NA SNAZI VEĆ OD 1.6.

Jovanovićeve izmjene Zakona o sportu: Iz Uprava i Saveza će se ukloniti 'Mamići'

Sport bi se trebao financirati iz 111 milijuna kuna igara na sreću
Piše: Luka BenčićObjavljeno: 11. travanj 2012. 18:31

RIJEKA - Idućeg utorka na kolegiju Ministarstva sporta bit će predstavljen nacrt prijedloga Izmjena i dopuna Zakona u sportu, nakon čega kreće javna rasprava u trajanju od 15 dana, najavio je danas ministar Željko Jovanović u Rijeci, gdje je sudjelovao na tribini Kluba riječkih olimpijaca i Riječkog sportskog saveza o budućnosti hrvatskog sporta.

Nakon toga, prema Jovanovićevim riječima, nacrt ide u proceduru, prvu u Vladu pa u Sabor, gdje bi trebao stići do 3. svibnja, a cilj je da bude usvojen do kraja tog mjeseca kako bi primjena mogla krenuti s 1. lipnja. Izmjene i dopune Zakona o sportu trebale bi, kako je najavio ministar, biti alat za sređivanje kaosa zatečenog u ministarstvu.

Cilj je, u prvom redu, omogućiti da sportske inspekcije krenu s radom, kao i donijeti strategiju razvoja sporta koja bi bila temelj za potpuno novi Zakon o sportu. Kazao je da mu je Michel Platini, u razgovoru vođenom u Beogradu, kao jedan od najvećih problema u nogometu istaknuo financijsku nedisciplinu klubova.

- S jedne strane, u Europi nikada nije bilo više novca koji se vrti oko nogometa, a s druge, klubovi su u minusu od ukupno 1,6 milijardi eura - rekao je Jovanović, napominjući da će UEFA-e ići u smjeru rješavanja tog problema.

Kao svijetle primjere preoblikovanja nogometnih klubova Jovanović je istaknuo Istru i Rijeku, a kao loš primjer Hajduk u kojem se ne zna tko je vlasnik, a neodgovorna uprava klub je dovela pred stečaj.

Što se tiče menadžera u sportu, Jovanović je najavio da bi sve nepravilnosti trebala riješiti buduća sportska inspekcija.

- Menadžera u upravama i savezima ne može biti. To je i do sada stajalo u Zakonu, ali nije se provodilo zbog nepostojanja inspekcija i zbog definicije menadžera koja je banalna i mora se proširiti - rekao je ministar, najavljujući da će menadžeri, po novoj definiciji, biti sve fizičke i pravne osobe koje imaju bilo kakve financijske ugovore sa sportašima u posljednje tri godine, a mjesta u upravama i savezima bit će onemogućena i njihovoj rodbini kako bi se spriječio sukob interesa.

Ministar je istaknuo da je nacrt otvoren za sve prijedloge, a kao vrlo kvalitetan izdvojio je onaj o financiranju sporta kroz promet igara na sreću. Naime, s jedan posto prometa, što je 111 milijuna kuna godišnje, mogli bi se, prema Jovanovićevim riječima, riješiti svi problemi nogometa, prve lige s deset klubova, košarke, vaterpola, rukometa, odbojke… Kriteriji bi, među ostalim, bile i plaće sportaša u rasponu od minimalno 15, a maksimalno 30 tisuća kuna bruto, jer, po Jovanovićevim riječima, nema smisla u ovakvim uvjetima igračima davati abnormalne plaće.

Kod kategorizacije sporta uzimat će se u obzir masovnost, tradicija i uspješnost, odnosno osvojene medalje. Masovnost sporta je, kako je najavio ministar, ultimativni cilj, preko školskog i sveučilišnog, odnosno akademskog sporta, čime će se doći i do vrhunskih sportaša i zatvoriti puni krug.

Što se tiče mirovina, za koje Jovanović kaže da se radi o nagradama i nadoknadama za izvrsnost, ministar najavljuje da neće biti nikakve diskriminacije prema paraolimpijcima, već će biti tretirani jednako kao olimpijci. U medije je, prema njegovim riječima, došao nedorađen materijal iz kojeg su izvučeni pogrešni zaključci.

Minutom šutnje odana počast Simi Nikoliću

Tribina u Rijeci započela je minutom šutnje za Simu Nikolića, riječkog jedriličara koji je preminuo u 71. godini. Nikolić je osvojio brojna odličja, bio je dvostruki olimpijac, a smatra ga se jednim od najboljih jedriličara o povijesti tog sporta u Hrvatskoj. Jovanović je Riječki klub olimpijaca proglasio izravnim "krivcem" što se ovoliko bavi sportom, jer ga je njihovo nezadovoljstvo statusom sporta u Hrvatskoj potaknulo da krene s korijenitim promjenama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 06:27