10 FAVORITA

Najbolji domaći suhi non vintage pjenušci klasične metode u 2020. godini

 Foxys_forest_manufacture
Imamo popis najboljih domaćih non vintage pjenušaca u kojima se kombinira nekoliko berbi ili su ponekad samo iz jedne berbe...

Non vintage (NV) pjenušci su pjenušci u kojima se kombinira nekoliko berbi ili su ponekad samo iz jedne berbe, ali inferiornije, pa se stoga berba ne označava na etiketi. Obično nešto kraće dozrijevaju na kvascima od vintage pjenušaca. Pokrivaju dosta širok dijapazon hrane, od klasičnih ribljih jela, preko hrskavo pečenih bijelih mesa i rižota sa škampima i kozicama kod bijelih primjeraka, te do paella, jetrenih patea, kestenja i svježeg voća kod ružičastih.

1. KOS, ANITA BRUT NV

Cijena: 100 kn
Kvaliteta: 91/100

Od sorti kraljevina, chardonnay, rajnski rizling. Izvrstan pjenušac sa strukturom i serioznošću ozbiljnog gourmet pjenušca i s istovremeno citrusno voćnim šarmom i pristupačnošću. Nos je kombinacija voćnih i autolitičkih aroma, kvaščanosti i citrusa. Okus obilježavaju svojevrsna širina i svježina te odlična ravnoteža između kiselina i šećera. Na retrookusu ostaju nota ugodne gorkastosti i voćna slast.

image
Kos - Anita Brut.

2. KUNOVIĆ, MR. K BRUT NV

Cijena: 75 kn
Kvaliteta: 91/100

Od sorti rajnski rizling 70% i chardonnay 30%. Pjenušac visoke kvalitete. Slojevitog mirisa u kojem se arome dozrijevanja na kvascima ravnopravno miješaju s decentno voćnim sortnim tonovima. Vodeće arome su brioš i citrusni tonovi. U ustima je vino elegantno, osvježavajućeg karaktera, sasvim suho po osjećaju, kremasto pri završetku i s dodirom gorkastosti na retrookusu.

image
Kunovic - Mr. K Brut

3. GALIĆ, GRAND RESERVE BRUT NATURE NV

Cijena: 224 kn
Kvaliteta: 91/100

Od sorti pinot crni 50% i chardonnay 50%. Bazno vino je dobiveno selekcijom najboljih bačava iz 2014. i 2015. berbe. Nakon druge fermentacije u boci na kvascima je odležavalo još 48 mjeseci. Slojevitog i plemenitog mirisa odležanog i dugo dozrijevanog vina. Karamelizirani limun, brioš, korica kruha, bijeli ribiz, tragovi maslaca obilježavaju miris vina, a zrelost, slast, suhoća, titrave kiseline i živost obilježavaju okus.

image
Galic - Brut nature

4. GRIFFIN IVANČIĆ, GRIFFIN ZERO NV

Cijena: 175 kn
Kvaliteta: 90/100

Od sorte chardonnay. Sjajan pjenušac. Razvijen u svakom smislu, ali bez tercijarnih aroma. Nos naginje k bijelom voću, s nekom kvaščanom pozadinom i dodirom slatkih vaniličnih začina. Vrlo je delikatan i fin. U ustima je vino prije svega kremozno i na neki način mekše nego što se očekuje od jednog brut natura suhog do kostiju. Ima čisti i dugi finiš s reminiscencijom na citruse.

image
Ivancic - Griffin Zero


5. ŠEMBER, ROSE BRUT NV

Cijena: 120 kn
Kvaliteta: 90/100

Od sorte pinot crni. Nježne i svijetle ružičaste boje. Atraktivnog mirisa, naglašene svježe voćnosti, na jabuke i jagode. Okus je živ, čist, odiše svježinom i voćnošću, sočan i intenzivan na finišu te jako zavodljiv.

image
šember rose

6. SOLUM, BRUT NATURE BLANC DE BLANCS NV (LD - LATE DISGORGED)

Cijena: 137,50 kn
Kvaliteta: 90/100

Od sorte chardonnay. Diskretnog, slojevitog i ugodnog mirisa na jabuke i koru limete, s cvjetnim primjesama i kvaščanim tonovima u pozadini. U ustima djeluje vrlo elegantno, s dosta svježine, ali bez tipične brut natur oštrine, već više sliči na standardni, zaokruženiji brut. Sasvim je suho, odličnog balansa, efektnog osvježavajućeg finiša.

image
Solum Brut Nature Blanc de blancs

7. ŠTAMPAR, URBAN WHITE EXTRA BRUT NV

Cijena: 110 kn
Kvaliteta: 90/100

Od sorte pušipel (moslavac). Jako fini pjenušac, živahan i elegantan, ugodno naglašene kiselosti, s puno aroma koštunjičavog voća i citrusa u ustima, osvježavajućeg karaktera. Sasvim je suh u ustima, s nekom privlačnom citrusnom voćnom slasti na finišu.

image
Vinarija Štampar
Ustupljena Fotografija/

8. JOSIPOVIĆ, JAZZ BRUT NV

Cijena: 80 kn
Kvaliteta: 90/100

Graševina 65% i rajnski rizling 35%. Jako lijepi pjenušac. Kremozan i zaobljen u ustima, s dobrim kiselinama koje drže kičmu i daju živost, ali i sa stanovitom zrelošću sasvim dozrelog žutog voća te s obilnim kvaščanim primjesama koji daju punoću. Čist na nosu, dugačak u ustima, bogat teksturom, jako dobre ravnoteže između svježine i zrelosti.

image
Josipovic - Jazz brut


9. KOLARIĆ, COLETTI BLANC NATURE NV

Cijena: 85 kn
Kvaliteta: 90/100

Stare plešivičke sorte 50%, chardonnay 30% i rizling rajnski 20%. Kremasti tip pjenušca koji izričajem jako podsjeća na champagne blanc de blancs stil. Dakle, bogatiji na jeziku i nepcu, s više kvaščanosti i kremastije teksture. S mirisne strane su arome decentnije i diskretnije, na odstajale jabuke i dizano tijesto. Finiš je dugačak.

image
Kolarić - Coletti blanc nature

10. MONTE ROSSO, MONTECLASSICO BRUT NATURE NV

Cijena: 105 kn
Kvaliteta: 89/100

Od sorte malvazija istarska. Nježni i mirišljavi pjenušac osvježavajućeg karaktera, s pregršt citrusnih aroma, nešto zelene jabuke te s finim kvaščanim notama u pozadini. U ustima je vrlo elegantan i živahan, ugodno naglašene kiselosti, sasvim suh. Čisti jezik i nepce i otvara apetit.

image
Monte rosso - Monteclassico brut nature (nv)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 08:58