VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
VELIKI KIKS BIJELIH

VIDEO: Hajduk u ludoj utakmici izgubio od Varaždina i ugrozio 2. mjesto! Pogledajte sve golove s Poljuda

Nikad još Hajduk nije bio postavljen toliko napadački otkad momčad vodi Igor Tudor, i bilo je to kobno
Piše: JL.Objavljeno: 16. lipanj 2020. 17:58

HAJDUK - VARAŽDIN 2:3 (Drožđek 19' 40', Mamić 24', Vušković 49', Caktaš 74')

HAJDUK (3-4-1-2): J. Posavec 5 – Juranović 5, Vušković 6, Mujakić 5 (od 46. Dimitrov 6) – Dolček 5 (od 37. Brnić 5,5), Nejašmić 5 (od 58. Kreković 5), Hamza 5, Čolina 5 (od 70. Jradi 5) – Caktaš 6 – Jairo 5, Eduok 5 (od 58. Blagaić 5).


VARAŽDIN (4-2-3-1): Nevistić 7 – Novoselac 6,5, Stolnik 6,5, Rodin 6,5, Mamić 6,5 – Senić 7, Đurasek 7,5 – I. Posavec 7,5 (od 73. Petković 5 (od 90. Mehdikhani -), Teklić 6,5 (od 80. De. Glavina), Drožđek 8 (od 80. Do. Glavina) – Obregon 7 (od 90. Benko -)

ŽUTI KARTONI: Teklić (63-preoštar start), Hamza (90-preoštar start)

IGRAČ UTAKMICE: Domagoj Drožđek.

Sudac: Ivan Vučković (Zagreb) 7. Pomoćnici: Crnčić i Pušić. Četvrta sutkinja: Martinčić. VAR: Vidulin. AVAR: Kezele. Delegat: Zečević


KRAJ


Težak poraz Hajduka, Tudor i njegov igrači izgubili su daleko više od tri boda. Izgubili su priliku da u teži dio sezone uđu s tri pobjede u nizu, što bi im dalo samopouzdanje, vjerojatno i prostor za bolju igru. Međutim, Hajduk nije zaslužio te tri pobjede u nizu. Igrom realno nije zaslužio pobjede ni protiv Intera na Poljudu i Istre u Puli, ali se nekako provukao. Sada ga je dočekao Varaždin, momčad s dna tablice, ali momčad koja ima svoju fizionomiju i koja ima Obregona, igrača koji kvalitetom radi razliku, koji suigrače čini boljima. On i Drožđek bili su dovoljni za ovakav Hajduk.

88' - Dobra prilika Caktaša


Ubacio je odlično Kreković s krila, Caktaš je u dobroj poziciji još bolje skočio, ali je pucao pokraj gola. Bila je to Hajdukova najbolja prilika na utakmici.

83' - Varaždinci sve teže dišu


Hajduk uglavnom preko centaršuteva traži priliku za treći gol. ne izgleda to opasno, ali vidljivo je da gosti sve teže dišu i to je trenutačno najveći adut domaćih igrača.

78' - Može li Hajduk do preokreta?


Realno će se igrati još barem 15 minuta, što nije malo, posebno zato što igrači Varaždina sve teže prate ritam i sve više griješe. Nije Hajdukova igra i dalje kvalitetna, ali je agresivnija, s puno energije, a i to je već dovoljno za stvaranje nekakvih polušansi. No, domaći i dalje pravih prilika nemaju.

INKER JE 1992. IZGUBIO NAKON 3:0


Najveći preokret u povijesti Prve HNL režirao je Zadar u prvom prvenstvu Hrvatske 1992. godine. Inker iz Zaprešića, današnji Inter, poveo je u 43. minuti na Stanovima s 3:0. Nedovoljno ni za bod. Mladen Vrsaljko, Alen Glavić, Mate Šestan i Marin Galac od 46. do 77. zabili su četiri gola za 4:3 pobjedu domaće momčadi.

74' - 2:3 Caktaš ⚽


Hajdukova taktika dalekometnih udaraca ipak je urodila plodom. Mijo Caktaš dokazano ima dobar udarac i to je i sada potvrdio. S 20-tak metara odlično je pucao, Nevistić to nije mogao obraniti.

70 - Jradi umjesto Čoline


Tudor je napravio i posljednju izmjenu u svojoj momčadi. Čolina je kao lijevi bočni igrač otišao na klupu, a u igru je ušao veznjak Jradi. Hajduk teško ulazi u kazneni prostor, ali sve češće puca iz daljine. No, samo je Vuškovićev udarac bio doista opasan.

66' - Sjajan udarac Vuškovića, još bolja obrana Nevistića


Mladi Vušković dosta ma taj napadački potencijal, iako je obrambeni igrač. Sjajno je pucao s nekih 20-tak metara, ali je Nevistić pokazao veliku golmansku klasu obranivši udarac koji je izgledao teško obranjivo. Minutu kasnije zaprijetio je i Čolina, ali je Nevistić ponovno bio na pravom mjestu.

65' - Muke po Hajduku se nastavljaju


Hajduk ima sve veći posjed lopte. ali njegovi napadi i dalje nisu dovoljno opasni. Jairo bi trebao biti taj koji će preuzeti više odgovornosti, ali to iskusni Brazilac ne radi, kao što to nije radio ni protiv Intera i Istre. Doduše, gosti također sve više griješe i to će možda domaćima otvoriti neke puteve do šanse, ali teško će Hajduk do dva pogotka koliko treba za spas.

58' - Ušli Blagaić i Kreković


Traži Tudor još veću agresivnost svoje momčadi pa u igru uvodi mlade snage Krekovića i Blagaića, dok su igru napustili Nejašmić i Eduok. Skupocjeni Nigerijac još jednom je odigrao utakmicu ispod svake razine, a kamoli ispod razine plaće koju uživa na Poljudu.

57' - Gosti su i dalje disciplinirani


Varaždinci se nisu raspali nakon primljenog pogotka, nego nastavljaju igrati disciplinirano u obrani, što bi im protiv ovakvog Hajduka trebalo biti dovoljno da sačuvaju pobjedu i tri boda. Doduše, u 55. minuti Brnić je lijepo prodro po desnom boku, prebacio loptu na lijevu pa lijepo zapucao, ali preko gola.

52' - Obregon u vratnicu


Odličan je taj Obregon. Drožđek mu je u kontri dao odličnu loptu, Obregon se oslobodio čuvara te zapucao na vrata. Posavec je nekako dotaknuo loptu te je odbio do vratnice koja je spasila domaće novog pogotka u mreži.

49' - 1:3 Vušković ⚽


Nešto agresivnije izdanje Hajduka ipak je dalo rezultat. Prizemnom je loptom Čolina pronašao Vuškovića na drugoj strani kaznenog prostora, Vušković se poput napadača oslobodio suparnika te lijevom nogom lijepo pogodio uz suprotnu vratnicu. Vušković ponovno doista ispada važan napadački adut Tudora. Tako je bilo i prtiv Intera.

46 ' - Dimitrov umjesto Mujakića


Tudor je u poluvremenu odlučio na klupi ostaviti Mujakića, a u igru je uveo Dimitrova. Stoper za stopera. Hm, kad gubiš 3:0, možda bi trebalo nešto promijeniti i u 'prednjem' pogonu momčadi. Doduše, kako jw hajduk izgledao u prvom dijelu, mogao bi promijeniti barem osam igrača.

TUDOR NEMA RJEŠENJA


Hajduk i večeras ne izgleda dobro. međutim, za razliku od Intera i Istre, Varaždin je znao kako kazniti momčad koja izgleda kao da nema energije i kao da nema nikakvu ideju u igri. Nije je Hajduk imao ni u prethodne dvije utakmice, a nema je ni večeras. kao da Tudor nema rješenje za takvu situaciju. Što je zabrinjavajuće za Hajduk. Rotirao je Tudor u prethodnim utakmicama igrače, traži rješenja, ali što god je poduzeo nije mu dalo željeni rezultat. Dvije startne pobjede puno su toga pokrile, ali rezultat iz prvog poluvremena razotkriva sve probleme momčadi Igora Tudora.

43' - Prilika za Caktaša


Napokon je i Hajduk nešto dobro napravio na ovoj utakmici, Caktaš se našao u dobroj poziciji, doduše nešto iskosa. Pucao je Caktaš, ali je Nevistić to mirno obranio.

40' - 0:3 Drožđek ⚽


Hajduku sada već prijeti katastrofa. Obregon je još jednom odlično prošao, vratio loptu do Posavca koji se poput Messija probio kroz dvojicu igrača Hajduka te uposlio Drožđeka koji je bez problema zabio za 3:0.

37' - Brnić umjesto Dolčeka


Igor Tudor povukao je potez u 37. minuti te izvadio Dolčeka a u igru uveo Ivana Brnića. Dolček se nije najbolje snašao na toj desnoj strani, što je i sasvim logično, jer riječ je o igraču koji je izraziti ljevak. Tudor je s ovim potezom priznao svoju pogrešku.

36' - Hajduk i dalje bez prilike za gol


Kako su Varaždinci zabili za 2:0 u 24. minuti tako se u sljedećih 16 minuta ništa ozbiljno nije događalo, barem ne pred vratima gostiju. S druge strane Obregon je u 35. minuti još jednom opasno zaprijetio domaćima, ali je Posavec uspio obraniti njegov dobar udarac.

TOPLAK RADI DOBAR POSAO U VARAŽDINU


Nije Varaždin slučajno ovako dobar na Poljudu. Već protiv Dinama u drugih 45 minuta pokazala je Toplakova momčad da ima i glavu i rep, a protiv Rijeke je u prethodnom nastupu to samo potvrdila. Teško je reći što je igrač Obregonove klase radio u životu, ali definitivno je riječ o igrači koji ima znanje u nogama i kada je potpuno spreman apsolutno je u stanju raditi razliku u HNL-u. Varaždinci su po onom što su pokazali bolji i od Intera i od Istre 1961.

GRADONAČELNIK U LOŽI


Hajduk je odradio drugu utakmicu kazne na susretu s Varaždinom, jednu su odradili s Interom dok su još na snazi bile mjere da gledatelji ne mogu na stadion, no u ovom kolu svugdje se igralo s publikom osim u Splitu zbog poznate kazne još s početka nastavka sezone. Gledatelja je bilo samo u svečanoj i novinarskoj loži. Novinari su odrađivali svoj posao, a u svečanoj loži su oba kluba imala pravo na 20 mjesta, dok je deset bilo namijenjeno za HNS.
Među poznatim licima s Hajdukove strane bio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, dakako predsjednik Marin Brbić, savjetnik za sportsku politiku Mario Stanić, sportski direktor Ivan Kepčija, a od bivših igrača vidjeli smo Antu Ivkovića, Kazimira Vulića, Mila Nižetića... Lijevo su se smjestili čelnici Varaždina i njihova delegacija, a malo poviše bili su i igrači Hajduka Ardian Ismajli, Goran Blažević i Dellova, koji nisu bili u kadru. Bio je tu i Vik Lalić, koji je bio stručni komentator u programu Hajduk Digitala koji su Bijeli nedavno promovirali.

29' - Što će napraviti Tudor?


Hajduk je sada već u jako teškoj poziciji i nema sumnje da će Tudor već u poluvremenu nešto trebati promijeniti. Teško je reći što će napraviti, koga će na klupi vidjeti kao igrača koji mu može donijeti preokret. Doduše, Hajduk je malo živnuo pa je zaprijetio preko Dolčeka i posebno Nejašmića koji je pokazao da ima dobar udarac. No, Bijeli ne izgledaju kao momčad koja može do preokreta.

24' - 0:2 Mamić ⚽


Obregon je ponovno bio vrlo opasan, nezgodan za čuvanje. Točnom je povratnom loptom proigrao Teklića, a ovaj je još boljim dodavanjem pronašao Petra Mamića. Gostujući lijevi bek bio je neometan kada se s nekih 22, 23 metra odlučio na prizemni udarac koji je bio neuhvatljiv za Posavca na vratima.

23' - Bit će ovo još jedna teška večer za Hajduk


Puno je još do kraja utakmice, ali već je sada jasno da će Hajdukovi navijači imati još jednu tešku večer. protiv Intera se Hajduk nekako izvukao, provukao se i u Puli, ali oni koji su govorili da igra nije dovoljno dobra očito su imali pravo. Hajduk će trebati puno truda i sreće da se ovakvom igrom vrati u utakmicu.

19' - 0:1 Drožđek ⚽


Disciplinirani gosti dočekali su svoj trenutak. Mujakić je lošim dodavanjem doveo u problem Hamzu koji je izgubio loptu. Gosti su krenuli u kontru, Obregon je potvrdio koliko je opasan s loptom u nogama, ušao je u kazneni prostor te idealno uposlio Drožđeka koji je s nekih 14 metara lijepo iz prve zabio kraj vratnice.

18' - Hajduk se ponovno muči


Prošlo je već 18 minuta utakmice, a Hajduk je imao samo polupriliku Eduoka u drugoj minuti. Domaća momčad jednostavno nema dinamiku i brzinu u svojoj napadačkoj formaciji pa obrambeno disciplinirani gosti bez problema zaustavljaju njihove napade. Hajdukovci su previše statični, poglavito se to odnosi na stopere i igrače veznog reda pa onda se i na bokovima teško otvara prostor.

15' - Čolina aktivniji od Dolčeka


S posebnom pozornošću gledamo kako igra mladi dvojac Čolina - Dolček. Čolina je na svojoj standardnoj lijevoj strani vrlo aktivan, čini se da dobro surađuje s Jairom te zajedno djeluju dosta opasno. S druge strane Dolček ima daleko manje prilike pokazati što napadački može, a i kada se ukaže neki prostor, osjeti da je na 'krivoj' strani i da gleda kako loptu prebaciti na lijevu nogu. Na toj desnoj strani i Juranović kao stoper za sada napadački izgleda suzdržano, kao da nema sigurnosti s kojom bi ušao u prostor gostiju. Očito Juranović prije svega pazi na svoje obrambene zadatke.

9' - Hajduk potpuno dominira, ali traži se brža igra


Utakmica se razvija točno po predviđanjima. Hajduk je taj koji ima punu dominaciju, a gosti se oslanjaju isključivo na kontre, dok se brane sa svih 11 igrača. Međutim, Hajdukova napadačka igra nije dovoljno brza, a nije ni dovoljno precizna, pa gosti za sada bez većih problema zaustavljaju domaće napade. Ponovno je lopta puno kod Mujakića, a to nije dobro za građenje Hajdukovih napada.

2' - Promašaj Eduoka


Dobro je krenuo Hajduk zaprijetivši odmah po lijevoj strani. Jairo je dobro uposlio Čolinu, koji je povratnom loptom pronašao Eduoka, ali je nigerijski napadač loše pucao u solidnoj poziciji.

1 - Tudor izmiješao sastav


Ponovno je strateg Bijelih izveo iznenađujući početni sastav, ali za razliku od prethodnih dvoboja, protiv Varaždina je uz najavljene promjene u startnoj 11-orici izmijenio i uobičajena mjesta prvotimaca. Standardni desni bočni Josip Juranović zaigrao je nakon četiri godine na stoperu, protiv Zagreba je kod Burića u svibnju 2016. igrao lijevog, a ovog puta je bio desni stoper. U trojki zadnje linije Vušković je preuzeo ulogu središnjeg stopera, dok je Dimitrov ostao na klupi. Ulogu desnog bočnog Tudor je povjerio inače lijevom bočnom Dolčeku, a Čolina je dobio priliku na lijevoj strani. U sredini je Hamzin partner u tandemu veznih postao Darko Nejašmić koji je u Puli premijerno zaigrao ovog proljeća, a Jradi je preselio na klupu. U napadu je uz Jaira prigodu od prve minute nakon četiri mjeseca dobio Nigerijac Eduok. U odnosu na startnu postavu koja je krenula u Puli u momčadi dakle nije bilo Ismajlija (tri žuta kartona), Dimitrova, Jradija i Čuića.
Trebalo bi zaista uvesti nagradnu igru tko će pogoditi Tudorovih 11 nakon korona-stanke....

Hajduk je veliki favorit večeras protiv Varaždina, a u samoj najavi utakmice zanimljivo je koga sve Tudor šalje na travnjak u prvoj postavi. S Interom je Blagaić debitirao od prve minute, kontra Istre tu je ulogu imao godinu dana mlađi, 19-godišnji Čuić. Tudor očito želi sve isprobati, ponuditi šansu, pa onda u najvažnijim utakmicama imati ‘filtrirani’ sastav koji će se ‘potući’ za drugu poziciju, zato je i najavio četiri promjene za Varaždin.


Ismajli večeras gleda s tribina zbog tri žuta kartona, a njegovu poziciju trebao bi zauzeti Mario Vušković koji je kvalitetno odigrao protiv Intera. U momčad se, nakon stanke zbog kartona, vraća napadač Eduok koji je Varaždinu već zabijao na oba gostovanja. Nakon četiri mjeseca Tudor će kažu ponuditi šansu Nigerijcu u početnom sastavu gdje nije bio još od dvoboja u Koprivnici. Tada je Eduoka izvukao iz igre kada su Bijeli ostali s igračem manje uslijed isključenja Jurića, a nakon povratka iz Podravine Eduok je pet sljedećih dvoboja počinjao s klupe, dok je Pulu preskočio radi kartona.


Toliko smo puta već tematizirali pitanje minutaže, angažmana i učinka Eduoka da ista pitanja danas nemaju smisla. Rijetko igra, shodno tome, rijetko i zabija, ali i dalje je najplaćeniji igrač Hajduka. Ali, protiv Varaždina ponovno dolazi red na Eduoka koji je već zabio četiri pogotka ovog proljeća.
Daljnja promjena je i povratak Nejašmića u ulogu startera, premijerno bi u Tudorovom mandatu večeras trebao dobiti ulogu prvotimca. Logično bi bilo umjesto Hamze koji je odigrao svih devet utakmica ovog proljeća, a na kraju prvenstva napušta Hajduk.


Posljednja promjena je i najavljeni ulazak Čoline na lijevom bočnom, ali po svemu se čini da bi Čolina mogao zaigrati na poziciji lijevog stopera, a Dolček ostaje na lijevom boku. To bi trebalo ubrzati igru Hajduka, a bit će jako zanimljivo vidjeti kako će Čolina i Dolček zajedno izgledati na toj strani. Doduše, postoji opcija da će Juranović igrati stopera, a Dolček desnog bočnog, no to se čini manje izgledno.


- Nama su tri boda izuzetno važna, a pritom želimo u igri biti opasniji nego u prethodnoj utakmici. Želimo ciklus zaključiti s tri pobjede, a mislim da su igrači svjesni kako protiv Intera i Istre nismo bili na razini na kojoj možemo biti. Ne smijemo se opustiti, ali bit će promjena u momčadi, igrat će Vušković, Eduok, Čolina i Nejašmić od početka utakmice - poručio je Tudor.


Varaždin dolazi na Poljud potpuno rasterećen. Toplak će u postavi ipak imati odličnog napadača Obregona, koji je dan ran ranije uganuo nogu. Obregon je vrlo neugodan napadač, mogao bi Hajduk imati problema ukrotiti ga.


- Protiv Rijeke smo pokazali da možemo igrati protiv svakoga, ali i osvojiti bodove. Izostanci su neminovnost i na njih uvijek treba računati, a nama je najvažnije da unatoč problemima budemo kompaktni i vjerujemo u sebe. Mislim da nam u prilog ide činjenica da neće biti gledatelja, dakle, niti pritiska s poljudskih tribina. A ionako nemamo dodatnog tereta, pa na Poljud dolazimo bez straha sa željom da pokušamo stići do pozitivnog rezultata - zaključio je Toplak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 20:13