Varazdin, 121010.Gradski stadion Varazdin. Kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo U21 u Danskoj 2011. godine. Hrvatska - Spanjolska.Na slici: Dejan Lovren i Thiago Allantara.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX
NIŠTA OD EURA

FOTO Na kraju su ipak Hrvati dobili po repu: Furija i škotski sudac deklasirali mini Vatrene

Iako je veći dio utakmice Hrvatska bila ravnopravna sve se prelomilo u 67. minuti kada je Furija došla u vodstvo, a odmah potom je Dejan Lovren dobio crveni karton
Piše: Nenad KovačićObjavljeno: 12. listopad 2010. 16:54

Izabranici Dražena Ladića borili su se srčano u Varaždinu, no izgubili su i u drugoj utakmici play-offa za plasman na Euro u Danskoj. Španjolci su slavili 3-0 nakon 2-1 na svom terenu u Burgosu. Raspad inače solidne igre dogodio se u zadnjih 20 minuta.

Veliki peh snašao je Ladića na samom početku. Nakon samo 12 minuta igru je morao napustiti glavni adut Ivan Rakitić. Na prvi pogled bezazleni start na centru šokirao je cijeli stadion. Rakitić je ostao ležati na travnjaku, igrači su u panici počeli zvati liječničku službu dok je Rakitić nepomično ležao. Srećom, peh u sportskom smislu nije se pretvorio u tragediju iako je koju minutu tako izgledalo dak je Ivan nepomično s licem oblivenim krvlju ležao na travi.

Upravo s njegovim izlaskom iz igre poklopio se prekid dominacije naših mladića koji su do tog trenutka napravili nekoliko izglednih prilika. Baš je Rakitić neposredno prije toga odlično gađao “malu mrežicu”, ali izvana. Vukušiću je zbog zaleđa opravdano poništen pogodak petom.

Do kraja dijela igralo se uglavnom na Kelavinoj strani terena, no on je bio siguran, uključujući i situaciju kad je sam pred njega izbio Adrian Lopez kojeg je prisilio da puca pokraj gola. Dok je na desnoj strani Krkića uštopao Vida, puštalo je u obrani na drugoj strani, gdje su nešto slabije stajali Lovren, Maloča i Jozinović. Tako je bilo i u 37. minuti, kada je Kelava panterski reagirao na udarac Ivana Mate koji je neometano pucao. Kelavu nije matirao Mata, nije ga ni Krkić koji je u zadnjoj minuti prvog dijela opalio u smjeru lijevih rašlji.

U nastavku je bilo vrlo vatreno, naši su u uvodnim minutama propustili zabiti, a mogli su. Škotski sudac Cullum poništio je u 56. minuti pogodak Oremuša zbog igranja rukom. Tri minute poslije Vukušić je trebao glavom savladati De Geu na centaršut Vide, no i ta je prilika otišla u vjetar - točnije pokraj vrata.

Kako to obično u nogometu biva, uslijedila je kazna. Kelava je propustio uhvatiti nabačenu loptu nakon koje je s pravom tražio prekršaj, ali ga nije dobio. Atleticov branič mirno je zakucao loptu u mrežu.

Nervoza se nakon toga prenijela na Ladićeve igrače te je samo dvije minute poslije nakon grubog starta zbog drugog žutog kartona isključen Badelj i bio je to kraj nadanja, ali i početak raspada. Nagnalo je to neodgovorne navijače na jugu na nesportski čin te su raznim predmetima zasuli pomoćnog suca, pa je umalo uslijedio prekid utakmice. Pauza je trajala dugih i neizvjesnih devet minuta, ali je utakmica srećom nastavljena.

Pogoci Lopeza i Jeffrena bili su tek točka na i i tužni epilog jednog nes(p)retnog poraza. Španjolci su bili bolji, no ipak ne toliko koliko to pokazuje konačnih 0-3.

Hrvatska Španjolska 0-3 (0-0)

Sudac: William Collum; pomoćnici: Drummond i Sorbie (svi Škotska).

Stadion u Varaždinu. Gledatelja: 8000. Strijelaci: 0-1 Dominguez (67), 0-2 Lopez (89), 0-3 Jeffren (90+4). Žuti kartoni: Vida, Maloča, Lovren, Badelj, Kelava, Tomečak (Hrv). Crveni karton: Lovren (drugi žuti, 70.).

Hrvatska (4-2-3-1): Kelava, Vida, Lovren, Maloča, Jozinović (od 69. Tomečak) - Badelj (od 71. Šimić), Ademi - Jajalo, Rakitić - (od 14. Oremuš), Perišić - Vukušić.

Španjolska (4-2-3-1): De Gea - Azpilicueta, San Jose, Ruiz, Dominguez (od 90. Minu -) - Perez (od 75. Fontas -), Allantara - Mata, Parejo, Krkić (od 62. Jeffren) - Lopez.

Poznati svi sudionici Europskog prvenstva U-21 reprezentacija

Na završnom turniru 18. izdanja nogometnog EP-a U21 reprezentacija u Danskoj, koji će se održati od 11. do 25. lipnja sljedeće godine, igrat će Švicarska, Island, Engleska, Španjolska, Bjelorusija, Češka, Ukrajina i – domaćin Danska...



U utorak su odigrane preostale uzvratne kvalifikacijske utakmice, a najveće iznenađenje priredila je reprezentacija Bjelorusije, koja je kao domaćin u Borisovu nadoknadila zaostatak 2-0 iz prvog dvoboja s Italijom, te je u produžetku slavila s 3-0.

Talijanska selekcija, koju vodi izbornik Pierluigi Casiraghi, slavila je u Rietiju s 2-0, no, u Borisovu su domaćini nadoknadili taj rezultat već u prvih pet minuta! Jurčenko je zabio prvi pogodak u 4. minuti, a drugi samo minutu nakon toga. Talijanima je presudio Veretilo golom u 6. minuti sudačke nadoknade.

Nizozemska je i Kijevu pobijedila domaću Ukrajinu s 2-0, ali, bila je to ''pirova pobjeda''. Ukrajinci su slavili u Rotterdamu s 3-1, te su zbog većeg broja golova u gostima ostvarili plasman na EP.

Vrlo uvjerljiva bila je selekcija Češke, koja je s ukupnih 5-0 pobijdila Grčku. Nakon domaće 3-0 pobjede, Česi su slavili s 2-0 i u Tripoliju.

Kvalifikacije za EP U-21, uzvratne utakmice:

Hrvatska – Španjolska 0-3 (Dominguez 67, Adrian 89, Jeffren 90+1), prva utakmica 1-2

Rumunjska – Engleska 0-0, prva utakmica 1-2

Bjelorusija – Italija 3-0 u produžetku, prva utakmica 0-2

Grčka – Češka 0-2, prva utakmica 0-3

Ukrajina – Nizozemska 0-2, prva utakmica 3-1

ponedjeljak:

Švedska – Švicarska 1-1, prva utakmica 1-4

Škotska – Island 1-2, prva utamica 1-2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 17:14