TEO KAMOV/CROPIX Cropix
U KLJUČNOM TRENUTKU

Igraju s Dinamom utakmicu sezone, spašavaju se u HNL-u, a sada su ostali bez čak četiri igrača

Loše, ali i neočekivane vijesti za Istru pred dvoboj sa Slavenom Belupom...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 15. svibanj 2021. 08:24

U Istri je napetost na maksimumu, što je logično trenutku. U idućih deset dana odlučuje se prvoligaška sudbina Istre 1961, unutar kojeg je razdoblja i finale Kupa s Dinamom. Za te susrete stručni stožer Istre neće moći računati na četvoricu igrača. Petar Bosančić, Gedeon Guzina, Rafa Navarro i Dylan Levitt su ozlijeđeni praktično do kraja sezone.

Jedini koji ima varljivu nadu da bi se mogao oporaviti možda za posljednju utakmicu u Osijeku je velški reprezentativac Levitt, ali je veliko pitanje u kakvom će biti fizičkom stanju nakon poduže pauze. Što se tiče Guzine, Bosančića i Navarra, njihove ozljede mišića su takve da jednostavno ne mogu trenirati a kamoli igrati. Španjolac je doduše probao na treningu ući u puni pogon nakon što je ultrazvučni pregled pokazao da je ruptura sanirana, no nije bilo sreće. Pri prvom centaršutu jačeg intenziteta opet je došlo do rupture. Ona je minimalna, ali zahtjeva sada ipak mirovanje i terapije od nekoliko tjedana...Uzmemo li u obzir i kartone za Blagojevića onda će Danijel Jumić za utakmice sa Slaven Belupom, Dinamom i Osijekom imati prilično glavobolja kako sastaviti momčad...

Remi za sferu teorije

Najvažnija je u ovom trenutku, naravno, utakmica sa Slaven Belupom. Tijekovi natjecanja tu su utakmicu stavili u možda i ključnu glede širih odnosa borbe za ostanak. Pobjeda Istre bitno uvećava šanse za ostanak Puljanima. Remi tu nadu održava u sferi teorije, a poraz ih praktično šalje u drugu ligu. Za Slaven Belupo, koji se neočekivano našao u stresu te borbe igraju ipak sva tri rezultata. Oni mogu izgubiti pa u posljednjem kolu spašavati se, ako bude trebalo, protiv Varaždina. S remijem su se spasili već u Puli, a s pobjedom bi osim sebi pomogli i drugim Istrinim konkurentima.

Ti konkurentima će svakako biti jako važan pulski ishod, jer će diktirati potrebe u posljednjem kolu, u kojem Istra ide u Osijek, Varaždin u Koprivnicu a Lokomotiva u Split... U kontekstu svih tih situacija u Puli su s velikim čuđenjem prihvatili odluku nadležnih da utakmicu sa Slaven Belupom sudi Mario Zebec iz Cestice. Taj inače vrlo dobar sudac je iz mjesta koje je 19 kilometra udaljeno od Varaždina. Isto tako je bio VAR sudac na utakmici Istre i Lokomotive kada su primjedbe Puljana bile maksimalne, dijelom i zbog odluka Zebeca.

Nakon što je Bebek, također dobar sudac, izazvao vrlo negativne reakcije, logično je da i delegiranje Zebeca odmah podiže dodatne tenzije u ionako napetoj situaciji. Je li to mudro delegiranje, je li i logično s obzirom na zainteresirane aktere u borbi za ostanak, svatko neka sam prosudi. Činjenica jest da će se svaka Zebecova odluka promatrati kroz najdeblje dioptrije i svaki eventualni sporni trenutak može biti povod sumnjama i velikim nervozama na utakmici.

Kojim su se kriterijem vodili odgovorni u delegiranju suca u takvim okolnostima ne znamo, ali se nadamo da neće biti repova koji će ionako atmosferu prepunu sumnji i kojekakvih priča dodatno otežati...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 04:10