MEKI LOCKDOWN

Njemačka traži novi model pomoći ugostiteljima umjesto naknade 75% prometa

"Pokušat ćemo nastaviti s pravilom o naknadi 75 posto prometa", tvrdi ministar financija, ističući da je to jeftinije od gašenja tvrtki
 Christof Stache/AFP

Bavarska traži snižavanje PDV-a za ugostiteljstvo i organizatore proslava na 5 posto, odnosno 7 posto za razdoblje oko Božića i Nove godine. Dosad su ugostiteljski objekti plaćali PDV od 19 posto za jelo i piće posluženo u restoranu, odnosno 7 posto za dostavu. Bavarski ministar financija Albert Füracker (CSU) predlaže da niži PDV od 7 posto ostane i nakon pandemije, jer će ugostiteljstvu trebati vremena za oporavak, prenosi Süddeutsche Zeitung.

Meki lockdown

Mnogi su se složili s ocjenom Instituta za njemačko gospodarstvo (IW) iz Kölna da je viška barem trećina novca koji je savezna vlada predvidjela za pomoć poduzećima da prebrode "meki lockdown", a to je 30 milijardi eura za studeni i prosinac.

Ekonomist Tobias Hentze (IW) kaže da će neki tako više zaraditi nego da su radili. Zato on preporučuje da se pomoć namijeni naknadi fiksnih troškova kao što je najamnina, koji se moraju plaćati i kad tvrtka ne radi. To bi se moglo promijeniti u 2021., no već je određeno da će tvrtke za studeni i prosinac, za trajanja jesenjeg "mekog lockdowna", dobiti tih do 75 posto naknade prošlogodišnjeg prometa.

"Pokušat ćemo nastaviti s pravilom o naknadi 75 posto prometa", najavio je ministar financija Olaf Scholz, ističući da je to jeftinije od novog vala gašenja tvrtki i otkaza. Mjere njemačke vlade djeluju: u studenome je unatoč mekom lockdownu prijavljeno manje nezaposlenih nego mjesec prije, a manje tvrtki (15 posto) izjavljuje da im je egzistencija ugrožena. U lipnju, bez lockdowna, takvih je bilo 20 posto, objavio je IFO institut.

Samozaposleni

I opozicija je kritizirala model naknade do 75 posto prometa. - Trebamo pomoć koja će dugoročno biti pravedna, pri čemu će se odgovorno raspoređivati novac od poreza - poručila je političarka Zelenih Claudia Müller, ističući da je neprihvatljivo da neki dobro zarade, a da neki poput malih dućana i solo poduzetnika, dobiju minimum. Za isplatu paušala zauzeo se i šef Vijeća ekonomskih eksperata Lars Feld.

Njemačka je produžila do kraja lipnja 2021. financijsku pomoć tvrtkama i poduzetnicima pogođenima pandemijom. Za studeni i za prosinac će biti isplaćena pomoć prije svega poslodavcima u ugostiteljstvu i kulturi, koji će morati ostati zatvoreni do Božića.

Predviđeno je više novca nego dosad za mala i srednja poduzeća, prenosi Der Spiegel: umjesto dosadašnjih maksimalno 50.000 eura mjesečno, tvrtke će moći dobiti po 200.000 eura. Pravo na pomoć za premošćivanje koronakrize imaju tvrtke koje su doživjele pad prometa od barem 40 posto u odnosu na taj mjesec prošle godine. Samozaposleni mogu računati na iznos do 5000 eura na mjesec.

Austrija pokriva do 80% pada prihoda poduzećima

I dok Njemačka vodi rasprave oko toga treba li pronaći neki drugačiji model, i druge članice Europske unije ponudile su neke vrste kompenzacije zatvorenim objektima.

Francuska je ugostiteljima omogućila pravo na kompenzaciju u iznosu od 1500 do 10.000 eura svaki mjesec koji su zatvoreni, ovisno o padu prihoda, a uz to država zaposlenicima zatvorenih objekata osigurava nadoknadu plaće u iznosu od 100 posto i oprost doprinosa. Austrija je odlučila da će sva poduzeća koja su zatvorena od države moći nadoknaditi do 80 posto pada prihoda u odnosu na isto razdoblje lani.

Osigurali su između 1,5 i dvije milijarde eura. Svoj model izradila je i Češka, ali čini se da u njega ulaze samo oni zatvoreni objekti čiji su vlasnici samozaposleni te obrti i manje obiteljske tvrtke. Imaju pravo na 500 čeških kruna na dan. (D.K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:32