TOM DUBRAVEC/CROPIX
SLAVLJE NA POLJUDU

Hajduku nije išlo, ali onda se ukazao - Livaja! Pogledajte gol! Kalinić u 100. minuti spasio pobjedu

Bijeli su nakon puno muke dobili Lokomotivu i upisali važne bodove u borbi za vrh HNL-a.
Piše: Jurica Radić/Sportske novostiObjavljeno: 26. rujan 2021. 21:07

HAJDUK - LOKOMOTIVA 1:0 (Livaja 81')

SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja 7657. Sudac: Ivan Bebek (Rijeka). Pomoćnici: Pataki i Zobenica. Četvrti sudac: Vidulin. VAR: Pejin. AVAR: Šarić. Delegat: Smokrović.

HAJDUK: Kalinić - Lovrencsics, Simić, Elez, Čolina - Fossati (od 67. Ljubičić), Atanasov - Sahiti (od 46. Vuković), Livaja (od 90. Čuić), Biuk (od 67. Kačaniklić) - Mlakar (od 86. Melnjak).

LOKOMOTIVA: Nevistić - Cipetić, Soldo, De Haas, Milićević - Maleš (od 70. Đira), Marić - Aliyu (od 70. Florucz), Kačavenda, Pivarić (od 87. Artistico) - Dabro (od 56. Kulenović).

Žuti kartoni: Livaja (9 - simuliranje kaznenog udarca), Simić (41 - nesportsko ponašanje), Maleš (41 - preoštar start), Kačavenda (57- preoštar start), Marić (63 - preoštar start), Kulenović (71 - neoprezna igra), De Haas (78 - preoštar start).

Pogodak s utakmice pogledajte u nastavku:


Hajduk je iščupao tešku, ali vrijednu i nadasve važnu pobjedu u igri sa čvrstom Lokomotivom. Dramatično je bilo iščekivanje potvrde pobjedničkog pogotka Livaje, jer više od četiri minute trebalo je Bebeku za potvrdu iz VAR sobe da je „desetka” Bijelih izbjegla zaleđe prilikom postizanja zgoditka, Proključao je Poljud kada je riječki arbitar pokazao na centar, kao da je svima "pao kamen sa srca". Jer, Hajduk se doista namučio, Gustafsson je triput mijenjao uloge u napadačkoj liniji, tražio je pobjedničlki recept koji je na kraju i pronašao na toliko puta već viđeni način - sa Livajom u glavnoj ulozi.

Malo smo zanimljivosti zabilježili u prvom dijelu, tek jedan udarac u okvir gostujućih vrata. Lokomotiva je startu pokazala da je došla igrati, u 6. minuti je nekadašnji igrač Bijelih Mate Maleš opasno zaprijetio udarcem sa 17 metara na povratnoj lopti Kačavende. Prohujalo je pored desne vratnice Kalinića, ali osjetilo se da Zagrepčani nisu na Poljud došli sa jedinim fokusom na obranu. Međutim, svatko igra koliko mu protivnik dopusti, a Hajduk je visoko pritisnuo Lokomotivu i prvo je poluvrijeme lopta uglavnom boravila na gostujućoj polovici. Ali, skromno je bilo izdanje Bijelih u prvih 45 minuta.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Podigla se buka na tribinama nakon dvoboja Livaje i De Haasa u kaznenom prostoru gostiju 9. minuti. Napadač Hajduka ostao je na travnjaku, a Bebek nije pokazao na kazneni udarac, već je „desetki” Hajduka dodijelio žuti karton radi pokušaja iznuđivanja jedanaesterca. Ali nije posustao Hajduk, Livaja je ponovno u akciji u 16. minuti, asistirao je Sahitiju čiji udarac sa sedam metara iskosa brani Nevistić. Činilo se da Hajduk podiže ritam igre, ali do kraja poluvremena nije vratar gostiju imao novih iskušenja. Bijeli su preko desne strane tražili svoj napadački koridor s kojim su pokušavali ugroziti Lokomotivu, međutim nisu uspjevali preko Sahitija i Lovrencsicsa pronaći preciznu loptu s kojom bi Mlakar ili Livaja došli u poziciju postati opasnost za Nevistića. S druge strane Lokosi su u završnici prvog dijela pokušali još jednom sa akcijom koja je sličila na onu sa početka dvoboja, U kazneni prostor se na desnoj strani zavukao Pivarić, povratnu na visini šesnaesterca ostavio Dabri, ali njegov udarac je otišao pored desne vratnice.

Za drugi dio dvoboja Gustafsson je drukčije posložio napadačke „figure”. Izvadio je Sahitija, na njegovo mjesto poslao Mlakara, gurnuo Livaju na središnjeg špica, Atanasova na poziciju „polušpica”, a Vuković je ušao s klupe za tandem zadnjih veznih sa Fossatijem. Međutim, čitav niz rošada nije donio promjene u igri. Hajduk je početkom drugog dijela naparvioo mini-pritisak, ali brzo se Lokomotiva izvukla. Izašli su gosti dovoljno visoko od gola Nevistića i Gustafsson je sredinom poluvremena shvatio da će teško do pogotka. Zato je Šveđanin posegnuo za novim izmjenama, na travnjak je poslao Kačaniklića i Ljubičića umjesto Biuka i Fossatija. Time je Ljubičić postao druga „špica”, Kačaniklić na desno krilo, Mlakar je premješten na lijevo krilo, a Jani Atanasov sa Vukovićem u dvojcu korektora vezne linije. Čim je Gustafsson prednjoj liniji podijelio nove uloge, ohrabrila se Lokomotiva i Pivarić je na asistenciju Aliyua promašio „zicer”, sa pet metara je loptu poslao preka Kalinićevih vrata. Nakon pola sata igre u drugom dijelu prvo veliko uzbuđenje pred Nevistićem „zakuhao” je Livaja, njegov udarac sa 20 metara „zapeo” je na lijevoj vratnici uz velike uzdahe sa tribina. Šest minuta kasnije više nije bilo uzdaha, jer pogodio je Livaja. Ali, nije tu bio kraj drami, u sedmoj od osam minuta sudačke nadoknade, obranio je Kalinić "zicer" Kačavendi. Teška pobjeda, ali pišu se tri boda.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ: Gotovo je! Hajduk je pogotkom Livaje došao do sva tri boda iz ovoga dvoboja. No, Bijeli su i dalje četvrti na ljestvici. Ipak, važni su ovo bodovi.

90+10' Kačavenda! Obranio je Kalinić čisti zicer Kačavendi nakon dodavanja Artistica na samom kraju....

90+8' Dobru je loptu sada dobio Kulenović u gužvi, ali pucao je jako loše...

90+3' Dosta je vremena još za igrati na Poljudu, a na travnjaku je završio Atanasov koji se žali na bolove zbog grčeva.

90' U igru kod Hajduka ulazi Mario Čuić, a van će upravo Marko Livaja. A igrat će se čak osam minuta sudačke nadoknade.

87' Promjena i kod Lokomotive, ulazi Artistico umjesto Pivarića.

85' Gotovo četiri minute trajalo je pregledavanje VAR-snimke, zaista su milimetri odlučivali... Ali, zaleđa nije bilo. Inače, ušao je Melnjak umjesto Mlakara.

84' Pregledavao je to VAR jedno vrijeme, pregledavalo se je li Livaja prerano utrčao nakon ubačene mu lopte... Ali, onda je presuđeno - gol vrijedi!

81' GOOOOOL! Marko Livaja je zabio! Hajduk je poveo, zaspala je obrana Lokomotive, koristi to Livaja i glavom posprema loptu u mrežu nakon lukavog utrčavanja.

78' Žuti karton za De Haasa nakon što se "zapetljao" s Ljubičićem. Gurao ga je gradeći prostor do lopte na središtu igrališta, ali nakon svega postao je peti igrač gostujućeg sastava s javnom opomenom.

76' Livaja! Vratnica se trese... Okrenuo se Livaja, a koliko smo mogli vidjeti iz magle pred Nevistićem, bio je to fantastičan pokušaj. ispružio se čuvar gostujuće mreže, nije dirao loptu, ali ispalo je da nije ni morao.

74' Zbog Torcidine bakljade nad terenom je oblak dima, sada je pak cijeli Poljud u magli...

71' Umjesto Aliyua ulazi Florucz, a Đira će zamijeniti Maleša. Nakon toga Pivarić zbog prekršaja u napadu dobiva žuti karton.

69' Pivarić! Kakva sada šansa za Lokomotivu, našao se bivši Vatreni gotovo neometan na petercu i poslao loptu visoko preko gola.

67' Još dvije zamjene kod Hajduka. Umjesto Biuka u igru će Kačaniklić, a ući će i Ljubičić umjesto Fossatija. Nova promjena formacije Gustafssona.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

66' Sve što Hajduk napravi stane u kakav Biukov bezopasni ubačaj koji zastane na tornjevima Lokomotivine obrane. Inače, ni jedni ni drugi nisu uputili niti jedan udarac u okvir u drugom poluvremenu.

62' Maločas su, kada je Lokomotiva bez problema spojila kakvih desetak dodavanja krenuli i prvi sporadični zvižduci Hajdukovih navijača za, po njihovom mišljenju, nedovoljno dobru igru Bijelih. U međuvremenu, žuti za Marića nakon starta na Vukoviću.

60' Još jednom se Lokomotiva ohrabrila i stigla s Aliyuom nadomak šesnaesterca Hajduka. No, Aliyu je previše htio... Nije mogao proći kroz dvojicu domaćih.

57' Umjesto Marka Dabre ulazi Sandro Kulenović. Dabru nismo puno vidjeli, bio je odsječen od ostatka svijeta na terenu. Možda se Kulenović snađe bolje. Za to vrijeme, Kačavenda je zbog lakta u glavu Hajdukovog igrača dobio žuti karton.

55' Zavrnuo je sada Pivarić nakon dobrog driblinga Kačavende u sredinu, ali u svom je petercu samo Kalinić.

52' Domaći malo i riskiraju, čak i po izgubljenoj lopti ostaju na suparničkoj polovici, to jest u napadačkoj trećini terena s većim brojem igrača. Hoće li im se to osvetiti?

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

50' Hajduk je još više u posjedu lopte, ali to mu često i nije neka prednost. Sada je, recimo, Mlakar ostao u zaleđu pa je jedna akcija Bijelih prekinuta.

48' Dakle, ulaskom Vukovića, jasno je da će Livaja preći na napadača, a da će Hajduk igrati u sustavu 4-3-3. Istovremeno, Maleš je na centru faulirao Vukovića, a mora paziti jer već ima žuti karton.

46' Počinje drugi dio dvoboja u Splitu. Na terenu je obavljena i prva izmjena. Kod Hajduka, u igri je Josip Vuković umjesto Sahitija.

POLUVRIJEME: Nema pogodaka na Poljudu nakon prvih 45 minuta. Lokomotiva se solidno predstavila, odupire se Hajduku

43' Kačavenda je povukao sjajnu akciju Lokomotive i prekrasno podvalio u prostor za Pivarića, no nekadašnji hrvatski reprezentativac nije najbolje pucao pa je lopta otišla visoko iznad grede Kalinićeva gola.

41' Uh, sada je Simić dobio žuti karton zbog prosvjeda nakon prekršaja Maleša nad Sahitijem. Istina, požutio je i Maleš, ali poljudska publika zamjerila je riječkom sucu karton Simiću.

39' Opasnost pred Kalinićem, evo i druge prilike na utakmici za Lokomotivu. Pivarić je vratio za Kačavendu čiji je udarac izblokiran. Bilo je to pucano iz dobre pozicije, vrlo lako je mogao Kalinić biti savladan.

36' Traži Poljud opet žuti karton zbog starta nad Simićem na centru igrališta, Bebeku su kartoni ostali u džepu.

32' Vratimo se još jednom na Livajin pad u šesnaestercu, bilo je to u 9. minuti...

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

30' Pola sata na Poljudu - golova nema. Nije ih bilo ni nakon ove akcije, Biuk je proletio i dobio loptu u for u kaznenom prostoru... Potom je nabacio za Sahitija koji vraća Lovrencsicsu, no to je izblokirano i odbijeno u korner.

28' Još jednom je Mlakar u središtu pažnje, sada je i uspio doći do udarca, i to glavom, ali nije bio precizan.

26' Tražio je Lovrencsics Mlakara u sredini, ubačaj je bio dobar, ali pojavio se netko iz Lokomotivine obrane ispred slovenskog napadača.

23' Izvukla se Lokomotiva iz onog pritiska Hajduka koji je trajao kakvih desetak minuta u kojima je znalo biti opasno pred Nevistićem. Posjed lopte je 57-43 za domaće ovoga trenutka.

21' Sada je podivljao i trener gostiju. Silvio Čabraja nije se mogao pomiriti što je za Hajduk dosuđen jedan - aut. I to na sredini terena. Tenzije su velike...

19' Sve teže živi Lokomotiva sada, Biuk je dao strašnu loptu za Mlakara na rubu peterca, ali Slovenac se nije uspio okrenuti i zapucati prema Nevistiću. Stisli su Bijeli goste...

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

17' Sahiti! Uh, kakva sada greška De Haasa! Opasno se poigravao, Livaja je dopremio na desno do Sahitija čiji udarac zaustavlja Nevistić. Sjajna obrana nekadašnjeg čuvara mreže Rijeke.

14' Čvrst je i dosta nezgodan u tranziciji sastav Lokomotive. Istina, Biuk i Sahiti su uz Lovrencsicsa zasad dosta aktivni i agilni, no bit će ovo i za njih dosta tvrda utakmica.

11' Atanasov faulira Kačavendu, ali Bebek je to pustio budući da je lopta ionako prethodno izašla u korner. Kalinić je uz male probleme uhvatio loptu.

9' Nema jedanaesterca! Livaja je dobio žuti karton zbog glume i prosvjedovanja! Bebek je bio blizu incidenta. Poljudska publika protestira, ali Bebek ne misli da je pad Livaje nakon kontakta s De Haasom bio dovoljan za najstrožu kaznu.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

6' Maleš! Uh, opasna je sada bila Lokomotiva. Dobio je Kačavenda loptu duboko u Hajdukovom kaznenom prostoru, vratio na šut za Maleša koji gađa pored gola iz punog naleta.

5' Dobru je akciju razvio Hajduk preko Biuka, Atanasova i Sahitija, lopta je došla na desnu stranu do Lovrencsicsa koji je prejako ubacio u sredinu.

2' Po početnim stajanjima na terenu, po govorima tijela igrača, ne čini se da se Lokomotiva na Poljud došla striktno braniti. na koncu, imaju zagrebački dečki i jedno nedavno slavlje ovdje, bilo je to 30. siječnja ove godine kada je bilo 0:1.

>>> Lovrencsics kreće od starta

Gustafsson je uoči dvoboja s Lokosima najavio da je Lovrencsics i dalje na popisu ozljeđenih, ali iako je tek prije četiri dana počeo trenirati s momčadi, Mađar se našao u početnom sastavu za dvoboj sa Lokomotivom. Bilo je to najveće iznenađenje u početnim sastavima obje momčadi.

Prije mjesec dana Gergo Lovrencsics napustio je jadranski derbi u ranoj fazi utakmice i prve prognoze su najavljivale šest do osam tjedna stanke, ali Lovrencsics se pojavio u startnoj postavi sinoćnjeg dvoboja, Time je Gustafsson riješio jednu od većih dvojbi, a to je pitanje kojeg će ljevaka staviti na desnu stranu, Čolina se tako vratio na svoju standardnu poziciju lijevog beka, a na klupi su ostali njegovi konkurenti za likjevog bočnog, Melnjak i Dolček.

U sredini je Gustafsson od prve minute poslao povratnika Fossatija za njegov prvi službeni nastup otkada je krajem kolovoza postao „punopravni” igrač Hajduka. Uz Fossatija priliku je dobio Atanasov, jer Vuković očito nije bio spreman s obzirom na zdravstvene probleme koje je imao u tjednu uoči ove utakmice.

image
Gergo Lovrencsics
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

19.00 Utakmica je počela.

>>>> Stigli su sastavi. Pa, idemo ih pogledati..

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 10:32