SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
PRAVI RARITET

Hrvatska na samom čelu poretka: Nitko u Europi nema veću gužvu na vrhu od Prve HNL!

Situacija je specifična, ali pogled unatrag može nam otkriti poneku zanimljivost
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 04. prosinac 2021. 10:46

Iza nas je 17 nepotpunih kola prvenstva, s time da su tri od četiri najbolje momčadi odigrale po 16 ligaških utakmica, a Dinamo 15. Razmak između prvog Osijeka i četvrtog Hajduka je četiri boda, a ne bi bio veći ni da je Dinamo trijumfirao u toj jednoj utakmici, jer bi tada imao bodova kao Osijek.

Situacija je specifična, ali pogled unatrag može nam otkriti poneku zanimljivost. Razmak između prvog i četvrtog ljestvici nakon kompletiranog 16. kola Prve HNL (bez obzira jesu li neke zaostale utakmice odigrane nakon zakazanog termina 16. dionice) samo je jednom bio manji nego danas (otkako se za pobjedu dobivaju tri boda od sezone 1994./95.). Samo je u sezoni 2004./05. na vrhu ljestvice u otprilike ovo doba gužva na vrhu ljestvice bila veća, ali zanimljivo je da su među četiri najbolja bila tek dva kluba iz velike četvorke. Vodio je Inter s 30 bodova, Hajduk i Rijeka imali su ih 29, a Varteks 28, dok su od petog do sedmog mjesta bili poredani Dinamo, Osijek i Slaven Belupo s po 24 boda.

Tek se jedan elitni europski nogometni rang u kojem je odigrano više od deset kola može pohvaliti da mu je vrhu ljestvice tjesnije nego u HNL-u. U Luksemburgu nakon 13 kola samo je bod razlike između vodećeg Dudelangea i četvrtog Progresa. No treba uzeti u obzir da je u Luksemburgu ipak odigrano manje utakmica nego u Hrvatskoj. Tamo gdje je svaki prvoligaš odradio barem 15 ligaških dvoboja, razlika je svugdje veća od četiri boda.

Tri boda razlike je između prvog i četvrtog na Gibraltaru, gdje je odigrano tek pet kola, u Andori je nakon devet kola taj razmak pet bodova, dakle više nego u Hrvatskoj, a ista je situacija i u Italiji te Kosovu. U Serie A odrađeno je 15 kola, Napoli ima 36, Milan 35, Inter 34, a Atalanta 31 bod, a u Superligi 16 (Ballkani 30, Gjilani 29, Drita 28, Llapi 25). (dd)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 18:36