bilo, Damir Mišković i njegova struka na Muriću su napravili dobar posao.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Al Ain su trenirali Zlatko Dalić i Zoran Mamić. Hrvatski izbornik s njim je bio finalist Azijske lige prvaka te je osvojio niz trofeja, najveći su naslov državnog prvaka i President’s Cup. Mamić ga je doveo do finala Svjetskog klupskog prvenstva i također do titule prvaka države i osvajača Predsjedničkog kupa. No, osim njih tamo su bili i Joško Španjić, Željko Sopić i Ivan Leko.

Trenutačno je trener Ukrajinac Serhij Rebrov, koji solidno poznaje hrvatski nogomet, a igrao je i protiv Dinama s Ferencvarosem. Ekipu uglavnom čine domaći igrači, od stranaca tamo su pod ugovorom Argentinac Cristian Guanca, Brazilci Erik i Perreira te Autonne iz Obale Bjelokosti i Egipćanin Yaisien.

Murić je napadač plemenita kova, kojeg je zastoj u razvoju koštao veće karijere. Iako se u Rijeci digao na zavidnu razinu, ipak to i dalje nije nogomet kakav se od njega očekivao. Napadački je opasan, ali trkački i defenzivno često nije na takvoj razini. Međutim, kad riješi utakmicu, kad bude junak, nitko ne pita za obranu…

Poteškoće s ozljedama također su uzele danak, često bi ga zaustavile kad se baš zahuktavao, dizao fizičku spremu i ritam igre. Na startu ove sezone bio je jako dobar, potom je morao na pauzu zbog jednog pozitivnog testa, a sada će trebati riješiti je li Al Ain njegova budućnost ili će čekati neki europski klub. Po njegovim riječima vjeruje da može igrati u jednoj od jačih liga na Starom kontinentu, međutim, ovo nije ljeto u kojem klubovi puno troše jer korona je izazvala financijsku krizu u nogometu. Teže je napraviti lukrativan transfer.

Rebrov je 6. lipnja stigao u Al Ain i tek gradi svoju igru, a Murić bi mu mogao biti značajno pojačanje ukoliko mu ne bi trebalo puno vremena za prilagodbu. Ipak je to drugačiji svijet i tko zna bi li se snašao. O tome treba dobro razmisliti. Mnogi igrači idu u arapske zemlje, no samo neki su uspjeli opravdati i svoja i poslodavčeva očekivanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 14:35