Valdas Dambrauskas je nekada s Goricom pobjeđivao Hajduk kojeg je sada preuzeo
 

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
Bivši Dambrauskasov šef

‘Hajduk s njim ima budućnost, ali samo ako uspije riješiti jednu ‘sitnicu‘! Nikoličius? O njemu ne bih‘

Čelni čovjek Gorice prokomentirao je novi posao svojeg bivšeg trenera
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 03. studeni 2021. 16:22

Hajduk je očerupao Goricu, dočekujemo predsjednika velikogoričkog prvoligaša Nenada Črnka, s napisima u Hajduku sklonim medijima.

"Dopustite kontru: u dosadašnjih 16 naših susreta s Hajdukom, skor je sljedeći: 16 utakmica, osam pobjeda Gorice, četiri remija i četiri pobjede Hajduka. Čerupanje?", smije se odlično raspoloženi Črnko.

OK, zapravo bi inkubator bila ispravnija formulacija?

"S obzirom na to da je Hajduk nakon našeg sportskog direktora sada uzeo i našeg bivšeg trenera, rekao bih da ste bliži, ako se to uopće i traži."

Črnka od utorka navečer zovu svi. Naravno, kao prvi čovjek Gorice zna sva mane i vrline litavskog trenera, koji je preuzeo dalmatinski ponos, kako bi mu busolu iz još jednog rezališta nada preusmjerio prema konačnom, trijumfalnom odredištu.

"Iskreno, kada se počelo govoriti o Valdasu i tražiti potencijalne Gustafssonove nasljednike, zapitao sam se zašto u tom kontekstu nema još jednog 'našeg' trenera - Sergeja Jakirovića, koji je, ako ćemo najiskrenije, i udario temelje koje je nadogradio Dambrauskas, koji sada u Zrinjskom radi fenomenalan posao i koji ima taj dalmatinsko-bosanski karakter i mentalitet, prema mojem mišljenju, odličan za takvu funkciju. No, da se razumijemo, ni Valdas nije loše rješenje. Dapače."

Zašto točno?

"Prije svega, fama o Valdasu i onom trećem Goričinom mjestu, krije i činjenicu da je to bila sezona u kojoj su Hajduk i Rijeka bili u padu, pa smo iskoristili taj benefit, i da je recimo, Rendulić sada vrlo blizu njegovu skoru, samo što su danas Osijek, Hajduk i Rijeka silno napredovali. I dalje se, međutim, radi o fanatiku posla, koji je na stadion dolazio u osam ujutro, a odlazio u 22 navečer, i to nije fraza. On živi nogomet, obrazuje se, gleda, analizira, ima odličan kontakt s igračima, u kojem prevladava autoritet znanja, a ne vike. Njeguje ofenzivni nogomet, u kojem točno zna što želi..."

I, čujemo, ima zavidne socijalne vještine. Dok je Nikoličius Goricu napustio bez pozdrava, Dambrauskas se nakon odlaska u Ludogorec vratio Gorici u zagrljaj.

"Pokloni, suze, zagrljaji, svima, od čistačice do predsjednika, bez iznimke. Tada sam mu kazao da su za njega vrata ovoga kluba zauvijek otvorena. Takav je, vrlo profesionalan i lojalan. Niko? Ne bih sada o tome, bit će jednom prilike za sve", otkriva Črnko javnu tajnu o ružnom raskidu spona s donedavnim litavskim sportskim direktorom.

No, to je druga tema. Drugi Litavac, čini se, ipak ima predispozicije da ulašti hajdučku igračku i rezultatsku ruzinu?

"Ima, no kao što sami kažete, okolnosti su drugačije, u Gorici je bilo manje stresa i očekivanja, nego što će ih biti na Poljudu. Lekciju je apropos toga sigurno naučio i u Bugarskoj, a za Hajduk vjerujem da s Valdasom ima budućnost, ako uspije napraviti jedno, što u Splitu nije sitnica - mora mu dati vrijeme. To je osnova da Valdas nešto napravi, a pitanje je koliko će Hajduk, publika, mediji, ponovno biti nestrpljivi. Znate, prema mojem mišljenju, Hajduk na papiru ima odličnu momčad, izbrušenog CV-a, no tek je treba pretvoriti u moćnu cjelinu, koja bi isporučila rezultat koji uprava i navijači očekuju. To je proces, nema tu čarobnog štapića."

Kako govori, čovjek bi rekao da nakon sportskog direktora i trenera, Hajduk i novog čelnog čovjeka možda traži u - Velikoj Gorici...

"Nemaju oni toliko novca (smijeh). Ma šalim se, naravno, želim Lukši svu sreću, jer dobrobit Hajduka, sada s Valdasom i Nikoličiusom, dobrobit je za HNL i HR-nogomet. To je jasno kao dan, i tu ne držim fige u džepovima, niti slučajno. Sportski direktor Hajduka, koji se stvorio u Gorici, jer smo mu dali vrijeme, novac i prostor (i onaj medijski, gurajući sebe u stranu da se promovira), sada je doveo 'svoga' trenera. I premda znam da imaju idiličan odnos, koji može stvoriti velike stvari, znam i da Niko voli sugerirati. Dobra je stvar što će ga Valdas poslušati, akceptirati ono što mu odgovara, ali na kraju napraviti po svome. I to je još jedna njegova osobina koja ga čini vrlo kvalitetnim čovjekom i stručnjakom", zaključit će Črnko.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 21:45