Paolo Tramezzani dobro se snalazi u HNL-u
 VOJKO BASIC Cropix
NOVI IZAZOVI

Hajduk mu je najveći klub karijere, a nakon što je uništio Baselove snove o tituli, može li i Osijekove?

Talijanski trener u Švicarskoj je radio uspjehe koje bi vrlo rado ponovio i sad u Splitu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. travanj 2021. 10:21

Sredinom siječnja Paolo Tramezzani dobio je u ruke najveći klub svoje karijere. Nakon Lugana, APOEL-a, Livorna i Siona pružila mu se prilika podići posrnulog hrvatskog velikana. Da nije situacija bila loša, ne bi se ni Tramezzaniju otvorila šansa za najveće ostvarenje u karijeri. Jer, ambicije i pritisak koje posjeduje Hajduk ne mogu se uspoređivati s veličinom Lugana, APOEL-a i Siona, a Livorno kao drugoligaš i ne ulazi u tu usporedbu.

U petoj sezoni samostalne trenerske karijere došao je Tramezzani u priliku napraviti rezultat koji bi mu mogao otvoriti još veće europske horizonte, vrata jačih klubova nego li su bili oni koje je dosad trenirao. Stoga je, osam kola prije kraja sezone, glavno pitanje može li Tramezzani s Hajdukom ponoviti rezultat koji je kreirao s Luganom, a samim time podići letvicu vlastitih dostignuća?

Skok s Luganom

Prije četiri godine u Lugano je stigao nepoznati trener. Nakon pet sezona u ulozi pomoćnika albanskom izborniku Gianniju de Blasiju, Paolo Tramezzan odlučio se na samostalnu karijeru. Došao je u Lugano gdje je imao sličnu situaciju kao i u Hajduku. Momčad je preuzeo nakon 18. kola i već na debiju teško je stradao od Basela, na St. Jacobsu izgubio je 0:4. Lugano je pao na pretposljednju, devetu poziciju, trećeplasirani Luzern bježao je 12 bodova, a četvrtoplasirani Sion je mao 11 viška.

Međutim, Tramezzani se uhvatio posla. Što je prvo promijenio? Nakon šest utakmica na klupi Lugana izmijenio je formaciju, umjesto dotadašnjih 4-1-4-1 okrenuo je sustav u 3-1-4-2. Poveznica je jasna, u Hajduku je također brzo promijenio sustav, tek je pet utakmica igrao s četiri u zadnjoj liniji, da bi od jadranskog derbija na Rujevici početkom veljače krenuo u igru s formacijom 3-4-2-1.

Od tada bilježi seriju pozitivnih rezultata na klupi Hajduka, u osam prvenstvenih susreta ima šest pobjeda i dva remija. Promjenom sustava profitirao je i u Luganu, izgubio je na premijeri formacije 3-1-4-2 od Young Boysa (0:2) i potom nanizao uspješnu seriju. U 11 posljednjih utakmica uzeo je 25 od 33 boda s osam pobjeda, remijem i dva poraza. U tih osam pobjeda šest puta je slavio s jednim golom razlike, ali tek jednom s 1:0. Uspio je s Luganom prestići konkurenciju i osvojiti treće mjesto. Na kraju sezone 2016./17. Lugano je skupio 53, Sion 51, a Luzern 50 bodova.

‘Bronca’ više nije daleko

U avanturu s Hajdukom krenuo je s “minus 13” u odnosu na trećeplasiranu Goricu, te šest bodova manje od Rijeke, koja je uz to imala i dva susreta manjka. Pozicija iz koje se teško vidjela Europa, ali tri mjeseca kasnije doveo je Hajduk na šest bodova zaostatka iza Gorice, uz bonus-dvoboj, zaostalu utakmicu s Dinamom. Treće mjesto više nije tako daleko, s tim da je Hajduk u gotovo ravnopravnoj utrci za četvrtu poziciju s Rijekom, koja s utakmicom viška bježi dva boda. Tramezzanijeva prča iz Lugana i Hajduka puna je sličnosti, jedino što Talijan još nije Bijele probudio u šest sati ujutro da vide kako žive radnici iz tvornica. Tako je, naime, napravio u Luganu, da bi njegovi igrači shvatili kako imaju ugodan život kojeg trebaju sačuvati rezultatom.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

U Luganu je Tramezzani izborio Europsku ligu osvojivši treće mjesto, a pred utakmicu s Osijekom, koji se bori za naslov prvaka i na Poljud dolazi s jasnom idejom nastavka šampionske utrke, iz “portfelja” zanimljivih utakmica Paola Tramezzanija izvukli smo prošlogodišnji dvoboj s Baselom. Tramezzani je vodio Sion, koji čak 35 utakmica zaredom nije znao za pobjedu protiv Basela, ali “ide vrč na vodu sve dok se ne razbije”, kaže poslovica. Tako se i tradicija drži.
- Sion je s puno strasti obranio vodstvo i došao do pobjede - bilježio je švicarski tisak.

Odlike pobjednika

Ne trebate pogađati kojim je rezultatom pobijedo Tramezzani. Jasno, bilo je 1:0 za Sion, koji je uz to imao igrača manje od 53. minute, gotovo kompletno drugo poluvrijeme. Sve karakteristike Tramezzanijeva nogometa sadržane su u tom dvoboju.

Obrambena strast i odlična realizacija dovele su do pobjede:
- Basel se u Sionu oprostio od utrke za naslovom prvaka!
Može li u petak navečer isto ponoviti i protiv Osijeka, može li Tramezzani i Bjeličinu momčad oprostiti od šampionske ideje? Vidjet ćemo, ali u kratkoj trenerskoj karijeri pokazao je Tramezzani kroz rezultate u Švicarskoj i neke odlike pobjednika.

Osvojeno prvenstvo na Cipru bez koristi

Tramezzani je na Cipru osvojio i naslov prvaka, ali rezultat iz nacionalnog okvira u Cipru još uvijek nema težinu kao u drugim europskim državama. O tome, naime, svjedoči i daljnja karijera Tramezzanija nakon odlaska iz APEOL-a.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. travanj 2024 04:54