RONALD GORSIC/CROPIX
VELIKI TALENT

Jedan od onih na koje u Maksimiru ozbiljno računaju: ‘Ovdje treba biti na razini, Dinamo nikoga ne čeka‘

Mladi branič ovoga je turbulentnog i dugog nogometnog proljeća iskoristio svoju priliku u prvoj momčadi
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. srpanj 2020. 22:37

Josip Šutalo jedan je od onih mladića koji su u Dinamu ove sezone uhvatili svoj prvi seniorski, pritom mislimo prvoligaški, vlak. U ovoj turbulentnoj Dinamovoj post-korona sezoni, kad su Modri puno lutali, eksperimentirali, davali prilike svojoj djeci, Šutalo je ušao u krug onih na koje se ozbiljno računa i iduće sezone.
- Uvijek je najbitniji konačni rezultat, a Dinamo je osvojio naslov prvaka i igrao Ligu prvaka. S te strane je sezona odlična. Možda smo malo dojam pokvarili u zadnjim utakmicama, ali to nije utjecalo na naše ciljeve - reći će mirno Šutalo.

Korak naprijed

Nije se iznenadio sa zahtjevima prvoligaškog nogometa koji su ga dočekali u prvoj momčadi.
- Upravo je onako kako sam i očekivao. Seniorski nogomet je veliki korak naprijed za mlade igrače i znam da je bilo puno onih koji su se izgubili u tom prijelazu. Međutim, osobno sam zadovoljan načinom na koji sam se prilagodio i vjerujem da ću svakom utakmicom biti bolji.

Znači, smatra se spremnim za taj iskorak, koji je u Dinamu uvijek dodatno zahtjevan? Svaka se pogreška teško oprašta i može biti kobna, posebno u Europi.
- Moraš uvijek biti spreman na to, jer Dinamo nikoga ne čeka. U određenom trenutku kad te gurnu u vatru, moraš biti na razini koja se očekuju u ovakvom klubu. Pogreške su sastavni dio nogometa, ali jasno je da moram sve učiniti da ih bude što manje. To je nešto što se dobiva s iskustvom.

Prvi pravi izazov u kolovozu bit će završnica juniorske Lige prvaka iz prošle sezone. Očekuje se doprinos upravo i igrača koji su proljetos ili i ranije otišli u prvu momčad?
- Hoću li igrati juniorsku Ligu prvaka, bit će odluka kluba. Kako god odlučili, ja ću to prihvatiti, jer sam profesionalac koji ima obveze. Nemam ništa protiv da nastupim u završnici juniorske Lige prvaka. Ipak je to generacija za koju sam igrao cijelo vrijeme i to bi mogla biti kruna našeg nogometnog školovanja.

Kad smo već kod juniorske LP, od Münchena do danas mnogi su već zaigrali za prvu momčad. Koliko to iskustvo može biti prednost u borbi za naslov u tom natjecanju?
- Svako iskustvo je dobrodošlo, a pogotovo ono koje stekneš na seniorskoj razini. Mislim da smo time dobili dimenziju više u odnosu na ono što smo imali prije i sigurno će pomoći da dođemo do boljeg rezultata.

Promijenio se i trener, nema više Jovićevića, protiv Benfice se neće igrati na Maksimiru kako se očekivalo...
- Ja sam uvijek optimist kad je Dinamo u pitanju. Rezultatima u prošlim sezonama smo pokazali koliko vrijedi naša škola i siguran sam da možemo biti na tome tragu i u Nyonu. Koncentracija kvalitete je velika, ali mi trebamo misliti o sebi.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Prirodan put

Ipak, glavna preokupacija u razmišljanjima o idućoj sezoni svakako je - prva momčad. Osnovni je cilj nametnuti se kod Zorana Mamića?
- Naravno, jer to je prirodan put. Tu sam u treningu, imao sam nekoliko utakmica za koje smatram da sam odradio korektno i na taj način dao do znanja da se može računati na mene. Svjestan sam kvalitete u prvoj momčadi, ali ima dovoljan broj utakmica za sve.

Da, u obrani je situacija “gusta”. Tu su Theophile, Milić, Gvardiol, vraća se Perić, još uvijek je tu i Dilaver, vidjet ćemo što će biti s njim, možda dođe i Sigali... Hoće li biti dovoljno utakmica za sve, pogotovo za mlade igrače u fazi sezone kad se ganja europski rezultat?
- Sezona će biti duga i naporna. Osim europskih kvalifikacija, očekujem da uđemo u europsku skupinu, tu su prvenstvo i Kup. Utakmica i prilika će biti, na meni je da iskoristim povjerenje trenera kada ga dobijem. Sve ovisi o meni i spreman sam se nositi s time.

Velika je razlika

Kako je mladom igraču bilo u ovoj šokantnoj završnici sezone, mogao se osjetiti taj pritisak koji se pojavljuje u prvoj momčadi i koji je različit od svega što je dosad doživio?
- Velika je razlika jer je razina nogometa veća. Igra se brže, dinamičnije i odgovornije. Greška na ovoj razini puno je više u fokusu nego ona u juniorima. No, taj put sam odabrao i znam se nositi s tim pritiskom.

Koji je bio najdraži trenutak sezone?
- A bilo ih je puno, teško mi je izdvojiti. Od službenog debija za prvu momčad na Kup utakmici, potom ove završnice u kojoj sam dobio priliku u HNL-u, uspjeha s juniorskom momčadi u Ligi prvaka pa do medalje za naslov koja je stigla u petak. Vjerujem da je ovo samo početak.

Čak 13 mladih debitiralo ove sezone, tko će od njih dobiti važnu ulogu?

Dinamo svake godine izbaci poneko novo, mlado ime, ali ova je sezona ipak bila posebna. Naime, od srpnja do srpnja u dresu seniorske momčadi Dinama zaigralo je čak 13 mladića, koji su debitirali. Dakle, Kulenović, Ćuže
Gvardiol, Franjić, Daničić, Hrvoj, Julardžija, Baturina, Barišić, Josipović, Duvnjak, Krizmanić i Šipoš. Tko će od njih dobiti važniju ulogu u nadolazećoj sezoni? Recimo, Šipoš nije ostao u Dinamu, Krizmanić se vratio u Dinamo II, Baturina je bio na posudbi... Ovisit će njihova uloga i doprinos i o tome tko će od starijih i iskusnih ostati u Maksimiru. Teško je očekivati da će se baš svi oni uspjeti nametnuti i zadržati u Maksimiru. (tn)

Majerov primjer možda i najbolje pokazuje kakav bi mogao biti predstojeći nogometni prijelazni rok

Saznajemo da Birmingham nije jedini klub koji bi mogao dovesti Lovru Majera, iako iza sebe nije imao veliku sezonu, Majer je i dalje zanimljiv tržištu, mlad je igrač koji može napredovati i koji sigurno ne igra na svom limitu. Birmingham je i dalje zainteresiran, međutim, tamo je malo zapelo s izborom novog menadžera. Kao prvi kandidat spominje se već dulje vremena Aitor Karanka, međutim, još nije sjeo na klupu.
No, primjer Majera i Birminghama zapravo zorno pokazuje kako bi nepredvidljiv mogao biti prijelazni rok ovog ljeta, tržište još nije konkretno i razbuktano, tzv. srednji i manji klubovi teže se odlučuju na transfere, više će puta prevrtjeti svaki euro i zato će trebati pričekati neko vrijeme. Eto, pojavio se u priči Osijek, Alen Petrović, sportski direktor kluba iz Gradskog vrta jasno je poručio da želi Dinamovu ‘desetku’, bacio je rukavicu Modrima. Možda Majer i ne bi imao ništa protiv, ali ne bi bilo logično da Dinamo pristane na tu opciju. (tn)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:37